Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

VTRZ . ZMAJ. VELIKA GORICA

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1VTRZ .  ZMAJ.  VELIKA GORICA Empty VTRZ . ZMAJ. VELIKA GORICA Uto Feb 12, 2008 2:27 am

ZuluDelta

ZuluDelta
Isti autori:Dr. sc. Simeon Kovačev, Mr. sc. Zdenko Matijaščić, Dipl. ing. Josip Petrović


Vazduhoplovni zavod .Zmaj. . Velika Gorica

Vazduhoplovni zavod .Zmaj. razvijao se postupno od 1945. do 1971. godine kada je poprimio konačan oblik. Tijekom 1945. i 1946. godine postojale su tri radionice za popravak zrakoplova te je od njih formirana IV. SAR (Specijalizovana avionska
radionica). Tijekom 1951. godine radionica je preimenovana u Zavod za popravke zrakoplova br. 154. Potom je slijedilo preimenovanje (1956.) u Remontnotehnički zavod .Zmaj. te konačno, 1971. godine, u Vazduhoplovni zavod .Zmaj.. Temeljna zadaća Zavoda bio je remont dozvučnih i nadzvučnih zrakoplova i specijalne opreme.
U razvoju Zavoda razlikujemo tri razdoblja.
Prvo razdoblje od formiranja do 1962. godine, kada je obavljan remont klipnih zrakoplova, a od 1960. godine i vojnih vozila specijalne namjene.
Drugo razdoblje od 1962., kada je Zavod preseljen na drugu lokaciju, do 1971.; u tom periodu Zavod se preorijentira na remont mlaznih zrakoplova i postaje nositelj remonta dozvučnih zrakoplova.
Treće razdoblje, nakon1971., u kome Zavod osvaja i remont nadzvučnih zrakoplova.
Radne timove činili su visokospecijalizirani stručnjaci koji su razvijali nove tehnologije i nova tehnička rješenja. Tada je Zavod proizvodio i mete za ciljanje u zraku, pokretne hidraulične naprave te hidrauličnu dizalicu HD 550. Proizvodio je i najsloženije rezervne dijelove za sve tipove dozvučnih i nadzvučnih zrakoplova u RV-u. Vazduhoplovni zavod .Zmaj. u Velikoj Gorici po formaciji je imao 896 radnika: 25 vojnih osoba i 871 građansku osobu.63 Zavod je bio lociran na 39.125 m2 neto površine objekata i 8.544 m2 zemljišta.

Primopredaja Zavoda između JNA i HV-a provedena je 16. prosinca 1991. godine. Važno je napomenuti da je Vazduhoplovni zavod .Zmaj., pored direktne ratne štete u vidu odnijete opreme, pretrpio i vrlo veliku indirektnu štetu, koja je nastala kao izgubljeni prihod do kojega je došlo zbog prekida rada. Šteta iznosi 35.385.300 USD i nije prikazana u procjeni, a odnosi se na godišnji program radova za domaće tržište, nastavak tehničke suradnje u Libiji i na nerealizirani remont zrakoplova za Irak.
Osim ovih šteta, nastale su još i druge: u infrastrukturi zbog zaleđivanja 70.000 USD, namjernog uništavanja zidova, namještaja, stakala, sanitarija, ukupno oko 10.000 USD, neisplaćenih obveza za radničke plaće za srpanj i kolovoz 1991. godine u iznosu od 909.368 USD, te neisplaćene obveze za radničke plaće za razdoblje od 1. do 16. 9. 1991. godine u iznosu od 454.684 USD. Dakle, iznosu od 35,4 milijuna USD potrebno je pribrojiti iznos ovdje navedene štete. Međutim, u indirektne štete spada i činjenica da danas Republika Hrvatska određeni proračunski dio za oružane snage troši za remont svojih nadzvučnih aviona u drugim državama (npr. remont MiG-ova u Rumunjskoj).
Navedena specifikacija i iznos štete obuhvaćaju takozvanu neposrednu štetu i ona se odnosi na štetu nastalu odvođenjem zrakoplova, zrakoplovnih agregata i opreme koji su se nalazili u procesu remonta, te odvođenjem rezervnih dijelova iz skladišta, a koji su bili proizvod bivšeg Vazduhoplovnog zavoda .Zmaj., odnosno koji su nabavljeni kao neophodni dijelovi za remont zrakoplova (TABLICA 31.). Sredstva koja su bila na remontu, nisu uzeta u procjenu vrijednosti opreme VZ .Zmaj..
Procijenjena vrijednost opreme Vazduhoplovnog zavoda .Zmaj. iznosi 52.081.500 USD

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu