Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Bespilotna letilica

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Re: Bespilotna letilica taj Sub Jun 13, 2015 7:57 pm

ljubasav

avatar
Bespilotne letilice:Bespilotna letelica (BPL) je vazduhoplov sa kojim upravlja navigator, pilot sa daljinskim prenosom signala sa zemlje ili koji leti autonomno po zadatim zapamćenim podacima. Najmasovnija upotreba BPL je u vojsci. Za razliku od krstareće rakete, BPL je konstruisana za višekratnu upotrebu i definiše se po svim pravilima struke kao i ostali vazduhoplovi, ali je bez posade i pilota. Može biti i sa jednokratnom upotrebom, kao „samoubica“ tada je maksimalno jednostavna, jeftina puna eksploziva i koristi se za uništavanje posebno važnih ciljeva kao krstareća raketa, a može i kao meta za gađanje, sredstvima protivvazduhoplovne odbrane. Najčešće je kao avion sa dužim vekom upotrebe. Prema nameni se oprema, naoružava ili je bez naoružanja.[1] Aerodinamička i strukturalna konstrukcija je identična kao kod pilotiranih aviona ili helikoptera, sa posadama. Češće se projektuju kao avioni, a ređe kao bespilotni helikopteri.

Tehnika i princip poletanja i sletanja su često identični vazduhoplovu sa pilotom, a postoje i rešenja sa katapultiranjem i prizemljenjem sa padobranom. Najčešće se upravlja kombinovano sa vođenjem iz zemaljske stanice sa daljinskim prenosom komandnog signala, a pojedini delovi trajaktorije autonomno, unapred zapamćenim navigacijskum podacima i zadatim komponentama vektora stanja leta.

Trenutno, vojne BPL pretežno obavljaju izviđačke, špijunske ali sve više i direktne borbene zadatke.[Američko ratno vazduhoplovstvo planira ogromno povećanje flote BPL u operativnoj upotrebi do 2047. godine. BPL se koriste i u civilne svrhe kao što je otkrivanje požara, borba protiv vatrene stihije, nadgledanje područja ugroženih sa poplavama, nadgledanje saobraćaja, kretanje životinjskog sveta, nadgledanje trasa cevovoda sa naftom, gasom i sa drugim fluidima.

Definicija i kategorije

BPL je letelica sa neprekidnom informatičkom vezom, bez potrebe za ljudskom posadom. One obavljaju različite zadatke za potrebe vojske i u domenu civilnog sektora / komercijalne potrebe. Iako se BPL uglavnom koristi u vojci, sa njom se mogu obavljati i naučne misije, zadaci javne bezbednosti, komercijalni poslovi, kao i prenos vizuelnih podataka iz oblasti katastrofa, podaci za karte, gradnju komunikacionih releja, traženje i spašavanje, nadzor saobraćaja, i tako dalje. BPL se može kontrolisati na daljinu, polu-autonomno, autonomno, ili kombinovano. Zaista, mnogo različitih tipova BPL postoje, s različitim mogućnostima i potrebama korisnika. Nekoliko različitih interesnih grupacija su predložili stvaranje referentnih standarda za međunarodnu zajednicu BPL. Evropska asocijacija BPL sistema (EUROUVS ) sačinila je klasifikaciju sistema BPL na osnovu osnovnih parametara kao visina leta, autonomija, brzina, maksimalna težina u poletanju, veličina itd. Univerzalna tabela kategorija, prikazana je u izvornom članku. Identifikuju se četiri glavne kategorije:
- mikro / mini ,
- taktičke,
- strategijske, kao i
- za posebne zadatke.

Mikro i mini BPL obuhvataju kategoriju najmanjih, koje lete na manjim visinama (ispod 300 metara). Projekat za ovu klasu uređaja je fokusiran na stvaranje BPL koje rade u urbanim sredinama i kanjonima ili čak unutar zgrade, duž njenih hodnika, noseći prislušne i vizuelne senzore (predajnike i TV kamere).

Srednje i velike BPL su najčešće vojne, taktičkog i strategijskog značaja, za izvršavanje cele lepeze vojnih misija.

Dok ne pripremim autorski teks, jednog našeg pilota, nek stoji ovaj sa wikipedia.org.

Љуба

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu