Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Hubert Dunsterville Harvey - Kelly

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Hubert Dunsterville Harvey - Kelly taj Ned Maj 06, 2012 3:37 pm

ljubasav

avatar
poručnik Hubert Dunsterville Harvey - Kelly

Spomenuo smo prvu vazdušnu pobedu-obaranje nepreijateljskog aviona”, kojeg je 5.oktobra 1914.godine izvršio francuski dvosed “Voisin” s narednikom Josephom Frantzom i kaplarom J.Quenaultom kao posadom.


Sada da spomenem jedan događaj, koji ima prizvuk vazdušne pobede. Naime u Francuskoj, 25 avgusta 1914. se zbio događaj koji je istorija ovako zapamtila.
"Britanski pilot, neustrašivi poručnik Hubert Dunsterville Harvey- Kelly (9.februar 1891 – 29.april 1917) iz 2.og Squadron Royal Flying Corps, Prvi je britanski pilot koje sleteo u Francuskoj. On je predvodio trojku britanskih aviona BE2a koji su iz sastava pomenutog skvadrona, prva prešli kanal, preletevši iz fabrike aviona u Montrosi (Škotska) i uključili se u ratna dejstva na francuskom ratištu.


Za poručnika H.D Harvey-Kelly vezan je ovaj zapamćeni događaj. Ubrzo po dolasku u Francusku krenuo je na borbeni zadatak-izviđanje fronta. Negde na liniji razdvajanja uočio je nemački izviđački avion. Približio mu se i otvorio vatru iz revolvera. Zatam je izvodio vešte manevre nad sporijim i tromijim nemačkim izviđačem "Taube 2". Manevrisanje britankog pilota, toliko je prepalo nemačku posadu, da je ona izvršila pokušaj spasavanja, sletanjem na zemlju. Međutim spustili su se na savezničku stranu".


Tako da je ovo bio podvig, kakav se ne pamti do tada. Tim pre, što je i sam H.D Harvey-Kelly, sleteo i sprečio nemačke pilote da pobegnu, zapravo ih je zarobio. Za ovaj podvig H.D Harvey-Kelly je nagrađen-odlikovan.


The first British aircraft to land on continent Europe

Napredovanje H.D Harvey-Kelly bilo je standardno za one ratne uslove. Kao prvi u eskadrili H.D Harvey-Kelly je neumorno leteo pružajući primer mladim i neiskusnim pilotima. U aprilu 1917. Bio je u činu majora, a među prvima je njegova eskadrila dobila nove avione SPAD SVII. Nažalost 29.aprila je imao zadnji let. Oboren je, i time se priključio grupi od 245 oborenih savezničkih pilota. Istorija je ovaj mesec nazvala “Bloody April” za savezničku avijaciju.


H.D Harvey-Kelly je preživeo pad. Njegova komanda je zapisala da je nestao u akciji. I pored medicinskog zbrinjavanja trećeg dana od zarobljavanja, preminuo je u bolnici. Najveći nemački AS Von Richthofen izrekao je komplimente za letačko umeće majora H.D Harvey-Kelly.
SPAD SVII aircraft of type used when Harvey-Kelly was shot down

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu