Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Fairchild XC-120 "Packplane"

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Fairchild XC-120 "Packplane" taj Uto Apr 17, 2012 2:23 am

ljubasav

avatar
Fairchild XC-120 Packplane
Fairchild XC-120 Packplane je američki eksperimentalni transportni avion koji je prvi put poleteo 11.avgusta 1950. To je bio avion razvijen iz već poznatog C-119 Flying Boxcar “leteći teretni vagon”, i bio je “jedinstven” u nekonvencionalnoj upotrebi prenosnih teretnih kontejnera, koje su se kačili ispod trupa, odnosno, transportni avion koji ne poseduje interni teretni prostor.

Dizajn i razvoj

XC-120 Packplane započeo je kao C-119B (model 48-330 , s / n 10312), koji je odsečena u tački neposredno ispod pilotske kabine. Krila su postavljena između motora i trupa, po jednoj staroj metodi “galeb krilo” (“gull wing” - spomenuto kod aviona IK-2).


Četiri manji točka, postavljena su ispred većih glavnih duplih-točkova stajnog trapa, a svi su se uvlačili u gondolu iza motora.

Sva četiri podvozje mogu se podići ili spustiti pomoću teleskopskih nosača, kako bi omogućili nameštanje kontejnera pod trup aviona.Cilj svega ovoga je bio da se omogućiti ukrcavanje tereta, pre nego što avion dođe, čime se pojednostavljuje i ubrzavaju procesi utovara / istovara tereta.
Zamisao, kao projekat imao je osnova, ali je ipak iskomplikovao stvar, tako da izvedeni testovi nisu dali za pravo primeni ovog rešenja.

Projekat je nakon završenih ispitivanja jedninog ptototipa obustavljen u korist transportera C-128.

[b]Operativna istorija[/b]

Samo jedan XC-120 je izgrađen. Vazduhoplovstvo ga je uspešno testiralo sa stanovišta pouzdanosti letilice. Ipak projekat nije otišao dalje od raznih testiranja, pa je jedinini primerak ubrzo otpisan.

Specifikacije (XC-120)


XC-120 bez svog tereta kontejner

TT - karakteristike
 Posada: Pet (pilot, kopilot, inženjer leta, dva loadmastersa)
 Dužina: 23,50 m
 Raspon krila: 32,46 m
 Pogonska grupa: 2 × Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major, radijalni motori od 3.250 KS (2.420 kW) svaki
Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu