Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Smithsonian National Air And Space Museum

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Smithsonian National Air And Space Museum taj Čet Avg 19, 2010 3:35 pm

522

avatar
2005.godine sam imao priliku da budem neko vrijeme u SAD pa sam između ostalog posjetio i ovaj muzej koji je fascinantan iz razloga što imate priliku da stojite neposredno kraj nekoliko letjelica koje su obiljhežile istoriju, kao što su avion braće Rajt i Duh Sent Luisa kojim je Čarls Linberg preletio Atlantik. Pa evo i nekoliko fotografija:


Originalni avion braće Rajt - Wright Flyer


Messerschmit Bf 109


Spitfire Mk5


Mitsubishi A6M2 Reisen (Zero)Foptografije sam napravio digitalnim fotoaparatom Canon A75 a zbog uskog protora nemoguće je bilo obuhvatiti cijele letjelice.

2 Re: Smithsonian National Air And Space Museum taj Čet Avg 19, 2010 3:53 pm

522

avatar
Posjetio sam i nosač aviona ("penzionisani" :-)Lexington u Corpus Christiju u Meksičkom zalivu. na njemu su izloženi svi tipovi aviona koji su korišćeni na ovom nosaču u njegovoj dugoj istoriji.

USS Lexington (CV-16) bio je američki nosač aviona u sastavu Američke ratne mornarice i jedan od nosača klase Essex. Izvorno je bio nazvan Cabot, ali je u čast potopljenog nosača USS Lexington (CV-2) preimenovan. Bio je peti brod u službi Američke ratne mornarice koji nosi ime Lexington. Služio je od 1943. do 1991. godine. Učestvovao je u borbama u Drugom svjetskom ratu. Lexington je odlikovan sa 11 borbenih zvijezda za učešće u bitkama u Drugom svjetskom ratu.

Povučen je iz službe 1991. godine kao nosač klase Essex koji je bio najduže u službi od ijednog drugog broda svoje klase, a 2003. postavljen je kao muzejski brod u pomenutom Corpus Christiju.

Evo par slika:


Vazduhoplovni centar na nosaču aviona

Napomena: Slike su kompletne, ali izgleda prevelike jer nema Image Resizera, što nebi bilo loše uključiti.


LTV A-7 Corsair II


F-14A Tomcat


Avioni na palubi nosača


Protivavionska odbrana nosača


Paluba za uzletanje i sletanje aviona

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu