Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Avro York

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Avro York taj Ned Avg 19, 2012 3:26 am

ljubasav

avatar
Avro York


Avro York, bio to britanski transportni avion iz perioda Drugog svetskog rata, koji je izveden izpoznatog bombardera Lancaster, koristi se za linijski prevoz od 1943 do 1964.

Nastanak i razvoj:

Razvoj je počeo 1941 od polazeći od Type 685 od kojeg su pozajmljeni krila, rep i podvozje, a u odnosu na bombarder Lancaster, nastaje avion sa novim kvadratnim presekom trupa, mnogo većeg kapaciteta. Proizvodnju je poduzela kompanija Avro s nadama prodaje kako Royal Air Force , tako i u posleratnom periodu civilnom avio tržištu.


Kako bi se zadovoljili Operativni zahtevi OR.113 za transportni aviona po specifikaciji C.1/42 , Avro je tokom 1942 ponudio tri prototipa u različitim konfiguracijama.

Prototip, LV626 , Avro je ispitivao u eksperimantalnom odeljku u Manchestera Ringway vazduhoplovnoj bazi, i prvi put je poletio 5.jula 1942. Prvobitno je bio opremljen s dva krmena peraje, preuzeta sa Lancastera, ali je povećanje trupa, stranice-prostor ispred krila u odnosu na Lancaster, zahtevalo ugradnju trećeg središnjeg peraja, da bi zadržali odgovarajuću kontrolu i stabilnost po pravcu. Početna montaža i ispitivanja proizvodnje „York-a“, uglavnom za RAF, bilo je na Ringway, a kasnije Yeadon (Leeds) i Woodford (Cheshire).

Jedan uzorak aviona je izrađen u kompaniji Victory Aircraft u Kanadi, ali nije bilo daljnjih porudžbina. Međutim kompanija Victory je imala pripremljen materijal i alate za 30 aviona i izrađen program za narenih pet godina, ali je rat došao svome kraju, pa je sve obustavljeno.

U p o t r e b a


RAF York


BOAC York na Heathrowu 1953


Air Charter York, poletanje iz Londona - Stansted u 1955 tokom prebacivanja u trupa zonu Suez Canal

Prvi civilni York ( G-AGJA ), najprije izrađen za RAF kao MW103, dostavljen iz Ringway na British Overseas Airways Corporation(BOAC) u februaru 1944. za RAF Transport Command. York je bio korišten na relaciji Engleskua - Indija.

Proizvodnja je planirana za narudžbu od 50 civilnih York i 208 vojnih verzija za RAF - od kojih su mnogi kasnije prešli u civilni sektor. Tokom Berlinskog vazdušnog mosta, York je leteo preko 58.000 puta – što je blizu polovine britanskog angažovanja, uz Douglasa Dakota i Handley Page Hastings . Tokom ratnih godina takođe, je služio kao VIP transportni avion.

U posleratnim godinama, BOAC koristiti York na njihovoj ruti ka Kairu i Durbanu, koju je ranije realizovao hidrovavion Shorts. Takođe, korišteni su od strane British Airways Južne Amerike (BSAAC) na svojim rutama ka Karibima i Južnoj Americi , do njihovog spajanja u BOAC u septrmbru 1949. Avioni u sastavu BOAC su nastavili službu kao teretni avioni do decembra 1957 kada je poslednji primerak bio povučen iz operativne upotrebe.

Nakon što je završio karijeru u BOAC i BSAAC, značajna York flota je kupljena od strane nekoliko nezavisnih vazduhoplovnih kompanija iz Velike Britanije, i koristilo ih u obe verzije, putničkoj i teretnoj. Među njima su dugoprugaške linije ka Jamajci i drugim britanskim garnizonima širom sveta. Posljednji York je u penziju otišao iz kompanije Skyways i Dan Air u 1964.

U Kanadi je u kasnim 50-tim godinama York korišten u okviru Distant Early Warning Line (Linija rose) kao teretni, od strane Associated Airways. Barem jedan od York-ova, CF-HAS , je zadržan u službi u okviru kompanije Transair do 1961.Članovi komande RAAF ispred Avro York "Endavur", jun 1945


Avro York je, kao i njegov predhodnik Lancaster i Lincoln bio vrlo svestran aviona. Jedan od prototipa York, LV633 , "Askalon" , bio je posebne namene, za prevoz i kao leteći kabinet za premijera Winstona Churchilla . "Askalon" je trebao biti opremljen s posebnim salonom -"jaje", tako da ga VIP putnici mogu koristiti bez pomoći maski s kiseonikom . Izrađen od aluminijske legure i imao je osam pleksi prozora kako bi se smanjila klaustrofobija . Takođe, imao telefonsku centralu, automate za kafu, prostor za pušenje, novine i knjige. Testiranje obavljeno na RAE Farnborough konstatovalo je, da je "jaje" rešeno na zadovoljavajući način. Međutim, Avro je istakao da je previše zauzet s novim Lancaster IV ( Avro Lincoln ) i da razvoj "Eggs" nije u prioritetu, tako da zapravo, nikada nije instalirano u "Askalon". Razmatralo se da se ugradnja izvrši u naslednike aviona, Douglas C-54 B, ili Armstrong Whitworth ipak je odlučieno, da je nepraktično i projekt je obustavljen. Gdje se kasnije obrelo "Churchill-ovo jaje" ostalo je nepoznato.

MW104 , "Endeavour" , odleteo je u Australiji u 1945 i postao lični avion njegovo veličanstva vojvode od Gloucestera (HRH The Duke of Gloucester), Generalnog-Guvernera Australije. Avion je bio operrativan od 1945. do 1947., i to je bio jedini York u sastavu Royal Australian Air Force.

Sledeći York, MW102 je opremljen je kao "leteća kancelarija" za korištenje potkralja Indije i South East Asia Command, za Lorda Mountbatten. Tokom svog prvog velikog remonta u Avro-u u Manchesteru (Ringway) u 1945, avion je ponovno obojen u svetlo zelenu, umesto svoje predhodne standardne maskirne šeme bojenja.

Južnoafrički vođa Jan Smuts je takođe koristio York za lični prevoz.

Vrhovni komandant vazduhoplovstva (Air Chief Marshal) Sir Trafford Leigh-Mallory poginuo je 14.decembra 1944, dok leteo u njegov nov komandni centar na Cejlonu gde je trebao da peuzme komandu nad savezničkim vazdušnim operacijama na Pacifiku, tada je York, MW126, udario u greben francuskih Alpaa u mećavi, 30 milja (48 km) južno od Grenobla, Francuska . Njegova supruga Dora i osam članova posadu takođe su poginuli. Olupinu je pronašao jedan seljak tek aprila 1945.V a r i j a n t e

Avro 685 prototipovi:
- LV626 – prototip, prvi poleteo s dvostrukim repom, a kasnije pretvoren u C.II standard
- LV629 - prototip opremljen sa putničkim sedištima
- LV633 - prototip opremljen kao leteća konferenceijska soba, kasnije je koristitio Winston Churcill
- LV639 - prototip opremljen kao varijanta za prevoz i desantiranje padobranaca, sa otvorom na podu

York I
- Četvoromotorni civilni transportni avion, 44 izrađeno

York C.I
- Četvoromotorni vojni transportni avion za RAF, 208. sagradio Avro i jedan Victory-Kanada.

York C.II
- Jedan prototip York aviona opremljen s četiri Bristol Hercules XVI. zvezdastih klipnih motora.

K o r i s n i c i:

Vojni operatori
Australija
 Royal Australian Air Force
Governor-General's Flight RAAF

Francuska
 French Air Force
 Aeronavale

Južna Afrika
 South African Air Force

United Kingdom
 Royal Air Force
 No. 24 Squadron RAF
 No. 40 Squadron RAF
 No. 51 Squadron RAF
 No. 59 Squadron RAF
 No. 99 Squadron RAF
 No. 206 Squadron RAF
 No. 232 Squadron RAF
 No. 242 Squadron RAF
 No. 246 Squadron RAF
 No. 511 Squadron RAF

Civilne kompanije
Aden
 Aden Airways

Argentina
 Flota Aérea Mercante Argentina
 Aerolíneas Argentinas

Iran
 Persian Air Services

Lebanon
 Middle East Airlines

South Africa
 South African Airways
 Tropic Airways

United Kingdom
 Air Charter
 BOAC
 British South American Airways
 Dan Air
 Eagle Aviation
 Hunting-Clan Air Transport
 Scottish Airlines
 Skyways
 Surrey Flying Services


Taktičko-tehničke karakteristike

 Posada: 5 (dva pilota, Navigator, vezista, stjuard)
 Kapacitet: 56 putnika
 Tereta : 9.100 kg
 Dužina: 23,9 m
 Raspon krila : 31,1 m
 Visina: 5 m
 Površina krila: 120,5 m²
 Masa : 18.150 kg
 Opterećen težina: 29.480 kg

Pogonska grupa : 4 × Rolls-Royce Merlin 24 s tečnim hlađenjem - V12 motora , 1280 KS (950 kW), svaki

Performanse
 Maksimalna brzina : 298 mph (258 kn, 479 km / h) na 21.000 ft (6.400 m)
 Dolet: 3000 km (2600 nmi, 4800 km)
 Operativni vrhunac leta : 23.000 ft (7.010 m)
 Brzina uzdizanja: 4,2 m / s
 Opterećenje krila: 260 kg / m²
 Snaga / masa : 130 W / kg


Љуба

2 Re: Avro York taj Pon Avg 20, 2012 1:22 pm

ljubasav

avatar
mala galerija

3 Re: Avro York taj Pet Avg 24, 2012 10:41 am

ljubasav

avatar
kliknite na poster 2500x1560

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu