Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Prve žrtve vazduhoplovstva

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Prve žrtve vazduhoplovstva taj Sre Mar 21, 2012 4:09 am

ljubasav

avatar
PRVA ŽRTVA VAZDUHOPLOVSTVA
15.jun 1785.

bili su Jean-François Pilâtre de Rozier (30.mart 1754. – 15.jun 1785.) i njegov prijatelja Pierre Romain. Oni su poginuli 15.juna 1785. godine pri pokušaju preleta preko "Engleskog kanala" u blizini Wilmereux kod Pas-de-Calais.


Slika – polazak na istorijski put


Slika – pokušaj preleta
Do udesa je došlo verovatno zbog jakog i iznenadnog vetra iz suprotnog pravca, koji je njihov balon naprosto nabio u zemlju, pošto je predhodno preleteo svega 5 km.


Slika – udes i pogibija pionira vazduhoplovstva
Ovaj udes je za posledicu imao još jednu žrtvu, naime verenica ovog pustolova, je iznenada preminula (po nekim tvrdnjama izvršila je samoubistvo)

Nakon ovog incidenta, baloni koji su pravljeni na pogon vrućim vazduhom nazvani su Rozier baloni. Ovaj pionirski dizajn ostao je da živi dugo posle tvorca.


Slika – još jedan prikaz nesreće

2 Re: Prve žrtve vazduhoplovstva taj Sre Mar 21, 2012 12:00 pm

ljubasav

avatar
PRVI PILOT KOJI JE POGINUO UPRAVLJAJUĆI AVIONOM
Eugene LefebvreSlika - Eugène Lefebvre (4 oktobar 1878- 7 Septembar 1909) snimljen su svom Wright Flyer

Lefebre je pionir francuskog i svetskog vazduhoplovstva. Nosi neslavnu “titulu” čovaka koji je prvi poginuo upravljajući avionom, kao i drugu žrtvu stradalu u avionskom udesu.

Lefebre je bio iskusni avijatičar. Bio je šef pilotskog tima u Francuskog odeljka Wright Company. Poznat je i po tome što je bio učesnik prve vazduhoplovne trke “ Grande Semaine d'Aviation” u Reims tokom 1909.

Zajedno sa Louis Bleriot izabran je da brani boje francuskog vazduhoplovsta na trci “ Gordon Bennett Trophy” – 22.avgusta iste godine. Bilo je to takmičenje u brzini aviona u zatvorenom krugu od 10 km. Takmičili su se piloti i avioni, razume se i same kompanije. Vreme tog dana U Rheims nije bilo naklonjeno letenju. Mnogobrojna publika isčekivala je da se neko osmeli i krene u vazduh. Upravo je Lefebre to uradio i letačkim bravurama oduševio gledaoce, a sudijski aparat naterao da preduzme sankcionisanje, zbog previse smelih letačkih figura. Platio je kaznu od 4$.
Što se tiče takmičenja, kasnije, nagradu je osvojio američki pilot i konstruktor Glenn Curtiss, koji je tokom dva lete u zatvorenom krugu od 10 kmpostavio record u brzini od 46.5 miles/hour (74.8 km/h)
Samo devet dana posle tog takmičenja, Lefbre Eugène se tokom jednog probnog leta survao na zemlju i ostao na mestu mrtav. Bilo je to u istoriji zabeleženo kao događaj od 7.septembra 1909.godine nedaleko od Juvisyja (Juvisy-sur-Orge) u Fnacuskoj. Događaj je time zanimljiviji, što je prvi let avionom izveden gotovo 6 godina pre ovog leta. Da li je letenje bilo tada „sigurnije“?

http://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Lefebvre


Aerodrom-letilište u Juvisy, Francuska za održavanje takmiičenja u trkama aviona u zatvorenom krugu od 3 k. Mesto na kojem je poginuo LEFBRE EUGÈNE dana 07.septembra 1909.godine

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu