Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

General DUET - PROROK VAZDUŠNE MOĆI

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 General DUET - PROROK VAZDUŠNE MOĆI taj Čet Feb 23, 2012 6:08 pm

ljubasav

avatar
PROROK VAZDUŠNE MOĆI

Duet je bio glavni zagovornik strategijskog bombardovanja


Italijanski general Đulio Duet (Giulio Douhet, 30.maj 1869 - 15.februar 1930.) je bio slavan, a ujedno i ozloglašen vrhunski teoretidar o vazdušnoj moći u godinama izmedu dva svetska rata. Njegova je teorija o strategijskom bombardovanju stavljena na probu i ostvarena u bombarderskim akcijama u drugom svetskom ratu.
S obzirom da je ideja nastala tokom I svetskog rata odlučio sam da ga prikažem u Pionire avijacije iz ovog doba.
Duet je rođen 1869. i sa dvadeset godina je stupio u italijansku armiju kao artiljerijski oficir. Za vreme svoje vojne karijere on je pokazivao veliko interesovanje za tehničke i naučne aspekte svoje profesije, postavši tako jedan od prvih zagovornika motorizovanog transporta u vojsci. Godine 1909. počeo je da se interesuje za avijaciju, a 1915. Predložio je da se avioni koriste za bombardovanje neprijateljskih gradova. U to vreme on je bio tesno povezan sa konstruktorom aviona grofom Đanijem Kapronijem (Gianni Caproni ), koji je proizvodii bombardere za italijansku armlisku avijaciju.Optužba pred vojnim sudom

Godine 1916. Duet se zamerio vojnim vlastima zbog kritikovanja vojne komande i stavIjen je pred vojni sud. Bio je osuđen na godinu dana zatvora. Međutim katastrofalan poraz Italijana kod Kobarida u jesen 1917. pokazao je da je Duetova kritika bila potpuno opravdana i februara iduće godine on je postavljen za načelnika Centralne vazdušne uprave, a odluka ratnog suda opovrgnuta je i zvanično 1920.
Dominacija u vazduhu, knjiga koju je Duet objavio 1921, objašnjavala je njegovu teoriju o samostalnosti vazdušnih snaga, u odnosu na druge rodove vojske, teoriju koja je uglavnom ostala nepromenjena do kraja njegovog života. Njegova teza je bila da se pravilna upotreba vojnih aviona sastoji u ofanzivnim operaciiama protiv neprijateljskih vazduhoplovnih baza koje će onemogućiti neprijateljsko vazduhoplovstvo: „Ako tako pobediš avijaciju, ostvario si dominaciju u vazduhu i možei da je iskoristiš tako da u što kraćem roku neprijatelja dovedeš do predaje. A to ćeš postići i direktnim napadima na moral neprijateljskog civilnog stanovništva.“
Upravo zbog njegovog zagovaranja bombardovan ja naseljenih neprijateljskih centara, Duetovo ime je postalo ozloglašeno, a njegove ideje obično su nazivane „Duetova teorija užasa“. No, Duet je smatrao da bi se na taj način ishod rata odlučio za manje od dva dana i tako bi bile sprečene godine razaranja i krvoprolića nalik na one iz vremena prvog svetskog rata.

Preteča strategijske avijacije

Priroda vazdušne moći

Po Duetovem mišljenju. bombardovanje bi prouzrokovalo potpun slom društv ene strukture države koja bi bila izložena napadima, pa je pisao da: „... bi uskoro došlo vreme, kada bi bila stavljena tačka na grozote i stradanja jer bi sam narod u borbi za opstanak ustao i tražio okončanje rata - i pre nego što bi armija i mornarica imale vremena da se mobilišu. .....“

Duetov stav prema armiji i mornarici je bio dvojak. On je verovao u odlučujuću ulogu borbi u vazduhu i pre nego što bi mogao da se oseti uticaj tradicionalnih metoda ratovanja na kopnu i na moru, a uz to je mislio da će uloga ova dva vida u budućem ratu biti sasvim pasivna. Ipak, on nije smeo odlučno da tvrdi da bi avijacija prouzrokovala zastarev anje ostaiih rodova, jer je time izbegao oštre teme „koje su naprimer uništile karijeru američkog generala Mičela (William "Billy" Mitchell) zagovornika dominacije vazduhoplovnih snaga“.Najznačajnija dela generala Dueta

Kamen temeljac Duetove teoriie je bilo njegovo verovanje da su vazdušne snage po svojoj prirodi ofanzivno oružje i da uopšte „ne postoji efikasna odbrana od bombarderskih napada“. Smatrao je da je protivavionska artiljerija potpuno lziišna, pošto mora da se razbaca kako bi štitila veliki boj ciljeva, a i inače pokazalo se da su pogoci artiljerije veoma retki. U Duetovoj proceni su su odbrambeni lovci bili „tek nešto“ bolji. Oni su takođc razbacani da bi štitili različite, mnogobrojne ciljeve. a njihva osnovna slabost je ograničeno vreme patroliranja što umanjuje mogućnosti uspešnog presretanja , i čini ga problematičnim. Jedina efikasna odbrana sastojala se u napadu na baze neprijateljskih bombardera.

Eksperiment u ratu
Pravilo o napadu za koji nema odbrane, filozofski je temelj svih vojnih teorija. a Duetova doktrina nije bila izuzetak od pravila. Kada su je stavili na probu u tokom rata, pokazalo se da sunjegove ideje o uspehu samog stratcgijskog bombardovanja bile, sve u svemu preterano optimistčke kako u potcenjivanju odbrambenih protivmera, tako i u pogledu šteta, koje bombarderi mogu tokom svojih akcija da nanesu.

Duet je pogrešio što je protivnika potcenjivao a precenjivao moguću štetu od bombardovanja. U nekom članku koji je obrađivao zamišljeni rat izmedu Nemačke i Francuske. a objavio ga je 1930. nemačko vazduhoplovstvo je izgubilo jednu trećinu svojih snaga tokom prvog dana zbog francuske odbrane. Ali jc ipak uspelo da razori francuske vazduhoplovne baze i da dobije rat. U drugom svetskom ratu, lovačke snage su uz najveće teškoće povremeno uspevale da unište do jedne trecinu napadačkih bombarderskih formacija. U za saveznike katastrofalnom vazdušnom napadu na Švajfurt. Tokom 14.oktobra 1943, Amerikanci su izgubili 60 bomrbardera od ukupno 291 koliko ih je učestvovalo. Ovaj isti napad ilustruje i ograničenost nanošenja štcte kao posledice bombardovanja, jer je bombardovana firbrika već kroz šest meseci opet postizala punu proizvodnju.Možda je najozbiijniji nedostatak Duetove teorije bila njegova ocena uticaja bombardovanja na mroral civilnog stanovništva, što je trebalo da bude Ahilova peta neprijateljske države. Svoje ubeđenje da će tcški vazdušni napadi ubijati volju neplijateljskog stanovništva gradio je na tome da su i manji vazdušini napadi u prvom svetskom ratu izazivali opštu paniku. Drugi svetski rat je međutim, pokazao da i u gradovma potpuno opustošenim vazdušnim napadimra, moral njihovih građana ostajao je skoro neokrnjen.

Tekst iz Knjige „RATNICI NEBA“ (uz neznatne ispravke-korekcije)

Tako beše i za vreme one operacije „Milosrdni anđeo“ građani su bili na mostovima i nosili bedževe „TARGET“ na grudima. Pa vremena se menjaju.

Doktrina koju je zacrtao Duit uz određene modifikacije primenjuje se i dan danas.
Ako je onada bilo namerno postizanje civilnih žrtava, danas se to zove „KOLATRALNA ŠTETA“


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu