Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vazduhoplovne snage Еkvadora

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Vazduhoplovne snage Еkvadora taj Uto Feb 28, 2012 1:31 am

ljubasav

avatar
Захваљујући расположеним писцима, у прилици смо да на овим прострима имамо текстове о ратним ваздухопловствима У Јужној Америци. Текстови су писани за часопис ОДБРАНА


Данко Боројевић
Драги ИвићВаздухопловне снаге Еквадора
ОРЛОВИ АНДА


[justify]Еквадор је једна од мањих држава Јужне Америке, са популацијом од 13,7 милиона становника и површином од 460.000 километара квадратних. Еквадор како и само име асоцира, простире се имагинарном линијом екватора. Граничи се на југу и истоку Перуом и на северу Колумбијом. Еквадор има обалу дугу 2.250 км која на западу излази на Тихи океан. Богата вегетација се на граници са Перуом претвара у пустињу. Главни производ је нафта, које у Еквадору има довољно. Еквадору припада и острво Галапагос, које је од обале удаљено 1.000 км.Карта Републике Еквадор

ИСТОРИЈА ВАЗДУХОПЛОВНИХ СНАГА ЕКВАДОРА

Ваздухопловне снаге Еквадора формиране су 27. октобра 1920. године. Међутим, као и у већини јужноамеричких држава, и у Еквадору летење је почело и пре званичног формирања авијације.
Историја еквадорских ваздухопловних снага, уско је везана са многим ратним сукобима са суседним Перуом.

Еквадораски трио у лету. Ударну песницу еквадорске авијације све донедавно сачињавали су авиони мираж Ф-1ЈА, кфир Ц-2 и јагуар Мк-1

Као директна последица у односима између Перуа и Еквадора 1910. године, одлучено је да се приступи развоју авијације у Еквадору. Први авион који је стигао у Еквадор био је авион типа фарман. Озбиљне активности на развоју авијације у Еквадору, нису почеле пре четрдесетих година ХХ века. Тада је једна комисија из Еквадора отишла у САД, и за потребе ваздухопловне школе у Салинасу набавила одређен број авиона. У марту 1942. године из САД су пристигла три авион Рајан ПТ-22 регрут, шест авиона Кертис-Рајт ЦВ-22 фалкон, шест Ферчајлд ПТ-19А корнел и три Норт Америкен АТ-6А харвард, који су знатно повећали капацитете Ваздухопловне академије у Салинасу.

Авиони страјкмастер Мк-89

По завршетку Другог светског рата из залиха РВ САД, Ваздухопловне снаге Еквадора 19. јула 1947. године примају 12 ловаца Ф-47Д тандерболт. Тад је формирана прва ловачка ескадрила Ваздухопловних снага Еквадора.

Групни лет авиона мираж Ф-1ЈА и кфир ЦЕ

Већ у децембру 1954. године, у Еквадор пристижу први млазни авиони Глостер метеор ФР-9, да би им се потом, 29. јуна 1955. године придружили лаки бомбардери канбера БМк-6, а касније и ловачки авиони Ф-80 шутинг стар и млазни двоседи за обуку Т-33.
У јануару 1958. године у ваздухопловну базу Таура стижу први примерци ловаца Локид Ф-80Ц шутинг стар. Те године у наоружању Еквадора налазило се 12 ловаца
Глостер метеор ФР-9, шест лаких бомбардера канбера БМк-6, 18 ловаца Локид Ф-80Ц шутинг стар и четири млазна двоседа за обуку Т - 33.

Јуришни авион А-37Б драгонфлај

Током седамдесетих година ХХ века, за авијацију Еквадора је период савременог развоја. У октобру 1972. године, у ваздухопловне јединице пристигли су први примерци лаких јуришних авиона страјкмастер Мк-89. Током 1975. године, у ваздухопловну базу Таура стигло је 12 јуришних авиона Цесна А-37Б драгонфлај. Већ, 14. јануара 1977. године у јединице су стигли први примерци надзвучног ловца-бомбардера јагуар. Ваздухопловна база Елои Алфаро у Манти, је свечано отворена 24. октобра 1978. године. Ваздухопловна база Таура је 26. јуна 1979. године, примила прве примерке нових ловаца мираж Ф-1.

Годину дана по завршетка сукоба са Перуом, 26. априла 1982. године из Израела је преузето 15 ловачко-бомбардерских авиона ИАИ кфир Ц-2 и три двоседа кфир ТЦ-2.
Први хеликоптери у наоружање ваздухопловства, уведени су релативно касно. Први хеликоптери били су француске производње СА-316Б алует-3, и уведени су у наоружање 1972. године. Потом у јединице пристижу хеликоптери СА-330Ф пума, Бел-47Г сијукс, СА-315 лама и Бел-212.

Еквадорски кфир Ц-2 напада циљ напалм бомбама


ВАЗДУХОПЛОВСТВО ЕКВАДОРА У РАТУ


Због нерешених граничних проблема са Перуом, авијација Еквадора се сукобила са авијацијом Перуа у три наврата. Први сукоб се одиграо 1941. године, и том приликом авијација Перуа је била успешнија. Без сумње, овај сукоб се одиграо у најгорем периоду по ваздухопловство Еквадора. Супериорно ваздухопловство Перуа је однело победу, док се ваздухопловство Еквадора због недостатка резервних делова могло само задовољити извиђачким мисијама.

Укрцавање пешадинаца еквадорске војске у хеликоптер супер пума, током рата 1995. године

Други сукоб који се одиграо четрдесет година касније, у провинцији Пакуиша јануара и фебруара 1981. године био је знатно озбиљнија провера спремности ваздухопловства Еквадора. Сукоб се одиграо у области Кордиљера дел Кондор, од 22. јануара до 5. фебруара 1981. године. Перу је поново користио своје авионе за напад на позиције еквадорске војске, али овај пут у обзир је требало узети и способност еквадорског ваздухопловства. Наиме, у ловачким и задацима подршке копненим снагама, авијација Еквадора је користила нове авионе јагуар Мк-1 и мираж Ф-1, који су били наоружани ракетама ваздух-ваздух Матра Р-550 межик. Такође, су са ракетама ваздух-ваздух били наоружани и лаки бомбардери канбера БМк-6. Подршку трупама на земљи пружали су јуришни авиони А-37Б драгонфлај и страјкмастер Мк-89 и авиони Т-33.

Ловац мираж Ф-1ЈА ев. бр. ФАЕ-812 који је оборио два перуанска јуришника Су-22, током рата 1995. године

Ваздухопловство Еквадора је у том сукобу обавило на стотине летова, како борбених, тако и летова у транспортним мисијама. Међутим, и овај сукоб је завршен у корист ваздухопловства Перуа.
Период крајем осамдесетих и током деведесетих година ХХ века, је период економске кризе која је захватила готово све државе Јужне Америке. И поред тешке економске ситуације, политичка структура у Еквадору знала је да ће поново доћи до сукоба са Перуом. Тако је одлучено да се у ваздухопловство улаже, и да се константно одржава између 20 и 30 ваздухоплова у борбеној спремности.

Јагуар Мк-1 евиденцијски број ФАЕ-302. Фотографија снимљена 15. октобра 2010. Године


Та политичка далековидост била је пресудна у сукобу 1995. године. Због економске кризе, ваздухопловство Перуа мучило је муку због недостатка делова, и нови сукоб са Еквадором дочекало је неспремно. Економска криза потресала је и Еквадор, али је Еквадор константно држао већину флоте авиона мираж Ф- 1ЈА, кфир Ц-2 и јагуар у исправном стању. Са скоро десет миража Ф-1, десет кфирова и четири до шест јагуара у борбеној исправности, ваздухопловство Еквадора иако мање у укупном бројном стању, са скоро 30 авиона у исправном стању бројчано је било у предности над ваздухопловством Перуа, које је имало нешто више од десетак авиона у исправном стању.
Тако да је ваздухопловство Еквадора било у квалитативној предности над ваздухопловством Перуа током рата 1995. године, у односу на претходни рат који је вођен 1981. године, када је ваздухопловство Перуа било у предности. Почетком 1995. године почео је рат који је познат као Кондоров рат, јер је вођен у подручју које је познато под именом Кордиљера дел Кондор. Наведени рат је познат и као "Канепа рат".

Снаге сукобљених страна су се концентрисале у долини реке Канепе и по њој је овај рат и назван Канепа рат. Ваздухопловне снаге Еквадора у овом сукобу су биле знатно успешније, и сукоб су решиле у своју корист. Ловачки авион Еквадора извојевали су и неколико ваздушних победа у Канепа рату.

Групни лет хеликоптера Бел-212 и ТХ-57 си ренџер. Хеликоптери Бел-212 су из наоружања ваздухопловства Еквадора повучени 2004. године

ВАЗДУХОПЛОВНЕ СНАГЕ ЕКВАДОРА ДАНАС

По завршетку последњег у низу сукоба са Перуом, и потписивањем мировног споразума октобра 1998. године, ваздухопловство Еквадора се окренуло мирнодопском развоју својих снага.

Хеликоптер СА-316 алует-3

Данас је ваздухопловство Еквадора организовано у три борбена винга, транспортни винг и Ваздухопловну војну академију.
У Таура ваздушној бази стациониран је 21. борбени винг који сачињавају 2112. борбена ескадрила са авионима мираж Ф- 1ЈА/ЈЕ и мираж-50 и 2113. борбена ескадрила наоружана са авионима кфир ЦЕ/ТЦ.
Ваздушна база Симон Боливар је матична база 22. борбеног винга који сачињавају 2211. борбена ескадрила са хеликоптерима ХАЛ друв, алует-3 и авионима Пајпер ПА-34 и Цесна 206 и 2112. борбена ескадрила са хеликоптерима ТХ-57.

Заједички лет модификованих авиона кфир ЦЕ и мираж Ф-1ЈА


Јуришна авијација базира у ваздушној бази Манта, која је матична база 23. борбеног винга који сачињавају 2311. борбена ескадрила са авионима А-37Б драгонфлај и 2313. борбена ескадрила са авионима Бак-167 страјкмастер Мк-89.

Транспортна авијација базира у ваздушној бази Марисал Сукре, која је матична база 11. транспортног винга. Винг сачињавају 1111. транспортна ескадрила са авионима Ц-130Б/Х, 1112. транспртна ескадрила са авионима Хокер Сидли ХС-748, 1113.транспортна ескадрила са авионима ДХЦ-6 твин отер и 1114. транспортна ескадрила са авионима сејбрлајнер.

За обуку пилота Еквадор користи хеликоптере Бел ТХ-57 си ренџер

Ваздухопловна војна Академија Косме Ренела налази се у ваздушној бази Салинас и за обуку кадета користи авионе Цесна А-150Л аеробат и Т-34 ментор.

настваља сеPoslednji put izmenio ljubasav dana Uto Feb 28, 2012 2:48 pm, izmenio ukupno 8 puta (Razlog : Ažuriranje - dodavanje fotografija)

2 Re: Vazduhoplovne snage Еkvadora taj Uto Feb 28, 2012 1:45 am

ljubasav

avatar
наставак:


БОРБЕНИ АВИОНИ


Кфир ЦЕ ев. бр. ФАЕ-901

Еквадор је из Израела набавио 18 авиона кфир Ц-2/ТЦ-2, од тог броја пет је изгубљено у разним удесима. До сад је осам авиона кфир модернизовано у верзију кфир Ц-10, или како се у Еквадору означавају као кфир ЦЕ. Интегрисан је нишански систем на кациги пилота, а ова верзија је наоружана са инфрацрвеним вођеним ракетама ваздух-ваздух питон-3 и питон-4. Планирано је да се сви кфирови преведу на стандард Ц-10.


Ловци мираж Ф-1ЈА у лету

Почетком децембра 2009. године, Еквадор је са компанијом Денел из Јужноафричке Републике потписао уговор о испоруци 12 авиона чита-Ц. Сви авиони чита-Ц, намењени Еквадору су по уговору модернизацијом подигнути на ниво авиона кфир Ц-10. Модернизација је обухватала радар и нову авионику. Финализација испоруке започета је децембра 2010.


Кфир ЦЕ ев. бр. ФАЕ-909 испред капонира. Предвиђено је да се сви кфирови преведу на стандард ЦЕ (кфир Ц-10)

У знак добрих односа са Еквадором, Венецуела је понудила Еквадору шест добро очувани авиона мираж-50. Шест авиона мираж-50 поклоњено је Еквадору 28. септембра 2009. године. Том приликом еквадорски председник Рафаел Кореа је најавио, да ће Ваздухопловне снаге Еквадора из Венецуеле примити 28. септембра 2009. године шест авиона мираж-50 који су у добром стању. Планирано је да у употреби остану до 2012/13. године.

Двоседи јагуар ЕБ, ев. бр. ФАЕ-283. Сви јагуари су приземљени још 2002. године због истека ресурса

Током 1978. године из Француске је набављено 18 авиона мираж Ф-1ЈА/ЈЕ. Авиони су поред ракета Матра Р-550 межик, наоружани и ракетама питон. У плану је њихова замена авионима чита-Ц.


ЕМБ-314 супер тукано треба да замени све авионе типа страјкмастер и драгонфлај

Из Велике Британије 1977. године набављено је 12 авиона јагуар, који су повучени из наоружања 2002. године због истека ресурса, и сада у магацинима чекају купца.
Јуришну авијацију очекује замена застарелих авиона А-37Б драгонфлај којих има 20, док су авиони Бак-167 страјкмастер приземљени и чекају замену. Одлучено је да се драгонфлаји и страјкмастери замене бразилским авионима супер тукано. До сад су преузета два од укупно планираних 18 авиона ЕМБ-314 супер тукано.

ТРАНСПОРТНИ АВИОНИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И АВИОНИ ЗА ОБУКУТранспортни авион ХС-748

Задатак ваздушног транспорта за потребе војске Еквадора, на себе је преузео 11. транспортни винг из ваздухопловне базе Марисал Сукре. Из САД је 1966. године набављено осам транспортних авиона Ц-130Б/Х херкул. За сад је у употреби пет авиона који се налазе у саставу 1111. транспортне ескадриле. Поред ових авиона транспортна авијација Еквадора користи и четири авион ХС-748, четири ДХЦ-6, четири ИАИ арава и 16 авиона различитих типова како за транспорт, тако и за ВИП услуге.


Транспортни авион Ц-130Б херкул ев. бр. ФАЕ-892
Транспортни авион Ц-130Б херкул ев. бр. ФАЕ-892

Од хеликоптера, ту се налази осам хеликоптера индијске производње опште намена типа друв. Из САД су 1990. године за потребе школовања набављени хеликоптери Бел ТХ-57 си ренџер.За сад се у оперативној употреби налази осам хеликоптера си ренџер, који се користе за обуку, везу и службу спасавања.


Авиони Т-34Ц турбо монтер се користе за обуку кадета. Пар авиона турбо монтер у лету

За послове везе и спасавања користе се и четири хеликоптери СА-316/319 алует- 3.
За обуку у Ваздухопловној војној академији користе се четири авиона А- 150Л аеробат и 16 авиона Т-43Ц/Д ментор.


Хеликоптер СА-316 алует-3 се користи за потребе везе и службе спасавања

АВИЈАЦИЈА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕАвијација КОВ Еквадора користи 18 јуришних хеликоптера СА-342К/Л газеле

Авијација копнене војске Еквадора организована је у 15. авијацијску бригаду, која базира у ваздухопловној бази Марисал Сукре. Авијација копнене војске формирана је 1954. године, и названа је ваздухопловна служба војске.

Од 1. јула 1987. године преименована је у 15. бригаду авијације копнене војске. Пуноправан статус у оквиру војске добија после завршетка рата 1995. године, када се бригада добро показала, где је одиграла виталну улогу за копнене снаге Еквадора у том сукобу.


Хеликоптер АС-532 кугуар ев. бр. Е-466

Данас бригада располаже са 18 јуришних хеликоптера СА-342К/Л газеле, четири хеликоптера СА-332 супер пума, пет хеликоптера АС-532 кугуар, шест хеликоптера Ми-171, три хеликоптера за везу СА-315 лама и три хеликоптера за обуку АС-350 екиреј. Ту се налази и 21 авион за транспорт, обуку и службу спасавања. Од тог броја најзначајнија су два авиона Каза Ц-21-400, два Каза ЦН- 235 и четири авиона арава који служе за транспорт.


Авијација КОВ користи два транспортна авиона ЦН-235 који су карактеристично обојени. Авион ЦН-235 ев. бр. АЕЕ-503 у полетањуМОРНАРИЧКА АВИЈАЦИЈА ЕКВАДОРА


Историјска позадина за стварање морнаричке авијације почиње 1920. године, када је Конгрес Еквадора 27. октобра исте године одобрио отварање ваздухопловне школе у граду Гвајакил. Међутим, за прави почета развоја морнаричке авијације може се узети новембар 1957. године, када су ваздухопловство и морнарица извели заједничку вежбу спасавања 200 миља од обале Еквадора. Током те вежбе морнарица је увидела значај авијације у саставу морнарице. Са доласком првих ваздухоплова, формирана је Прва зона морнаричке авијације.


Хеликоптер Бел-206Б џет ренџер ев. бр. ХН-305

Први авиони у саставу морнаричке авијације били су авиони Цесна скајнајт, који су стигли у Гвајакил 19. јуна 1967. године. Тај дан се данас слави као дан морнаричке авијације Еквадора. Од 1973. године у састав морнаричке авијације улазе и хеликоптери Бел-47 и алует-3. У почетку се за обуку свог кадра морнаричка авијација ослањала на аеро клубове, да би од 1. јуна 1976. године почела самостално да обучава свој кадар. Током година морнаричка авијација Еквадора, је израсла у озбиљну снагу морнарице Еквадора.


Морнарички хеликоптер Бел-230 ев. бр. ХН-401


За обуку морнаричка авијација користи два авиона Т-34Ц турбо монтер и четири авиона Т-35 пилан. За патролирање изнад мора користи се седам авиона од којих су најзначајнија два авиона Каза ЦН-235М/МПА. Од хеликоптера користе се два хеликоптера Бел-230 и шест Бел-206Б џет ренџер.


Морнарички ЦН-235 ев. бр. АН-202 у полетању

ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

Иако реално гледајући, Ваздухопловне снаге Еквадора по квалитету и бројности и нису велике, по искуству у борбеној примени су велике, и немају се чега постидети ни пред већим ваздухопловствима у свету. У плану је довршетак модернизације авиона кфир на стандард кфир ЦЕ, као и замена времешних ловаца мираж Ф-1, новим ловцима чита-Ц. Ту је и почетак замене јуришних авиона драгонфлај и страјкмастер, авионима ЕМБ-314 супер тукано.


Дигитална шема на еквадорском супер тукану

Модернизација авиона кфир, као и набавка половних авиона чита из Јужноафричке Републике је привремено решење, што се тиче занављања борбене авијације Еквадора. Набавка авиона чита треба да премести период од пет или шест година, до кад се треба донете одлука који ће се нови борбени авион набавити. За сад су у игри авиони СААБ ЈАС-39 грипен и МиГ-35, мада је отворена опције и за друге произвођаче савремених борбених авиона. Што се тиче набавке нових хеликоптера, одлучено је да се настави са набавком одличних руских хеликоптера Ми-171.


Хеликоптер Ми-171 ев. бр. Е-482


ЗАКЉУЧАК


Еквадор дели судбину и историју готово свих земаља Јужне Америке, а посебно оних у блиском окружењу или суседству. Настали су по једној државно - друштвеној и верској матрици, наоружавани на сличан начин, а војне структуре и капацитети су шаблонизовани по узору на великог и моћног суседа, САД.


Авион за обуку Т-35 пилан

Ратови и спорови вођени су такође по сличном обрасцу и вуку корене из времена када су колонизатори своје проблеме, сукобе и интересе укрстили на овом сликовитом континенту, при том не водећи рачуна о природним, вишевековним границама и зонама интереса поносних и старих народа.
Може се, дакле, рећи за Еквадор да је његова војно-политичка и државна слика нешто што је мање-више пресликано од суседа, па приказ његове вазудшне компонете умногоме подсећа на суседе, ривале и непријатеље. Дакле, општа слика се састоји из следећих особина: шаренило технике и борбених система, релативно развијена инфраструктура , искусне посаде и ратничка традиција. На аеродромима и хангарима налази се шаренило летелица, како по годинама и генерацијама, тако и по пореклу, односно произвођачима. При том се на те авионе подвешавају различити убојни системи, па се може рећи да ваздухопловство Еквадора учи у ратној пракси, али под сталним, мање-више несмањеним и неприкривеним политичким притисцима и утицајима.

Шта то, ипак, разликује ово ваздухопловство од неких ривалских, па и непријатељских? Велико војно и полицијско ангажовање борбене авијације, стечена искуства и рутина јесу резулат и промишљене државне политике коју карактеришу опрез, иновативност и стално инсистирање на занављању средстава. Fuerza Area Ecuatoriana може се похвалити да има подршку свог народа и руковоства и да представља озбиљну и респектабилну снагу одвраћања.

Ето то су нам припремили Данко Боројевић и Драги Ивић.

3 Re: Vazduhoplovne snage Еkvadora taj Sub Nov 16, 2013 2:03 pm

zixo


Да додам и ја нешто.

Republika Ekvador (Fuerza Aerea Ecuatoriana, Aviacion Naval Ecuatoriana, Servicio Aereo Del Ejercito)

Školski avioni:
Cessna A150L (SAD) 1
Aerotec MXP-650 (Kolumbija) 1
Maule MX-7-235 ’’Super Rocket’’ (SAD) 3
Beech T-34C/D ,,Turbo Mentor’’ (SAD) 17
Cessna T-41A/D ,,Mescalero’’ (SAD) 8/12+2
Nanchang PT-6 (NR Kina) 2
Cessna 182 (SAD) 2
Enaer T-35B-6 ,,Pillan’’ (Čile) 4
Diamond DA20C-1 ’’Katana’’ (SAD) 12
Embraer EMB-314 (A-29B) ’’Super Tucano’’ (Brazil) 17

Lovački avioni:
Denel Cheetah C/D (JAR) 10/2

Jurišni avioni:
IAI Kfir CE, C/TC-2 (Izrael) 8, 5/1
Dassault/IAI Mirage 50EV/DV (Francuska, modif.u Izraelu) 3/3

Patrolni avioni:
Beech 200MP ,,King Air’’ (SAD) mornarički 2
Airtech CN-235MPA (Španija/Indonezija) srednji 2

Transportni avioni:
IAI 201 ,,Arava’’ (Izrael) laki 6
Piper PA-34 ’’Seneca’’ (SAD) laki 1
Pilatus PC-6B ,,Turbo Porter’’ (Švajcarska) laki 1
Beech 200/350 ,,King Air/Super King Air’’(SAD) laki 3/2
De Havilland Canada DHC-6-300 ,,Twin Otter’’(Kanada) laki 3
CASA C.212-400 Aviocar (Španija) laki 2
Avro HS.748 (Ujedinjeno Kraljevstvo) srednji 2
De Havilland Canada DHC-5D ,,Buffalo’’ (Kanada) srednji 1
Airtech CN-235M-100/300 (Španija/Indonezija) srednji 2/2
Lockheed C-130B/H, L-100-30 ,,Hercules’’ (SAD) srednji 2/1, 1

Bespilotne letelice:
IAI Searcher II (Izrael) 4 laki višenamenski AS-350B
IAI Heron (Izrael) 2

Helikopteri:
Aerospatiale SA-315B ,,Lama’’ (Francuska) laki višenamenski 3
Aerospatiale SA-319B ,,Alouette III’’ (Francuska) laki višenamenski 1
Bell 206B/TH-57A ,,Jet Ranger/Sea Ranger’’ (SAD) laki trenažni 5/6
Aerospatiale/Westland SA-342K/L ,,Gazelle’’ (Francuska/UK) laki 17
Aerospatiale AS-350B/B2/B3/L1/550C3A/555AN ,,Ecureuil/Fennec’’ (Francuska) laki višenamenski 6/2/1/2/7/4
HAL Dhruv (Indija) laki višenamenski 6
Bell 230/430 (SAD) laki višenamenski 1/2
Aerospatiale/Westland SA-330C ,,Puma’’ (Francuska/UK) srednji transporter 5
Aerospatiale AS-332B/532 ,,Super Puma/Cougar’’ (Francuska) srednji transporter 6/5
Mil Mi-171/E ,,Hip-H’’ (Rusija) srednji transporter 9

Za prevoz VIP koristi se 1/2 aviona B727-100/23P, 3 EMB-170, 2 EMB-190, jedan EMB-135BJ, 1/1 avion Sabreliner 40R/60, 2 aviona Cessna 550/560, jedan HS.748.


Vazduhoplovne Baze:

1. Balbina, Kasarna ,,General Zubia’’, 15-ta Armijska Avijacijska Brigada ,,Pagiša’’ + Komanda
Remontni Zavod Br.25

2. Fort Lt.Ortiz-Manta, 43-ća Armijska Avijacijska Grupa ’’Portoviejo’’, 15-te avijacijske brigade:
osmatračko-izvođačka eskadrila (SA-342L)
borbena eskadrila (SA-342L)

3. Eloj Alfaro-Manta, 23-ći Borbeni Puk ,,Eloy Alfaro’’: 2311-ta borbena eskadrila ,,Zmajevi’’ (A-29)
2313-ta borbena eskadrila ,,Sokolovi’’ (A-29)
4. Gvajakil, 2-ga Mornarička Transportna eskadrila (B200, B350, CN.235M)
Mornarička Trenažna eskadrila (T-34, T-35)

5. Marisal Sukre-Kito, 11-ti Transportni Puk: 1111-ta eskadrila ,,Hercules’’ (C-130B/H)
1112-ta eskadrila ,,Avro’’ (HS.748)
1113-ta eskadrila ,,Twin Otter’’ (DHC-6-300)
1114-ta eskadrila ,,Sabreliner’’ (Sabreliner 40/60)

45-ta Armijska Avijacijska Grupa ’’Pichincha’’, 15-te avijacijske brigade: transportna eskadrila (DHC-5D, Beech 200)
Vojno-geografski institut (Cessna 550)

6. San Kristobal-Galapagoska ostrva, detašmani mornaričkih jedinica

7. Simon Bolivar-Gvajahil, 22-gi Borbeni Puk: 2211-ta eskadrila SAR (PA-34, SA-316B/319B, Dhruv)
2212-ta eskadrila SAR (TH-57A)
Armijska Trenažna Škola: odeljenje (MX-7, AS-350B)
Mornarička helikopterska eskadrila (Bell 206/TH-57, Bell 230)
Mornarička Transportna eskadrila (B200/300)

8. Šel Mera, 44-ta Armijska Avijacijska Grupa ’’Pastaza’’, 15-te avijacijske brigade:
transportna eskadrila (CN.235, C-212, IAI-201. PC-6B)
borbena eskadrila (Sa-315B, SA-342L)
jurišna eskadrila (AS-332, Mi-17)

9. Taura, 21-vi Borbeni Puk ,, Taura’’: 2112-ta borbena eskadrila (Cheetah C/D, Mirage 50)
2113-ta borbena eskadrila ,,Kfir’’ (Kfir C/TC-2/CE)
Armijska Avijacijska eskadrila, 15-te avijacijske brigade,,Kapetan Fernando Vaskonez’’ (T-41D)

10. Ulpiano Paez-Salinas, Vojna Avijacijska Škola ,,Kosme Reljana’’: Trenažna eskadrila (C150, T-34C-1, MXP-650)

Ostale baze: Baltra, Lago Agrio (Borbena jedinica 31 sa vazduhoplovima iz 21-ve), Kotopaksi (Remonti Zavod 12), Patuka

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu