Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Aero - továrna létadel

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Aero - továrna létadel  Empty Aero - továrna létadel taj Pon Sep 22, 2014 2:00 pm

ljubasav

ljubasav
Aero - továrna létadel
Aero Vodochody

(Aero - the aircraft factory)

Aero - továrna létadel  Aerologo


Aero - tovarna letadel ( Aero - fabrika aviona ) iz Praga, ima svoje korene - nastanka u periodu neposredno nakon stvaranja nezavisne Čehoslovačke Republike  11. januara 1918. Već 1919. potpisan je preliminarni sporazum o osnivanju ovog preduzeća sa ograničenom odgovornošću. Datum registracije kompanije u Sudu - 25.Februara 1919 - može se smatrati kao zvanični datum osnivanja. Osnivač je bio uvaženi Dr. Vladimir Kabeš.

To je nova kompanija, koja je fokusirana na proizvodnju vazduhoplova, delova vazduhoplova i popravke aviona, ali ubrzo slede dve druge nove kompanije - u državnoj svojini Letov i privatna kompanija Avia. Međutim, Aero je bio najjači od njih tri, i to duže vreme, s obzirom na brojnost radne snage, kao i iskustva u proizvodnji.

Nakon što je počeo remont jednog broja uvoznih tipova aviona, prototip prvog domaćeg tipa ( Aero A - 1 ) je izgrađen po uzoru i obliku na Brandenburg. Usledila je odmah porudžbina od Ministarstva odbrane za serijsku proizvodnju, a nakon uspešnog testa vojnog prototipa. Bio je to uvodni tip dizajniran za obuku pilota - tipičan proizvod koji će utrti put u daljoj uspešnoj budućnosti kompanije.

Ako je predhodni model označio istoriju domaće proizvodnje vojnih aviona, onda je A-10, bio prvi domaći dizajn civilnog aviona.

Aero - továrna létadel  Aeroa10

Ubrzo je proizvodni uspeh bio zapažen interesovanjem stranih kupaca, pa je, počevši sa Finskom usledio izvozni uspeh. Između dva svetska rata, Aero je ostvario niz uspeha u Čehoslovackoj avio-industriji: kompanija je izgradila prototip prvog domaćeg lovačkog aviona, dizajniran je prvi namenski civilni avion sa kabinom, dizajniran je i prvi dvomotorni avion, zatim prvi hidroavion sa genijalno dizajniranim plovcima, uvedeno je poduprto visoko krilo na jednokrilcu i kompanije postaje pionir u praktičnom dizajnu drvene konzole u strukture krila.
Važna prekretnica bila je prva praktična primena  "flapped wing" (in combination with automatic slat and roll control augmented by spoilers) sredinom 30-ih godina prošlog veka, kao i korišćenje uvlačeg stajnog trapa primenom hidrauličnog sistem pre početka Drugog svetskog rata.
Postignut je značaj u proizvodnji i ostvaren tehnološki napredak u svim segmentima metalnih konstrukcija, a uz pomoć, koja je došla početkom licencirane proizvodnje francuskog Marsel Bloch MB.200(1935) i sovjetskih SB-2 bombardera (1938), oba sa dva motora.

Da istaknem glavne proizvodne uspehe do početka Drugogo svetskog rata:
1923. A-11 - predstavlja familiju uspešnih vojnih dvokrilaca (bombardera i izviđača);

1925.  De Havilland DH-50 transportni civilni avion po britanskoj licenci;

1929. A-34 "Blackbird", prvi sportski i trnažni avion, laki dvokrilac, dao je takođe, uspešnu familiju te verzije aviona;

1932. A-100 familija vojnih dvokrilaca (bombardera i izviđača);

1937. MB-200 bombarder, potpuno metalne konstrukcije prema French license (Marcel Bloch);

1938. A-304 dvomotorni niskokrilni vojni avion;

1938. A-300 dvomotorni niskokrilni bombarderski avion;

Posle okupacije od strane fašističke Nemačke, fabrika je radila za potrebe III Rajha. U tom periodu proizveden je određen broj modela Focke-Wulf Fw 189 i Siebel Si 204.

Aero - továrna létadel  Aeroa20


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu