Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Charles Elwood "Chuck" Yeager

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Charles Elwood "Chuck" Yeager taj Pon Maj 21, 2012 11:03 pm

ljubasav

avatar
Charles Elwood "Chuck" Yeager,USAF
13.februar 1923 -Chuck Yeager, general major USAF u penziji, sa evidentiranih više od 10.000 sati letenja na više od 180 različitih vojnih aviona, uključujući i neke raketne eksperimentalne avione .

Učestvovao je kao pilot lovac u Drugom sveskom ratu, izašao sa činom kapetana. Međutim istorija avijacije ga beleži po nizu vazduhoplovnih rekorda.
P-51D-20NA, Glamorous Glen III, is the aircraft in which Yeager achieved most of his aerial victories.
U 1947 Yeager, je angažovan kao pilot eksperimentalnog raketnog aviona X-1, prvi u istoriji vazduhoplovstav došao na granicu zvuka Mach 1 u Edwards AFB. Nastavio je letove na ovom avionu, ako i na dugim programima. Osposobljavao je u letenju i druge pilote na X-1. Godine 1953, on je leto na poboljšanom Bell X-1A i uspeo je probity dvostruku zvučnu barijeru Mach 2 (Mach 2,435 do 1, 650 mph na 70.000 ft).


Eksperimentalni avion Bell X-1 sa kojim je Yeager probio zvučni zid
On Dec. 12, 1953, Maj. Chuck Yeager piloted the Bell X-1A to Mach 2.44 (1650 mph), setting a speed record.
Yeager je bio drugi američki test-pilot koji je leteo na sovjetskom lovcu MIG-15. Među njegovim najpoznatijim avionima na kojima je leteo izdvajaju se: F-86, F-100, X-1 (34 leta), X-3 (3 leta), X-4 (7 leta), F-80 i drugi.Tokom karijere, kao vrstan test pilot dogurao je komandanta, najpoznatije američke vazduhoplovne baze Edwards i ujedno šef “Air Force Test Pilot School” od 1962-66. Bio je direktor Aerospace Safety za inspekcijske poslove USAF u Norton AFB i komandant 17. Fighter Squadron Hahn u vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj.

Član je Društva eksperimentalnih probnih pilota te je nosilac mnogih državnih odlikovanja.

Pošto je stekao svetsku slavu bio je primljen od domaćina u Moskvi i to vreme najveće krize hladnog rata. Leteo je aktivno ukupno 60 godina.

O njemu su snimljena dva filma. Zaprovo njegov lik je ovekovečen u tim filmovima. U drugom, je njegov legendarni let na lovcu F-104. U filmu “Right Stuff” iz 1983.
Evo video klipa tog dela filma:


Penzionisan je kao brigadni genral. A 2004. Predsednik George W. Bush ga je unapredio u rezervnog general majora. Taj događaj je iskorišćen da se oda još jedno priznanje američkom heroju, general Billy Mitchell-u, koji je posthumno unapređen u taj čin.
Billy Mitchell će biti posebno obrađen u ovim temama.


General Yeager živi u Pen Valley, California i predstavlja živu legend američkog vazduhoplovstva.

Još jednom podsećanje na probijanje zvučnog zida


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu