Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

VZ . KOSMOS. BANJA LUKA

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1VZ . KOSMOS. BANJA LUKA Empty VZ . KOSMOS. BANJA LUKA taj Uto Feb 12, 2008 2:12 am

ZuluDelta

ZuluDelta
Vrlo kvalitetan i stručan prilog napravljen od trojice časnika HV:
Dr. sc. Simeon Kovačev, Mr. sc. Zdenko Matijaščić, Dipl. ing. Josip Petrović


idem samo copy-paste


VZ KOSMOS BANJA LUKA

Vazduhoplovni zavod .Kosmos. . Banja Luka
Vazduhoplovni zavod .Kosmos. ustanovljen je u ožujku 1958. godine kao 23. Remontni zavod radarske i računalne opreme u Šentvidu kod Ljubljane. Osoblje je preuzeto izradarske škole, radarske radionice te od diplomiranih inženjera elektrotehnike
vojnih stipendista (nakon obavljenog stažiranja u radarskoj školi). Planirana je izgradnja novog zavoda u Banja Luci, koji je trebao otpočeti s radom1959. godine, a sva oprema iz Ljubljane bila je premještena u tvrđavu .Kaštel., gdje
je kompletirana i otpočeo je popravak radarske tehnike. Nakon izgradnje prvih objekata na novoj lokaciji, Zavod je preseljen iz tvrđave .Kaštel., a u siječnju 1962.preimenovan je u Vazduhoplovnotehnički remontni zavod (VTRZ) .Kosmos.. Kasnije,
1976. godine, dobio je naziv Vazduhoplovni zavod .Kosmos..Do 1968. godine Zavod je, uz svoja skromna remontna iskustva, provodio remont starijih tipova radara i računala. Kasnije, sve do 1975. godine, temeljem stečenih iskustava, provodio je remont suvremenije tehnike kojom je bio opremljen PVO.Nakon 1975. godine, Zavod je uveo i tehnologije suvremenih radarsko-računalnih sustava, kao što su raketni sustavi .zemlja-zrak. i .brod-brod.. Bili su obuhvaćeni i
remont i proizvodnja rezervnih dijelova, a posebice modifikacije radarskih i raketnih sustava.
Zavod je proizvodio oko 10.000 rezervnih dijelova i dao tehnološka rješenja zaviše od 500 modifikacija, što je bio pokazatelj da je prerastao u suvremenu remontnoproizvodnu i razvojnu organizaciju. Na temelju prepoznavanja vrste i obujma
djelatnosti i usporedbom s drugim remontnim zavodima, procijenjena vrijednost opreme Vazduhoplovnog zavoda .Kosmos. je 40,5 milijuna USD.

2VZ . KOSMOS. BANJA LUKA Empty VZ KOSMOS taj Pet Jan 31, 2014 1:05 am

S654


Za celokupan sistem VOJIN veoma važna karika je remont i održavanje tehničkih sredstava. Za izvođenje generalnih remonta i sprovođenje modifikacija i mnogobrojna unapređenja formiran je remontni zavod. Zavod je formiran u martu 1958 godine kao 23. remontni zavod radarsko-računarske opreme u Šentvidu kod Ljubljane.
Kadar koji je popunio ovaj zavod uzet je iz radarske škole, radarske radionice, a jednim delom činili su ga svršeni studenti elektrotehnike (vojni stipendisti) koji su u zavod dolazili kao diplomirani inženjeri.
Kada je zavod kadrovski popunjen, planirana je izgradnja novih objekata u Banja Luci. Zavod je trebao otpočeti rad u novim prostorijama 1959god.
Pošto je kasnila izgradnja sva oprema zavoda je smeštena u tvrđavu Kaštel ( Banja luka centar grada) i otpočela je opravka radarskih uređaja.
Po završetku građevinskih radova na novim objektima, oprema zavoda je preseljena iz tvrđave na sadašnju lokaciju zavoda početkom 1962 god. Zavod je tada preimenovan u Vazduhoplovnotehnički remontni zavod VTRZ. Godine 1976 ponovo je preimenovan u Vazduhoplovni Zavod Kosmos VZ Kosmos.
Do 1968 god. zavod je, uz skromna remontna iskustva, provodioremont starijih tipova radara i računarskih sredstava. Kasnije uvodi nove tehnologijei remontuje sve tipove radarskih sredstava kojima je raspolagao RV i PVO.
Nakon 1975 god. zavod uvodi nove tehnologije savremenih radarsko-računarskih sistema i otpočinje remont raketnih sistema zemlja-vazduh i brod-brod. Otpočinje i sa proizvodnjom rezervnih delova i usvaja modifikacije radarskih i raketnih sistema.
Zavod je proizvodio oko 10 000 vesta rezervnih delova i dao tehnološka rešenja za oko 500 modifikacija što ukazuje da je izrastao u savremeni remontno-proizvodni i razvojnu organizaciju.

VZ . KOSMOS. BANJA LUKA 38322420

Vazduhoplovni Zavod Kosmos.

VZ . KOSMOS. BANJA LUKA 26096140176525nskola1sr

Upravna zgrad VZ Kosmos.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu