Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Restauracija Aero-3

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

1 Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:01 pm

cyber fulkrum

avatar
Admin
Na forumu

http://warbirdinformationexchange.org/phpBB2/viewtopic.php?t=26978&start=0

Saso Knez postire radnje i postupke na restauraciji Aero-3 koji se vrsi u njegovom aeroklubu.Svakako je to za veliku pohvalu jer se jedan mali deo bivseg RV i PVO ozivljava i nastoki se otrgnuti od zaborava.

Posto je Saso clan i naseg foruma priustice nam to zadovoljstvo da isto vidimo ovde sa svim potrebnim objasnjenjima.

Saso izvoli.

http://otpisani.niceboard.com

2 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:17 pm

Aereform


Ok, znaci prvo kratki rezime izvrsenog rada:Prvo je bilo na redu skidanje platna. Cepati platno nije bio veliki problem, ali brusenje kita pod platnom nije bila sala. Evo razlike:Slivniki i sistemi so se skidali u isto vreme:Ova boja platna, nadam se da posjeca neke pitomce cca. XV-XX klase na prvo godino VVA:Opet originalno platno, ali sada s nekoliko turkiznu plavo bojo:S pomocjo acetona pronasli smo i serijski broj aviona. Utva Pančevo 101. Znači sto prvi avion u seriji.Ovi detajli vrlo so vazni, jer nam je cilj, da vratimo avion sto bolje u stanje iz godine 1962-1965.

3 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:26 pm

Aereform


Ali tada je poceo pravi rad:Naprije je bio avion dat u nasu spravu za okretanje i odvojen je bio centroplan:Nesto malo se radilo i na visinskom stabilizatorju. Vise manje smo napravili samo defektaciju.Tek kada se je odstranio šper iz napadne ivice, pokazalo se kolko duboku je sve strulo.Otvorili smo sve do kutije ramenjace. Neverovatno kako se netko igrao s ramenjacom!Najgori od svega bio je centroplan. Prva indikacija, da je u njem stajala voda bili so rdasti bolcnovi na spoju centroplan-trup. Vidite jih na desnoj strani fotografije.Evo i izlazne ivice.Onda smo skinuli spodnji šper centroplana i lose stanje je bilo evidento.

4 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:31 pm

Aereform


Evo rebra broj jedan (kroz koje ide crevo za rezervoare)Normalno potrebno je zamjeniti sve:

Staro vs. novo:Opet box ramenjace bez prve stene. Ramenjaca bila je delamenirana, tako da smo kao na visinskom stabilizatoru morali sve otvoriti.Na centroplanu moramo jos zamjeniti nekoliko rebra, ali tada se je fokus rada prenjeo na trup.

Na trupu bilo je potrebno zamjeniti sve panele oko kabine. Evo prvi zadnji:

5 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:35 pm

Aereform


Mnogo je restauracija aviona, koji ne idu bas u neku globinu. Nadam se, da cu s sledecimi posti pokazati, zasto to ne valja.

Evo korozije na okovu za stabilizator visine.Iz rentegena je 3/4 bolcnova doslo kao neizpravni. Znaci treba praviti nove. Pravit cemo jih u nadmeri prema Navodilima za odrzavanje aviona, da se osigura toleranca h8 ili h7Bilo je mnogo i pranja djelova:6 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:37 pm

Aereform


Pravili smo i nova rebra za trup:I evo ovaj zadnji deo aviona zatvoren. Odprtine so za pristup cilindrom kocnic.

[/quote]

7 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:46 pm

Aereform


Ovo sto se prikazuje u sledecom postu bio je nagori defekt na avionu:Ovaj ugao je gdje se naslanja prva ramenjaca centroplana. Vidite ono malu krpicu novog spera?
Netko je vec popravljao trup. Dobro. Ista krpica je na drugoj strani. A sta je jos gore, ove krpice opet so napukle. Znaci nesto ne valja! Kada smo gurali longeron, bilo je ocitno, da se je odlepio od okvira.
Zato nije bilo drugog spasa, nego da sve otvorimo.Golema rupa u boku aviona. Avion je u polozaju na leda.Kada je bio panel odstranjen ovo pomicanje longerona na okvir bilo je jos evidentije.Evo novog panela.Iznutra trebali smo opet zaljepiti longeron na okvir ali i dodati ojacitvene blokove, da se uveca povrsina lepljenja.Evo i druge strane:I vidi ovaj longeron!

8 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:50 pm

Aereform


Uvijek moram odgovarati na pitanje zasto ide rad na nasom avionu tako sporo.
Morate razumjeti, da smo okupili ekipo i napravili radionicu za stare avione i moramo da prihvatamo komercialni posao kao je bilo ovaj Robin:


ili ova Gazela:9 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 8:54 pm

Aereform


Jer je Aero-3 nas, nikada ne dobije prioritetu.
Opet slika, onog ojacanja spoja longerona na okvirDetajl:Jos:Kada je bilo to sredeno zamjenili smo cjeli pod trupa od protipozarnog zida, do prve ramenjace centroplana:Nesto slicno, kao smo uradili na zadnjom delu trupa:

10 Re: Restauracija Aero-3 taj Ned Mar 29, 2009 9:00 pm

Aereform


Ako bude interesta nastavljamo za nekoliko dana.
Saso

11 Re: Restauracija Aero-3 taj Pon Mar 30, 2009 1:44 pm

topalovicdj


BRAVO,Saso i cestitke na trudu.Svaka cast,kada bi nas bilo vise kao Ti
pozdrav Djordje

12 Re: Restauracija Aero-3 taj Uto Mar 31, 2009 1:49 am

ZuluDelta

avatar
Asti boga Saso kako je to bilo trulo affraid gore kad ste otvorili, kapa do poda majstori, steta da nemogu doci pomoci malo smirglati, daj mi reci ovaj serijski broj Aera nisam uspio locirati, pojasni mi di je?

Svaka vam cast, a i kvalitetnog drva u dezeli, tako da se sve poklopilo u dobre svrhe, jednog dana kad budem bogat, obraticu ti se da mi jednog renoviras , lijepi pozdrav i cuvajte mi se ekipa, pozdrav ZD

13 Re: Restauracija Aero-3 taj Pon Apr 06, 2009 10:20 pm

Aereform


Pozdrav,
U ovi poruki zelim pokazati na sto mislim, kada kazem, da se je longeron delaminirao od okvira.Na gornji sliki vidite kako smo skinuli pod kabine direktno pod pedalima prednje kabine. Bilo je sve zaoljeno i mastno, tako da smo se odlucili napraviti nove. Vidimo jih ovdje:Onda se je u defektaciji pokazalo, da je opet srednji okvir odstupio od longerona i se slobodno premice na njemu. Koliko? To sam zeleo pokazati s ovo serijo:
Mjerilo je na longeronu. Stavimo mjerilo na nulu (znaci 10).Onda okvir uduzno optercim (rukom) (slaba slika, jer sam imao samo jedno ruko za fotoaparat)Vidi se, da se je okvir pomaknio za 0,5 - 1 mm. Sanacija problema ista kao gore. Trikotniki i sper:

14 Re: Restauracija Aero-3 taj Pon Apr 06, 2009 10:26 pm

Aereform


Treba odraditi i detajle.
Ovi blokovi so matice za slivnike trup-centroplan.I ovi so nov izradeni:Imamo i otvor za spoljni izvor struje:A ovde se vidi kako vse ide zajedno:Druga strana:I strazni pogled:

15 Re: Restauracija Aero-3 taj Pon Apr 06, 2009 10:33 pm

Aereform


Evo, ovaj panel bio je pakao. 2mm šper, koji se savija u dve ravnine.Ali rezultat je vrlo dobar:Javim se opet za nekoliko dana.
Pozdrav,
Saso

16 Re: Restauracija Aero-3 taj Pon Apr 06, 2009 10:39 pm

Aereform


ZuluDelta ::Asti boga Saso kako je to bilo trulo affraid gore kad ste otvorili, kapa do poda majstori, steta da nemogu doci pomoci malo smirglati, daj mi reci ovaj serijski broj Aera nisam uspio locirati, pojasni mi di je?

Svaka vam cast, a i kvalitetnog drva u dezeli, tako da se sve poklopilo u dobre svrhe, jednog dana kad budem bogat, obraticu ti se da mi jednog renoviras , lijepi pozdrav i cuvajte mi se ekipa, pozdrav ZD

Dobar dan ZuluDelta,
Znaci, ovaj broj 101 je na plocicah, koji so na svih vecih delih aviona (trup, centroplan, stabilizatori i krila). Isto so ne nekih manjih (npr. slivniki).
Pazi, ovo je fabriski broj. To znaci, da je bio avion 101 u seriji. Ali aeri so u JRV primili serijske brojeve po ovom sistemu:
fabr broj 1 -> serijski broj 40101
fabr broj 2 -> serijski broj 40102
.
.
.
.
fabr broj 101 -> serijski broj 40201.

Nas avion znaci nosit ce takticko stevilku 201 na trupu i serijsko 40201, a na plocicah ostaje 101.
Jos uvjek mastam, da cu nekog dana pronaci fotografije nasog zutog aera u VVA.
Pozdrav,
Saso

17 Re: Restauracija Aero-3 taj Sre Apr 08, 2009 1:04 am

ZuluDelta

avatar
Pozdrav, ukljucujem se u potragu za 40201 Very Happy

18 Re: Restauracija Aero-3 taj Čet Apr 09, 2009 12:52 am

cyber fulkrum

avatar
Admin
Svaka pohvala na ulozenom trudu,do koje faze su sada stigli radovi,te koju dokumentaciju koristite za iste.

A ti ZD daj potrudi se da nadjemo frotografije.Evo ja prelistavam knjige ne bili nasao.

http://otpisani.niceboard.com

19 Re: Restauracija Aero-3 taj Sub Apr 11, 2009 1:34 am

ZuluDelta

avatar
U to doba znaš i sam da se o tom vodilo računa , piloti su stajali tako da se sakrije broj, ali listam, listam, tražim okolo Rolling Eyes

20 Re: Restauracija Aero-3 taj Sub Apr 11, 2009 1:59 am

cyber fulkrum

avatar
Admin
Retko kada smo se slikali u moje vreme i to je obavljao sluzbeni fotograf.

http://otpisani.niceboard.com

21 Re: Restauracija Aero-3 taj Uto Apr 14, 2009 1:16 am

muzaferija

avatar
Ako Vam treba lakirer zovite Very Happy

http://www.vranjak.info/forum

22 Re: Restauracija Aero-3 taj Sub Apr 25, 2009 10:48 pm

Aereform


Pozdrav,
Evo mi smo ovdje. Odustao sam od postiranja svih fotografija faza do danas. Tko zeli nek pogleda forum Warbird Information exchange.
U prosli sedmici sanirali smo kompresijska ostecenja drva, koji se pojavljaju zbog pretegovanja bolcnova okova. Primer:I tako izgleda sanirano:Sredili smo nekoliko detajla. Naprimer rupice za odvodnjavanje. U svakom slucaju treba skinuti metalne djelove, jer se instaliraju preko platna, tako da smo zamjenili i drvene flansne:Evo novih:Na gornoj in na donjoj fotografiji vidi se, da smo trup izkitali, tako da smo razvukli radije, koji se dogadaju kada sper naleti na okvir ili longeron.Jos detajla - nova flansna oko dizi ovdje i sanirani okvir otvora za kontrolo i prilaz repnom tocku.Iz drugog kuta:Ovdje vec stvaramo zadnju sper plato na trupu, koja se nalazi na repu. Moramo jo upasati oko nekoliko okova za vertikalac i horizontalac.
Iz drugog kuta vidi se otvor za prolaz droga komande visine na elevator.Plovac za merilnik kolicine benzina, koji je trebao nov sloj epoksijaI cilindri kocnic.Nadam se, da uspemo u ovi sedmici zavrsiti presvucenje platna na trupu. A onda, zaista trebamo lakirera!
Pozdrav,
Sašo

23 Re: Restauracija Aero-3 taj Čet Apr 30, 2009 6:29 pm

Aereform


Pozdrav Momci,
Ove fotografije evidentiraju rad u zadnjih nekoliko dana.
Do kraja smo izradili zadnju sper ploco na repu trupa.
Ovdje mozete videti sve okove za vertikalni i horizontalni stabilizator:Vrlo oprezno so bile izradene rupe kroz koje se okovi veze za trup.Unutranji deo trupa bio je prefarban z originalno nianso boje i nekoliko stvar bilo je vec montirano.Unutranja stran šper ploče bila je lakiranai na ovi fotografiji vidi se konacni izgled ovog djela po ljepljenju.A sada platno.
Pozdrav!
Saso

24 Re: Restauracija Aero-3 taj Čet Apr 30, 2009 7:25 pm

cyber fulkrum

avatar
Admin
Vrednoj ekipi z veseljem 1. maj in naprej do novega zmaga. Upam, da dekleta bo bolje in lepše kot takrat, ko je izšla iz tovarne.

http://otpisani.niceboard.com

25 Re: Restauracija Aero-3 taj Uto Maj 05, 2009 10:36 pm

Aereform


Evo jos:
zmaj aviona smo prenjeli u veci prostor, dok iz onog malenog usisamo prah.Na avion sam stavio sve okove, koji idu preko platna. Ako nesto ne valja, moramo videti to sada, jer okovi idu poslje farbanja, tako da se tada svaka greska gadno plati.
Okov nosaca motora:Okovi smernog i visinskog stabilizatora. Ovaj na sliki je stajao previsoko, tako da smo trebali izgrebati mu sediste u speru.Tako napokon izgleda kit na trupu avion. Vrlo malo ekstra mase, ali trup je mnogo vise aerodinamicki.A sada farbanje notranjost, a onda platno. Tko se javi za lakirera?
Saso

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu