Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pjotr Nesterov - ruski pilot

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Pjotr Nesterov - ruski pilot taj Sub Maj 19, 2012 12:14 am

ljubasav

avatar
Pjotr Nikolajewitsch Nesterow(Пётр Николаевич Нестеров / Pёtr Nikolaevič Nesterov)


15.februar/ 27.februar 1887. u Nischni Nowgorod; † 26. avgust/ 8.septembar 1914. u Schowkwa)PRVI LUPING je izveo ruski pilot Pjotr Nesterov na avionu Njuport IV. On je od ranije tvrdio da je to teorijski moguće izvesti, iako je nailazio na neodobravanje sagovornika, da bi to na kraju i dokazao 9, septembra 1913. godine pred brojnim svedocima. Za ovo je kažnjen sa deset dana zatvora zbog rizikovanja državne imovine. Međutim, ovaj podvig ga je toliko proslavio, da je odluka o kazni povučena, a on je unapređen u kapetana, a kasnije i odlikovan. Praktično je postao jedan od pionira akrobatskog letenja, i smatrao je da je to izuzetno važan deo obuke svakog pilota.

On je takođe i prvi pilot koji je oborio protivnički avion u istoriji vazduhoplovstva. Doduše, nije koristio vatreno oružje nego je namerno udario u protivnika, što je izazvalo pad oba aviona i smrt pilota ruskog, i posade austrougarskog aviona. Ovaj manevar je kasnije dobio naziv "Taran".


Prema Wikipediji ovaj događaj se desio 25. avgusta 1914. godine, a avion kojim je Nesterov upravljao bio je Morane-Saulnier Tip G, dok je za komandama Austrougarskog Albatrosa B.II bio pilot Franc Malina i izviđač Baron Fridrih fon Rozental. Nesterov je prvo bezuspešno pucao na njih iz pištolja, da bi zatim pokušao da stajnim trapom ošteti protivnički avion toliko da ovaj padne. Međutim, pogodio je propeler protivničkog aviona umesto krila i došlo je do pada oba aviona.Prema knjizi Angela Ončevskog "Lovački avioni - juče, danas, sutra", događaj se desio 8.septembra (do razlike u datumima može doći zbog razlike u kalendarima, verovatno su u wikipediji koristili datum iz starog ruskog kalendara, ako su koristili njihov istorijski izvor), a pored toga, u ovoj knjizi se tvrdi da je Nesterov leteo na avionu tipa Bleriot. Još jedna razlika je u tome što Ončevski navodi samo fon Rozentala i to kao pilota austrougarskog aviona, ali ne i Malinu.

Nestorov svakako ostaje u eliti "Pionira vazduhoplovstva"

Da iskoristimo priliku i da definišemo "Taran"

- Zabijanje:
"Zabijanje u ratovanju, odnosno vojnoj terminologiji označavu taktiku, odnosno čin kojim se nekim vozilom ili za to svrhu predviđenim ili improviziranim predmetom udara u neprijateljski objekt kako bi ga se vlastitom kinetičkom energijom oštetilo, onesposobilo ili uništilo. Ta se tehnika primjenjuje ili se primjenjivala na kopnu, na moru i u zraku."

Цитат:
"Первым воздушный таран применил Пётр Нестеров 8 сентября 1914 года против австрийского самолёта-разведчика"Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu