Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ruth Bancroft Law

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Ruth Bancroft Law taj Pet Apr 06, 2012 2:51 am

ljubasav

avatar
Ruth Bancroft Law
(1887 - 1970)

Pionir američke avijacije

Law je dobila pilotsku dozvolu 12.novembra 1912. U 1915. ona je već vrsni pilot i počinje da se bavi akrobatskim letenjem u Daytona Beach, Florida. Njeno letenje je izazivalo uzdahe, pa je vrlo brzo okupila mnoštvo publike željne da vidi to čudo od letenja. Pilotsko znanje dobila je od svog supruga, vrsnog pilota, Charles Oliver, koji ju je naučio da izvede "loop the loop" među prvima.

U proleće 1916. oprobala se u rušenju visinskog rekorda. Međutim organizatori joj nisu dali legitimitet takmičara. Besna i nezadovoljna, rešila je da po svaku cenu postavi apsolutni rekord, kako za žene tako i za mušku konkurenciju.
Već 19.novembra 1916.pružila joj se prilika da učini nešto za pamćenje. Oborila je rekord u dužini leta, koji je držao Victor Carlsterom od 452 milja (738 km) letevši non stop na relaciji Chicago - New York State, preletevši 590 milja (950 km). Tokom preleta preko Manhattan ostala je bez goriva, ali je uspela da sleti na Govemors Island, bezbedno, koristeći dobru visinu za planiranje, kao da je u jedrilici.Ruth Law nakon uspešnog sletanja bez goriva, dočekana od Major General Leonard Wood

Za ovaj uspeh imala je privilegiju da joj 2.decembra lično četita predsednik Amerike Woodrow Wilson.


Kada je Amerika ušla u rat aprila 1917. Law je pokušala da se uključi kao vojni pilot i da da doprinos borbi protiv Nemačke. Odbijena je, ali je zato stekla reputaciju hrabre Amerikanke, što je štampa obeležile kroz naslov "Let Women Fly" (neka žena leti) i dala joj podršku njenim nastojanjima da postane vojni pilot.

Nije uspela da uđe u vojsku, ali je postala popularna, pa je letenjem zarađivala i do 9.000$ nedeljno, što je i za današnje uslove prilična suma. Ipak su joj vojne vlasti dozvolile da nosi vojnu uniform, pa je i tu stekla epitet prve amerikanke u vazduhoplovnoj uniformi.
Nakon završetka rata Law je nastavila sa takmičarskom aktivnošću i nanizala na desetine novih rekorda. Treba istaći da je se takmičila sa Raymonde de Laroche iz Francuske (obradili smo ovaj lik na našim stranicama) i oborila njen rekor u visini letenja, od skoro 13.000 fit (3.962m) postavljen 7.juna 1919. postavivši novi 10.juna od 14.700 fita (4.481m), a već 12.juna 1919. podigla se na 15.748 fita (4.800m).
Njen brat, Rodman Law, takođe, je bio poznati padobranac – pionir filsmski kaskader.

Ruth Bancroft Law naglo je prestala sa letenjem. Zadnji let izvela je marta 1922. i posvetila se porodici.

Umrla je 1.decembra 1970. u San Francisku u svojoj 83. godini života.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu