Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Hanna Reitsch

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Hanna Reitsch Empty Hanna Reitsch taj Sub Feb 02, 2013 4:05 am

ljubasav

ljubasav
Hanna Reitsch

Hanna Reitsch 3227523128_d181413522_z


Hanna Reitsch, test pilot, sportski pilot,rođena 29.marta 1912,Hirschberg, Šlezija, † 24. avgusta 1979, Frankfurt, Zapadna Nemačka.Hanna se je rodila u Šleziji, nameravala je da studira medicinu, da bi nastvaila očevim stopama, koji je bio oftamolog. 1932 je napustila studije i posvetila se novoj strasti, letenju. Brzo je savladala osnove i položila ispit za letenje na jedrilici, sa kojom je ostvarila i neke rekorde toga doba. Postala je prva žena, koja je jedrilicom preletela Alpe. Kako joj je letenje jedrilicom postalo “dosadno”, 1937 pridružila se novo ustanovljenom Luftwaffe, koji joj je omogućio letenje na motornim avionima.

Luftwaffe, koje je nastajalo pod vođstvom slavnog asa I svetskog rata Ernsta Udeta, imalo je veliku potrebu za iskusnim i veštim pilotima, koji bi testirali nove lovce i bombardere. Tako je Hanna započela testiranje obrušavajućeg bombardera Junkers Ju-87 »štuka« i bombardera Dornier Do-17. S obzirom da je samo postizala zavidne rezultate, postala je obrazac za propagiranje letenja i vazduhoplovstva.
Hanna je postala poznata po tome što je prva upravljala helikopterom na svetu, Focke-Achgelis Fa 61. U sklopu berlinskog motor showa 1938 Hanna svake večeri prikazivala letenje s tem vazduhoplovom u velikoj dvorani Deutschlandhalle.

Hanna Reitsch Books-HannaReitsch-1954-1


U toku drugog svetskog rata Hanna je radila na testiranju mnogih vazduhoplova, među njima i revolucionarnih konstrukcija toga doba. Tako je pomagala rešiti teškoće sa stabilizacijom rakete V-1. Prvi primerci rakete su imali izražene problem sa stabilizacijom i vođenjem. Zato su napravili raketu, koja će imala mesta za jednog pilota, koji bi ručno upravljao letom. Za test pilota odabrana je Hanna. Njeni letovi iskorišćeni su za otklanjanje uočenih slabosti i dovođenje V-1 u stabilan režim eksploatacije. Kasnije je bila izbrana za pokusnog pilota u nemačkom programu raketnih i reaktivnih aviona, a takođe i u bombarderskom programu. Kao prva je bila izbrana za testiranje novog raketnega lovca Messerschmitt Me 163 Komet. Na petem poletanju doživela je nesreću, avion se strmoglavio, Hanna je pad preživela, ali je morala 5 meseci da provede u bolnici na saniranju povreda.


Zadnjih dana II svetskog rata, još jednom je pokazala svoje veliko avijatičarsko umeće. Iz opkoljenog Berila sa lakim avionom Fiessler Storch prevezla je generalpukovnika von Greima na sastanak u Hitlerov bunker. 27. aprila je uspešno sletela na berlinsku ulicu i ispulnila nalog. Dva dana kasnije sa iste lokacije je poletela, 29. aprila napustila je Berlin. Pri odlasku je doživela moćnu protivavionsku vatru, koja je oštetila njen avion, ali je ona ipak uspela da odleteti na zapad, gde se predala Amerikancima, koji su je 18 meseci držali u zatvoru.

Nakon završetka rata Hanni su dozvolili ponovo da leti, ali samo na jedrilici, tek kasnije na lakim motornim avionima. Godine 1952 Hanna Reitsch je osvojila treće mesto na svetskom prvenstvu u jedriličarstvu u Španiji, a godine 1955 je postala nemačka prvakinja. Posle toga je postavila svetski visinski rekord za žene s visinom 6848 m.

1959.godine je u Indiji, na poziv predsednika Jawaharlal Nehru, da bi tamo osnovala center za jedriličarsko letenje.

Između 1962. i 1966. je Hanna Reitsch živela je u Gani, gde je dospela na poziv predsednika Kwameja Nkrumaha i tamo je osnovala školu jedriličarstva..

1976.godine je postavila novi ženski svetskii rekord u letenju »kružna ruta«. Tada je preletela 715 km, a 1979.godine pa je taj rekord popravila na 802 km.

Umrla je u Frankfurtu 1979.godine u 67. godini od posledica infarkta.

Priznanja
Hanna Reitsch je bila jedna od dve žene, koje su dobile Gvozdeni krst, a jedina sa njegovim I stepenom, takođe, nosilac je letačkog znaka sa dijamantima.

Hanna Reitsch 424px-Bundesarchiv_Bild_183-B02092%2C_Hanna_Reitsch

Љуба

2Hanna Reitsch Empty Re: Hanna Reitsch taj Ned Feb 10, 2013 11:23 pm

ZuluDelta

ZuluDelta
Samo da upotpunim Ljubo ako mi dozvoliš s jednim od mnogih dokumentaraca o ovoj ženi koja je rođena kao pilot velika Hanna Reitsch3Hanna Reitsch Empty Re: Hanna Reitsch taj Sre Feb 13, 2013 2:25 pm

ljubasav

ljubasav
Da nastavimo prikaz ove slavne pripadnice avijacijeЉуба

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu