Došao je čas da se ponovno sastanu svi akteri stvaranja monografije, da se vide i pomalo pohvale sa onom što su u višemesečnom zajedničkom radu učinili. Krajni rezultat njihovog rada je štampana monografija 83.lap . Iako ima onih koji je hvale, a poneki u sebi i kude, neki javno izražavaju svoje nezadovoljstvo što su poneki pojedinci izostavljeni a sami autori ističu u svom uvodu sledeće:
"Konačno, moramo da naglasimo, ova monografija nije zvanična istorija 83. lovačkog puka, već rekonstrukcija bazirana na istraživanjima autora." Što navodi na zaključak da nije bilo dovoljno vremena i ljudskog potencijala da se sve to izvede do kraja.
Ima tu opravdanja da je nedostajalo dosta materijala da bi se sve sagledalo u celosti, međutim, trebali su imati u vidu da neposredni učesnici stvaranja tog puka neumitno odlaze zbog svoje starosti i da je njihovo svedočenje u tom slučaju veoma bitno. Tokom stvaranja i života, puka pisane su godišnje istorije u više primeraka i dostavljane pretpostavljenim komandama i tu postavljam sam sebi pitanje da li su i sve uništene? Nisu,to je sigurno, trebalo ih je pronaći i upotrebiti za pisanje istorije. Znači, trebalo je produžiti istraživanje, a samo izdavanje monografije odložiti za izvesno vreme. Jel, i uz postojanje autora koji bi i nešto radili po tom pitanju, izlazak ove knjige će ih najverovatnije obeshrabriti.
Desetogodišnji boravak, što u puku što u 492.vaz.bazi daje mi za pravo da izvršim analizu monografije i izrazim svoje slaganje ili neslaganje sa pojedinim delovima, ali i da ukažem na nedostatke koje bi trebalo ispraviti. O svom radu ću Vas blagovremeno obaveštavati preko ovih stranica.
Evo nekoliko fotografija da Vam dočaram promociju,dali sam uspeo u izboru prosudite sami.
Nekadašnji komandant puka,general-major u penziji Angel Ončevski
Tašaković Sadik
Đalović Ratko
Veterani Varga,Popović i
Veteran Cvetković Luka pilot helikoptera u ŠAO 83.abr
Cvetković Luka pilot aviona i helikoptera u puku
Bilo je tu i samozvanih novinara ali i ozbiljnih autora kao što je Danko Borojević
I dalje bez medalje, Grandić Predrag