Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pilatus PC-9M "Hudournik"

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Pilatus PC-9M "Hudournik" Empty Pilatus PC-9M "Hudournik" Sub Mar 02, 2013 3:03 pm

meteor


Pre nego počinjem sa pisanjem treba, da se izvinem Zvonku za dugačko čekanje na ovaj post. Zamolio me je več dugo vremena nazad pa se nadam, da če vam bit ovo interesantno za branje.

Pilatus PC-9

Pilatus PC-9 je jednomotorni nizkokrilni turbopropelerski školski avion sa zaporednim katapultnim sedištima. Zadnje sedište je podignuto zbog pregleda. Proizvden je u Pilatus Aircraft u Švajcarskoj. PC-9 je snažnija verzija avion PC-7. PC-9 ohranja sve osobine PC-7 ali nema mnogo zajedničkih konstrukcijskih osobnosti. Između svih poboljšav ima PC-9 večju i savremeniju piltosku kabinu kao i katapultna sedišta.

Program PC-9 je zvanično počeo u 1982 godini. Neke aerodinamičke elemente su več izpitivali na avionu PC-7 među 1982 i 1983 godine. Prvi prototip PC-9 je poleto 7. maja 1984 godine. Drugi prototip je poletu u julu iste godine. Drugi prototip je več imao standardnu elektroniku i instrumente i je bio skoro u potponusti sličan modelima iz serijske proizvodnje.

Avion je dobio certifikat u septembru 1985 godine. U tom vremenu je avion izgubio na tenderu za školski avion britanskog ratnog vazduhoplovstva protiv brazilskom avionu EMB-312 Tucano. Kasnije je uz pomoč britanskoh British Aerospace dobio naruđbu iz Saudske Arabije.

Prvi serijski proizveđen avion je poleteo u barvama Kraljevog avstralskog ratnog vazduhoplovstva 19. maja 1987 godine pod oznakom PC-9/a.
Njemački Condor Airlnies upotrebljava 10 aviona za vleku meta pod oznakom PC-9B. Ova varianta ima produžen čas letenja za 3 sata i 20 minuta. A pod svakim krilom ima ugrađen vitel Southwest RM-24.

Da bi se mogao Pilatus Aircraft takmičiti na tenderju američkog vojnog vazduhoplovstva i ratne mornarice, udružio se sa Beech Aircraftom. Zajedno su razvili verziju aviona PC-9 koju su nazvali Beech Pilatus PC-9 Mk.II. Kasnije je avion dobio ime T-6A Texan II. Taj model su kasnije gradili i prodavali u firmi Raytheon. Nešto više oko toga si možete pogledati na sledečem linku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Beechcraft_T-6_Texan_II

Pilatus PC-9M "Hudournik" Listakoristnika
Pilatus PC-9M Hudournik

Pilatus PC-9M "Hudournik" Devetka

Model Pilatus PC-9M »Hudournik« koji je bio predstavljen 1997 godine je rezultat saradnje među Slovenskom armijom (Slovenska vojska) i izraelskom vojnom industrijom. Uvođenjem ovog modela su postignuti i novi standardi za taj avion. Ima produženo leđnu plavut koja poboljšava stabilnost aviona, izpod krila ima nosače za kačenje oružja i takođe ima i nov motor. Instrumenti u kabini su prilagođeni za bojne zadatke.

Pilatus PC-9M "Hudournik" PC-9M-1

I još nešto malo sa vazduha:
Toliko za sada

2Pilatus PC-9M "Hudournik" Empty Re: Pilatus PC-9M "Hudournik" Sre Apr 03, 2013 6:55 pm

ljubasav

ljubasav
Lap prikaz tog aviona. Nadam se da će uskoro biti i ostali iz porodice Pilatus. Evo malo profila tog aviona iz sastava RV Slovenije

Pilatus PC-9M "Hudournik" H9upvl1ouqs3lth1cch

Pilatus PC-9M "Hudournik" Fownqpeh0ew889c5nq6u

Pilatus PC-9M "Hudournik" 6rus5t8c18wuvtuq10


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu