Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Uto Sep 16, 2014 1:28 pm

F-35A Lightning II
JSF (Joint Strike Fighter – Združeni Taktički Lovac)Na samom vrhu liste težišnih zadataka u razvoju Oružanih Snaga SAD nalazi se intervidovski program JSF (Joint Strike Fighter – Združeni Taktički Lovac), odnosno razvoj višenamenskog borbenog aviona za precizne napade na površinske ciljeve. Na osnovu taktičko-tehničkih karakteristika koje su uskladili Ratno Vazduhoplovstvo (USAF), Ratna Mornarica (US Navy) i Korpus Mornaričke Pešadije (US Marine Corps), radi se na stvaranju sofisticirane borbene platforme sa minimalnim radarskim odrazom i integrisanom avionikom. Zahtevaju se nadzvučna brzina krstarenja i smeštaj naoružanja unutar aviona kao na F/A-22A.


Boing X-32Lokid-Martin X-35

Na konkursu za JSF učestvovala su dva tehnološka demonstratora izrađena 2000. godine – Boing X-32 i Lokid-Martin X-35. Letovi u bazi Edvards okončani su odlukom Vlade SAD iz oktobra 2001. godine da je pobedila firma "Lokid-Martin" i da nastavlja sa razvojem aviona X-35, koji je tada preimenovan u F-35 u skladu sa standardom oznaka za avione u naoružanju OS SAD. Uslovi konkursa su zadovoljeni izrazitim oblicima aviona za prodore u protivničku PVO – na F-35 posebna pažnja posvećena je vezama krila i nosećih površina i profilu uvodnika vazduha izvedenih bez pokretnih delova. Za oblikovanje struje vazduha koriste se elementi konstrukcije trupa. Rezultati inovacija izuzetno važnih za korisnike su minimalni radarski odraz i visoke performanse. U slučaju da se mora sačuvati tajnost misije, F-35 nosi naoružanje u dva prostora smeštena na bokovima aviona predviđena za sredstva relativno malih gabarita. Ako se zanemari radarski odraz, F-35 ima četiri potkrilna nosača za veći borbeni teret kao što su laserski vođene bombe od 454 i 907 kg i AGM-154.


Pilotski prostor predstavlja revolucionarnu novinu sa velikim ekranom sa integrisanim informacionim sistemom za prikaz statusa sistema aviona, stanja u vazdušnom prostoru i taktičke situacije na površini. Umesto HUD-a, pilot će imati pokazivač na kacigi zaštićen od laserskog zračenja. Osnovni senzor aviona biće sasvim novo rešenje radara sa modularnom antenom za sve zadatke povezane sa elektromagnetskim emisijama – pored osmatranja, radar AN/APG-81 moći će da se koristi za elektronsko ometanje i izviđanje, održavanje veze i prenos informacija. F-35 imaće senzorski višenamenski sistem sa šest prijemnika raspoređenih duž trupa.
F-35A Lightning II

Avion sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem F-35A treba u RV SAD da zameni F-16 i A-10 i zato se predviđa izrada 1.763 primerka. Oni će biti naoružani raketama i bombama visoke preciznosti i fleksibilnosti. Visoke manevarske sposobnosti biće postignute primenom promenljivog vektora potiska u svim pravcima pomoću asimetričnog izduvnika. Prvi let aviona X-35A obavljen je 24. oktobra 2000. godine i trajao je 22 minuta. Sledeća dva meseca X-35A je obavio rekordnih 27 letova postigavši brzinu od jednog Maha.

"Strašan avion. Izgleda kao lovac i leti kao lovac", prve su reči impresije Lokidovog opitnog pilota Toma Morgenfelda. Zatim je nastavio: "Let je protekao bez problema od početka do kraja bez ikakvih iznenađenja. Performanse, pogon i reakcija komandi su bili baš onakvi kako su inženjeri i predvideli. Sati obuke na simulatoru su bili izuzetna priprema za let. Ali, jedino stvarno letenje potvrđuje dizajn i obezbeđuje podatke, na osnovu kojih će se izbeći problemi u serijskoj proizvodnji". X-35A se na prvom probnom letu popeo na visinu od oko 3.000 m i izveo seriju od osam figurnih manevara pri brzini od 460 km/h radi provere karakteristika upravljivosti. U toku prvog leta je izvršena provera svih avionskih sistema, linka za prenos kritičnih podataka o letu na zemlju, upravljivosti i klasičnog poletanja i sletanja. Lokid će koristiti isti avion i za verifikaciju koncepta kratkog poletanja i vertikalnog sletanja za potrebe marinaca. "Kada X-35A ispuni sve zahteve predviđene za ispitivanja u letu, vratićemo se u fabriku, ugraditi na njega uzgonski ventilator, zaokretne mlaznice na repu i aktivirati opremu za stvaranje uzgonskog potiska, a zatim ga dovesti kao STOVL verziju na dalja ispitivanja u letu. Eto, to je ta univerzalnost u primeni. To je deo našeg plana da napravimo dve demonstarcione letelice, a da letimo tri jedinstvene varijante aviona", rekao je Hari Blot, potpredsednik kompanije i zamenik menadžera za JSF u kompaniji "Lokid-Martin".


Složeni sistem za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje čini F-35B avionom za podršku marinaca sa desantnih brodova i isturenih i delimično uređenih baza na čvrstom tlu. F-35B imaće iza pilotske kabine ventilator sa mlazom usmerenim nadole. On će biti pogonjen osnovnim motorom preko vratila. Stabilnost u vertikalnom uzdizanju održavaće se pomoću dva pomoćna bočna izduvnika na prednjem delu trupa (oni će biti zatvoreni u progresivnom letu) i glavnim izduvnicima koji će imati tri položaja. Dodatna prednost biće manja buka, ali marinci će izgubiti u mogućnostima aviona – F-35B neće imati streljačko naoružanje i imaće manji dolet u odnosu na druge dve varijante. Marinci žele da F-35B postane osnovni avion u njihovim skvadronima i zato su najavili nabavku 609 primeraka.

Tehnološki rizik u "Lokid Martinu" su znatno umanjili dobrom poslovnom procenom iz ranih 90-ih godina. Tada su, u vreme propasti ruske industrije, za veoma malo novca dobili sve rezultate razvoja aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem Jak-141. Upravo to je Lokidovom timu za propulziju JSF omogućilo da izvrši program ubrzanog ispitivanja izdržljivosti propulzivnog sistema na X-35B, jednu od završnih provera pre ispitivanja u letu. Test izdržljivosti je ekvivalentan izvršenju 132 letne misije, a obavljen je za dvostruko kraće vreme od predviđenog.

Jedinstven propulzivni sistem za X-35B se sastoji od motora PW119-611 firme "Pratt&Whitney", povezanog pomoću pogonskog vratila i kvačila sa dvostepenim kontrarotirajućim uzgonskim ventilatorom firme "Rolls-Royce"(Rolls-Royce Lift System). Vektorski mlaznik u repu i dve bočne obrtne mlaznice takođe proizvodi RR. U STOVL režimu propulzivni sistem stvara vertikalnu uzgonsku silu od 178 kN i obezbeđuje dovoljnu marginu uzgonskog potiska za bezbedan rad aviona u ovom režimu (Shaft Driven Lift Fan (SDLF)). Tokom ispitivanja propulzivni sistem je podvrgnut ekvivalentnim opterećenjima, koja se očekuju tokom subsoničnog i supersoničnog leta, tokom ispitivanja na zemlji i tokom STOVL režima leta. Konačna statistika ispitivanja se ogleda u sledećem: 249 ukupnih motorskih ciklusa (TAC), 115,6 časova STOVL rada i 171 dinamičko uključenje kvačila. U tipičnoj misiji F-35B bi trebalo da radi u STOVL režimu manje od 10 minuta.

RM SAD traži 480 F-35C sa većim nosećim površinama potrebnim radi poboljšanja karakteristika aviona u upotrebi na nosačima aviona, posebno za lakšu kontrolu nad avionom u fazi prilaza na sletanje. Uobičajena rešenja za palubnu avijaciju primenjena na F-35B su preklopna krila, ojačan stajni trap i kuka za zaustavljanje.


Zbog razlika u hitnosti potrebe uvođenja novih aviona u naoružanje, F-35 treba da dođe u jedinice u nekoliko podvarijanti: "blok 1" naoružan samo minimalnim izborom ubojnih sredstava treba da uđe u sastav marinskih skvadrona bar godinu dana pre F-35A i C. Termin uvođenja u naoružanje zavisi od dinamike rešavanja problema viška mase aviona. Premašena masa konstrukcije loše se odrazila na proračunate performanse i zato ona mora da se smanji 1.300 kg za F-35B, odnosno oko 680 kg za F-35C. Avioni "blok 1" nosiće bombe JDAM i dve rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, a namenjeni su za marince. Prelazna varijanta namenjena stranim korisnicima biće "blok 2", a RV i RM SAD nameravaju da prenaoružaju većinu borbenih skvadrona avionima F-35 "blok 3" u kojima će biti integrisani svi borbeni sistemi, uključujući rakete vazduh-vazduh AIM-9X i AIM-132 ASRAAM.

Naslednik F-16 predstavlja privlačan mamac za saveznike Sjedinjenih Država i zato su se oni pridružili u razvojnoj fazi novcem ili znanjem, zavisno od tehnoloških mogućnosti. Zauzvrat će dobiti deo proizvodnje elemenata aviona. Britanci su u poslu od početka i već su garantovali porudžbinu 67 aviona u standardu sličnom F-35C. Do sada, u JSF klub su se sa privilegovanim statusom učlanili Izrael, Australija, Danska, Holandija, Italija, Kanada, Norveška, Turska i Singapur. Prema procenama "Lokid-Martina", do 2040. godine biće prodato više od 3.000 primeraka F-35, za oko 200 milijardi dolara. To bi trebalo da bude najunosniji posao u istoriji svetske industrije.

Opšte karakteristike aviona "F-35 LIGHTNING II "

Proizvođač: Lockheed-Martin (Lockheed - Martin , finalizacija u novom pogonu u El Segundu, i prvi subkontraktor Northrop Grumman.

Namena: višenamenski borbeni avion

Posada: 1

Pogonska grupa:
- turboventilatorski motor Pratt&Whitney JSF-119-PW-611
- potisak 147 kN

Dimenzije:
- dužina 15,47 m
- razmah krila X-35A - 12,19 m
- razmah krila X-35B - 10,06 m

Mase:
- prazan X-35A - 11.800 kg
- prazan X-35B - 10.600 kg
- prazan X-35C - 11.400 kg
- maks. poletna X-35A - 22.680 kg
- maks. poletna X-35B - 25.600 kg
- maks. poletna X-35C - 25.400 kg

Performanse:
- maks. brzina 1,4 Maha
- borbeni radijus 1.100-1.400 km

Naoružanje:
- streljačko: top kalibra 27 mm u trupu za F-35A i podvesnom kontejneru za F-35B
- dva prostora unutar trupa za do 6 AIM-120C ili 2 AIM-120C i 2 GBU-31 JDAM
- četiri potkrilna nosača za do 3.628 kg borbenog tereta

Zvanični sajt:
http://www.jsf.mil/

Preuzeto sa:
http://www.mycity-military.com/Avioni/Joint-Strike-Fighter.html

Izbor slika Љуба

Pogledaj profil korisnika

2 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Uto Maj 12, 2015 2:57 pm

Jedno mišljenje (a da ga ne prepričavam, evo ga izvorno):


F-35: Najskuplja greška na svetuAmerički program da se izgradi F-35 lajtning II, nailazio je na prepreku za preprekom sa odlaganjima i prekoračenjima budžeta.


Te prepreke ovog najnaprednijeg višenamensog borbenog aviona mogle bi da ga pretvore u najskuplji neuspeli poduhvat na svetu.

F-35 kompanije “Lokid Martin“ trebalo je da bude “centralna tačka za definisanje isplative nove generacije lovaca koje bi koristila Mornarica, Vazduhoplovstvo, Marinci i naši saveznici“.

Međutim, cena koja mu je rasla vrtoglavom brzinom, kao i probijanje rokova, uz potrebe da se naprave krupne modifikacije motora, nakon što se prošle godine zapalio, uzrokovale su da mnogi komentatori iznesu stav da on nikada neće opravdati očekivanja. U Britaniji neki stariji odbrambeni eksperti ovaj projekat odbacuju kao "besmislen“.

Devet zemalja-partnera u projektu F-35 su Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Danska, Italija, Holandija, Norveška, Turska i Velika Britanija. Dobavljači iz svake od ovih država konstruišu komponente F-35 za sve letelice, ne samo one koje su namenjene njihovim zemljama. Međutim, Džon Maršal, iz trusta mozgova "Difens sinergija“, rekao je za britanski list "Indipendent“ da je ta letelica izuzetno skupa, tehnički i operativno falična i da je mala verovatnoća da će dostići potpuno i zadovoljavajuće operativno stanje u narednih nekoliko godina.

Skuplja dara nego mera
Ukupni troškovi programa F-35 povećani su sa 233 milijarde 2001. godine na 391 milijardu, što, prema nedavno objavljenom izveštaju, ovaj projekat čini "najskupljom i najambicioznijom akvizicijom“ Ministarstva odbrane SAD.

Bilo je planirano da avioni F-35 budu raspoređeni na britanskim nosačima aviona tipa "Kraljica Elizabeta“, koji su trenutno u fazi izgradnje, ali će zbog kašnjenja projekta ovi brodovi u službu ući bez aviona. Velika Britanija trenutno poseduje tri letelice, koje su na testiranjima u SAD, naručila je pet letelica, a planira da kupi još 10, što će rezultirati ogromnim računom za samo 18 aviona.

"Čovek bi mogao da pomisli da je minimalna porudžbina koju moraju da imaju do 2020. približno 48 letelica, ali siguran sam da se Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo nada da će biti još porudžbina, pošto je predviđeno da F-35 zameni 'tornado‛“, rekao je bivši prvi morski lord admiral Lord Vest.

Bivši ministar oružanih snaga Velike Britanije Nik Harvi rekao je za "Indipendent“ da "nije bilo teoretske šanse“ da F-35 bude spreman za borbu do 2018.

"Ne sećam se da sam čuo bilo kakve nagoveštaje da će ove naprave moći da se koriste u borbi pre 2020. godine. Može se argumentovano tvrditi da je ovo odavno bio jedan od najskupljih neuspelih vojnih poduhvata u istoriji“, rekao je Harvi.

IZVOR: B92, SPUTNIK

Љуба

Pogledaj profil korisnika

3 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Sre Jul 01, 2015 5:56 pm

PILOTI U NEVERICI
Test let najskupljeg lovca na svetu završio potpunim fijaskom"Najmoderniji" borbeni avion na svetu, američki lovac-bombarder F-35 Lightning II ("Munja"), doživeo je totalni fijasko na nedavnim manevrima, na kojima se sukobio sa avionom kojeg bi trebalo da zameni - F-16 Falcon ("Sokol").

F-35, kojeg proizvodi kompanija Lockheed Martin, zamišljen je kao svevremenski višenamenski borbeni avion, namenjen za napade na kopnu, vazdušnu odbranu i nadgledanje. Pentagon planira da novom letelicom zameni više serija ostarelih aviona, među njima višenamenske lovce F-16 Falcon, protivtenkovske avione A-10 Thunderbolt, mornaričke višenamenske lovce F/A-18 Hornet i taktičke mornaričke avione AV-8B Harrier, koji mogu sletati vertikalno.

NOVI PROBLEMI ZA NEVIDLJIVI AVION
"Na F-35 potrošili smo 400 milijardi dolara, a ne može da puca iz topova!"

Planira se proizvodnja tri varijante ove letelice
- F-35A namenjen vazduhoplovstvu,
- F-35B namenjen marincima, koji bi mogao sletati vertikalno, i
- F-35C namenjen mornaričkoj avijaciji, prilagođen za uzletanje s nosača aviona.Do sada se ceo program proizvodnje sukobio s mnogim problemima i devet godina nakon prvog leta avioni F-35 još uvek nisu spremni za vojne operacije. Cena jednog aviona skočila je sa 51 na 134 miliona dolara, a do kraja 2014. godine proizvedeno ih je samo 115.

Do sada je u proizvodnju i razvoj utrošeno oko 400 milijardi dolara, a ukupna cena održavanja i korišćenja procenjuje se na više od bilion dolara - preko 1.000 milijardi.

Kada je započeo razvoj F-35, Lockheed Martin je tvrdio kako će nova letelica biti četiri puta bolja od prethodnika u vazdušnoj borbi, osam puta efikasnija u napadima na zemlju, i tri puta efikasnija  u nadgledanju i suzbijanju neprijateljske protivvazdušne odbrane. S vremenom, predviđanja su se smanjila do tvrdnje da će biti "barem" jednako manevrabilan kao i F-16.

Sada su se ta predviđanja pokazala potpuno netačnim u praksi.

Neimenovani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva testirao je F-35 protiv inače starog F-16, aviona koji je razvijen krajem 70-ih godina prošlog veka, i zaključio kako je u bliskoj borbi F-16 nadmoćan po skoro svim kriterijumima.


- F-35 imao je veliku slabost po pitanju energije, napisao je pilot u izveštaju na pet stranica koji je procureo u medije.

- Izvodili smo tradicionalne osnovne letačke manevre u ofanzivnim, defanzivnim i neutralnim postavkama, na visinama od 10.000 do 30.000 stopa, - objasnio je pilot.

"OVO JE NAJPROMAŠENIJA INVESTICIJA U ISTORIJI"
Trebao je biti ponos američke vojske, a pretvara se u veliku sramotu

F-35 leteo je "čist", bez projektila u odeljenju za bombe ili montiranih na krilima, dok je F-16 leteo uz hendikep - dva velika rezervoara za gorivo ispod svakog krila, što je znatno umanjilo njegove sposobnosti.

Ipak, ta prednost u bliskoj borbi nije značila ništa. F-35 bio je pretrom da bi pouzdano mogao da pobedi F-16, čak i s teškim rezervoarima.

- Nedovoljna brzina podizanja - energetski deficit naspram suparničkog aviona bi samo rastao s vremenom. Letačke karakteristike nisu bile ni intuitivne ni povoljne, napisao je pilot.

Pilot modernijeg aviona pokušao je da "pogodi" stariji sa svojim topom, ali se manji F-16 prelako izmicao.

- Umesto da ga uhvatim nespremnog naglim podizanjem prema gore, nos se presporo dizao, i mogao je lako tempirati svoje izmicanje pre nego što bih stigao da ga naciljam, stoji u izveštaju.

Kada je F-16 proganjao F-35, pilot najskupljeg aviona na svetu nije mogao da se izmakne topovima, opet zbog presporog podizanja.

- Ako letite u F-35, nema smisla upustiti se u borbu okretanja s drugim lovcem. Nema nikakvih razloga za borbu u takvom scenariju.

Ipak tu nije bio kraj problemima. Pilot je otkrio da, zbog prevelike kacige, ne može pomerati ni glavu unutar malog kokpita.

- Kaciga je bila prevelika da bih mogao da vidim iza letelice, napisao je on i dodao da je F-16 nekoliko puta uspeo da mu se prišunja s leđa.


Najgore od svega je što se radilo o F-35A varijanti, koja bi trebalo da bude najagilnija i ima najbolju manevrabilnost, za razliku od "B" modela s turbinom za vertikalno sletanje u sredini, i "C" modela s većim krilima za lakše poletanje s brodova.

U bliskoj borbi između aviona lovaca, premoć određuju zakoni fizike. Avion koji ima veću energiju - veći zbroj visine i brzine - uvek će biti u prednosti.

Prema izveštaju probnog pilota, F-35 gubio je energiju brže od F-16, a dobijao je sporije, uvek se borio s nedostatkom. Pilot, koji je imao veliko iskustvo i na F-15 avionima proizvedenim u 80-im godinama, odgovorno tvrdi kako je i taj avion "značajno superioran" novoj uzdanici američke vojske.

Preuzeto sa:
Blic: 01. 07. 2015. - 09:06h

Љуба

Pogledaj profil korisnika

4 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Ned Okt 11, 2015 2:49 pm

Vir: "Jutarnji list" Zagreb
http://www.jutarnji.hr/najveca-sramota-americke-vojne-industrije-zbog-neispravmih-sjedalica-na-f-35-piloti-bi-pri-iskakanju-u-nuzdi-mogli-slomiti-vrat/1432325/

NAJVEĆA SRAMOTA AMERIČKE VOJNE INDUSTRIJE

Na budući ponos ratnog zrakoplovstva spiskali 400 milijardi, a piloti bi zbog loše izrađene opreme mogli slomiti vrat

Piloti koji se nađu u situaciji da moraju iskočiti iz najskupljih američkih zrakoplova F-35 mogli bi slomiti vrat uslijed neispravnosti sjedalica tipa Martin-Baker US16E, prenosi Daily Mail .

Ispitivanje novih kaciga Generation 3 otkrilo je da izbačaj lomi vrat testnim lutkama manje težine. Američko zrakoplovstvo je nakon toga odlučilo zabraniti upravljanje zrakoplovom pilotima lakšima od 62 kg.

Ovo je samo još jedna u nizu prepreka koje su usporile proizvodnju aviona za sada već osam godina i poskupjele ukupnu cijenu razvoja letjelice za više od 100 milijardi dolara više od planiranog. Dosad je izdvojeno oko 400 milijardi dolara.

'Ograničenja za pilote postoje samo zato jer sjedalice za izbačaj nisu prošle rigorozno testiranje kao i inače, a Pentagon ih je prerano stavio u teren. Ovo je još jedan primjer nabavljačke zloupotrebe kakvu trebamo izbjegavati', rekla je Jackie Speier, demokratska kongresnica i članica odbora za oružane snage.

Dodala je da će se o tom problemu razgovarati na sljedećem sastanku odbora kasnije ovog mjeseca.

Ispitivači su otkrili da se sjedalica previše rotira prema naprijed te da je ta sila, u kombinaciji sa silom izbačaja, jednostavno prejaka za lutke lakše težine te da im zbog toga izbačaj slomi vrat. Najmanje je jedan pilot koji trenutno sudjeluje u testnim letovima pogođen ovim ograničenjem težine za pilote.

Kao što je već poznato, F-35 se prije ovoga susreo s problemom nemogućnosti nošenja naprednijih bombi zbog neadekvatnog dizajna. Umjesto planiranih osam, zrakoplovi F-35 mogu nositi četiri.

U srpnju ove godine je F-35 poražen u direktnoj borbi protiv zrakoplova F-16. Bio je F-35 prespor da pogodi suparnika ili da se izmakne napadima.

Piloti su se također tijekom testiranja žalili na kacigu koja košta pola milijuna dolara jer ne omogućava obećanu punu pokretljivost i vidno polje od 360 stupnjeva.


Љуба

Pogledaj profil korisnika

5 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Ned Okt 11, 2015 3:02 pm

Lockheed predstavio prvi norveški borbeni avion JSF F-35A

Lockheed Martin je predstavio prvi F-35A proizveden za Norvešku, označivši tako početak procesa Kraljevskog norveškog ratnog zrakoplovstva (RNoAF) koji će trajati 10 godina i u kojem će postupno iz uporabe izlaziti borbeni avion F-16. Njega će do 2025. zamijeniti F-35.

Država koja svojom dugačkom obalom dijeli granicu s Rusijom, obvezala se na kupnju 22 borbena aviona F-35 dok su zahtjevi za ukupno 52 aviona.

RNoAF šef stožera general-bojnik Per Egil Rygg je rekao kako je predstavljanje zrakoplova AM-1 značajan korak - ali sada tek pravi posao uvođenja u operativnu uporabu sljedi.

"Mi smo se pripremali za ovaj dan dugo vremena, a sada smo konačno dobili avion. Poslat ćemo ga u Arizonu kako bi počeli letjeti na njemu nakon ispitivanja u siječnju 2016. ", rekao je Rygg u intervjuu. Norveški drugi zrakoplov, AM-2, bit će isporučena krajem ove godine. Sve u svemu, četiri RNoAF zrakoplova će biti stacionirana u multinacionalnoj pilotskoj školi Luke AFB, a prvi će avion stići u zemlju 2017. kako bi podržao početnu operativnu sposobnost u 2019.


http://www.defender.hr/azija-afrika-i-australija/oruzane-snage-2/lockheed-predstavio-prvi-norveski-borbeni-avion-f-35a.php


Datum objave:
23.09.2015Љуба

Pogledaj profil korisnika

6 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Ned Okt 11, 2015 3:03 pm

Alcoa ugovorila 1,1 milijarde USD vrijedan posao za F-35 Joint Strike Fighter


Poslovni lider u proizvodnji lakih metala tvrtka Alcoa (AA) je dobila ugovor za isporuku komponenti od titana za borbeni avion F-35 Lightning II. Prema ugovoru, Alcoa postaje dobavljač titana dobavljač za konstrukcijske strukture svih triju varijante F-35 i to na razdoblje od devet godina, od 2016. do 2024., a ugovor se procjenjuje na 1,1 milijardi USD. Titan će se koristiti za proizvodnju strukture aviona na sve tri F-35 JSF varijante: F-35A (CTOL), F-35B (STOVL) i F-35C (CV).  

Oko 75 posto svih proizvedenih F-35 su CTOL verzije. Lockheed Martin očekuje punu stopu proizvodnje sa 13 aviona mjesečno do sredine 2020-ih dok je sada prosječna proizvodnja ograničena na trri aviona mjesečno.


http://www.defender.hr/sjeverna-i-juzna-amerika/vojna-industrija-3/alcoa-ugovorila-11-milijarde-usd-vrijedan-posao-za-f-35-joint-strike-fighter.php

Datum objave:
09.10.2015

Љуба

Pogledaj profil korisnika

7 Re: Lockheed Martin F-35 Lightning II taj Čet Nov 19, 2015 4:00 pm

Problemi sa realizacijom posla sa CAFZnačajno kašnjenje projekta F-35, kao i vrtoglav rast cene po komadu, dovelo je do novih prestrojavanja, kako među političarima, tako i među vojnicima. Sve je očiglednije da će izbor da zameni flotu Boing CF-18 biti nabavka Boeing F / A-18 Super Hornets, rekao je Aboulafia (Richard Aboulafia, an analyst with the Teal Group). Laka preobuka pilota na ovaj mlažnjak, interoperabilnosti sa starijom flotom, kao i dobre vojne veze između SAD i Kanade čine ga lakim izborom.

Mađutim, u tu neodlučnost su se umešali i evropljani.
Ipak,  je malo izgleda u verovatnoću da će Kanada odabrati ne-američkog dobavljača, mada Aboulafia ne kaže da ne bi bio iznenađen, ako Dassault Rafale, Eurofighter Tiphoon i Saab Gripen NG unesu dodatna razmišljanja na ovu temu. Rafale i Eurofighter su montiranli jaku marketinšku kampanju u poslednjih šest meseci, i time pojačali neizvesnost u vezi sa realizacijom ugovora oko F-35.

Predsednik "Dassault aviation", godpodin Eric Trappier, je u svom pismu od 22. oktobra poslao čestitke predsedniku vlade Trudeau (Justin Pierre James Trudeau) za dozvolu predstavljanja Rafale na tlu Kanade.

Portparol Eurofighter Tiphoon je odbio da komentariše nastup Francuza u Kanadi, osim što je istakao da konzorcijum pažljivo prati i ostala politička dešavanja u Kanadi.

A šta je sa Boingom. Za njih je ipak bitno, da ako Kanada bira Super Hornet, pored konkurentskih evropskih lovaca, to bi za njih bio veliki dobitak. Boing, nastoji da produži život svog objekta u Sent Luisu.
Sobodna interpretacija članka:

http://www.defensenews.com/story/defense/2015/10/25/canada-f35-decision-poised-to-shake-up-market-israel-italy-eurofighter-rafale/74455726/
Љуба

Pogledaj profil korisnika

Sponsored content


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu