Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Léon Delagrange - pionir francuskog vazduhoplovstva

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

ljubasav

avatar
Léon Delagrange


Léon Delagrange (Ferdinand Léon Delagrange (13.mart 1873 – 4.januar 1910) je bio pionir avijacije, Francuski avijatičar i kipar.

Rođen je u Orléans a studirao je na Akademiji likovnih uetnosti ( Ecole des Beaux-Arts) u Louis Barrias i Charlesa Vital-Cornu . Bio je član Salon des Artistes Français i dobio priznanje za svoj doprinos umetnosti u 1901. U ovoj likovnoj zajednici je razvio strast prema avijaciji.

Ta strast se manifestovala time što je već 1906. radio na izradi sopstvenog aviona. Čak je, sa tim avionom izvršio i prvi let 6.maja 1907. i dostigao visinu od 4 metara, preletevši 80 metara.


Kako nije bio zadovoljan rezultatima, a i pošto je upoznao Gabriela Voisina naručio je iz njegove radionice novi avion. Avion je bio gotov i prvi let Delagrange je sa njim napravio 2.novembra 1907. Bio je to odlični dvokrilac, kojeg će braća Voisin uspešno prodavati pionirima avijacije.
Dana 7.januara 1908 bio je nagrađen kao jedan od prvih osam pilote kojima je dodijeljeni certifikat od strane Aero-Club de France.
11.aprila 1908, je pobjedio na takmičenju u dužini leta, postavivši rekor ( 3.925 m ) i vreme leta (6 minuta i 30 sekundi). Nešto više od mesec dana kasnije, 29.maja, je pobedio je sa novim rekordom u Italiji, ovaj put s 12.750 metara koje je preleteo za 15 minuta i 25 sekundi.U septembru, 1908, postavio je rekord u dužini leta od 15,2 milja u vremenu od 29 minuta, 53 sekundi, a zatim 17.oktobra: svjetski rekord (6 km za 7 minuta, 36 sekundi), tako da je te 1909 primio nagradu „Croix de chevalier de la Légion d’honneur", za više postavljenih svetskih rekorda.
Napravio je i senzacionalan let u oluji na Doncaster , Engleska, Bio je predsjednik Aero-Club de France 1908, a 1909 je pored "Legije časti", primio medalju iz Pariske "Academy of Sciences".Za Delagrange je vezan još jedan jedinstveni uspeh. Bio je oženjen sa koleginicom iz umetnosti, Therese Peltier, kao žena pilota imala je smelosti i privilegije da postane prvi putnik u francuskom vazduhoplovstvu, a verovatno i u istoriji vazduhoplovstva.


Leon Delagrange i Therese Peltier u Issy-les-Moulineaux 1908

Dana 8. Jula 1908, supruga Therese Peltier , postala prva žena koja je poletela u avionu, kao putnik na avionu kojim je pilotirao Delagrange u Torinu. Ona će kasnije naučiti da leti i da izvdi solo letove. Leon Delagrange stvara iste godine sopstvenu avio kompaniju za prevoz.

Mesec dana kasnije će jedna dama takođe, postati prva putnica, ali za američki kontinent i vazduhoplovstvo:
http://otpisani.niceboard.com/t960-prvi-putnici-u-avijaciji#2364

Navodno, Léon Delagrange je imao aferu s baronicom De la Roche, prvom ženom pilotom u istoriji avijacije. Bio je zakoniti otac njenog sina, Andre.
http://otpisani.niceboard.com/t933-zene-piloti#2288Tragičan kraj


Posljednji let Delagrange


Dana 4.januara 1910, Leon Delagrange poginuo je na aerodromu Hins u blizini Bordeaux, dok je leteo po nevremenu. Njegov monoplan Bleriot, srušio je veoma jak udar vetra, kroz koji je pokušao da proleti.

Delagrange-ovo ime dobila je ulica u 15-og arrondissement u Parizu , koji se nalazi nekoliko stotina metara od Issy-les-Moulineaux, gde je pobedio nekoliko puta. Ovo područje će ostati duboko povezano sa vazduhoplovstvom. U njemu je Opšta Uprava za civilno vazduhoplovstvo, i jedan helidrom.


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu