Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Sretan 1.maj - praznik rada

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Sretan 1.maj - praznik rada Empty Sretan 1.maj - praznik rada taj Čet Apr 30, 2015 11:00 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Sretan 1.maj - praznik rada 1maj


Drugovi neka Vam je sretan ovaj praznik,nemojte nikada smetnuti sa uma da smo nekada bili pripadnici JNA u ono vreme kad je radnik u SFRJ značio nešto.A što se događa danas.Evo vam slike da ipak netko pokušava ponovno da uradi nešto

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS)  iudruženja vojnih penzionera  učestvovaće na skupu povodom Praznika rada  koji organizuju Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) – čiji je kolektivni član USPS.

Skup će početi u 11 časova, ali će okupljanje početi od 10.30. na Trgu Nikole Pašića.
Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas , a okupljenima će se obratiti predsednici dve sindikalne centrale – Ljubisav Orbović iBranislav Čanak.
Biće izveden i kraći performans. Kako je rečeno na konferenciji za medije, sindikati imaju dva sredstva borbe: glas i papir. U petak, 1. maja, pokazaće „kako papir može da bude glasan“.
Nakon performansa, učesnici skupa će se u koloni uputiti ka Slaviji gde će biti položeno cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, a u povratku će, simbolično, ostaviti poruke ispred zgrade Vlade Srbije.
Kao uvod u ovaj veliki prvomajski skup, 29. i 30. aprila, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu biće održana kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih i porukama vezanim za Praznik rada. Na punktovima će biti deljeni flajeri odštampani za ovu priliku.

  • Beogradu, kampanja će se sprovoditi na pet punktova (Terazije, Trg Nikole Pašića, Slavija, Knez Mihajlova, Ušće), u periodu od 11 do 17 časova.

  • Kragujevcu, kampanja će se odvijati u pešačkoj zoni na platou ispred Zlatne ruže, u periodu od 11 do 15 časova.

  • Nišu, kampanja će se sprovoditi u Obrenovićevoj ulici, ispred TC Kalča, u periodu od 12 do 16 časova.


Za druge gradove još uvek nemamo tačne informacije.
Izveštaj sa konferencije za medije: Prvomajski protest 2015 – o radnicima i penzionerima, o novčaniku i budžetu, o borbi i ćevapima, o ukradenim i privatnim penzijama

[size=30]Prvomajski proglas Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost koji je prosleđen svim sindikalnim organizacijama i koji će biti pročitan na prvomajskom skupu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu .[/size]


Tekst Prvomajskog proglasa prenosimo neizmenjen, u celosti. 
Tekst je ilustrovan Penzinovom ilustracijom Prvi maj – praznik radnikaVerovali smo da je u XXI veku, u zemlјi koja se proklamuje kao demokratska, nemoguće da bude donet Zakon o radu  uprkos protivlјenju radnika i sindikata.

Donet je.
Verovali smo da je nemoguće da bude usvojen Zakon o PIO  po hitnom postupku i bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

Usvojen je.
Verovali smo da je nemoguće da budu smanjene plate i penzije , iako su jedva dovolјne za preživlјavanje.

Smanjene su.
Verovali smo da će biti uvažavan glas radnika koji stvaraju i glas penzionera koji su stvarali da o onome što je stvoreno i odlučuju.

I opet su nas razuverili.
Promenimo to stanje!
Budimo solidarni u odbrani našeg prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju. Založimo se za istinske vrednosti, u kojima će rad i kvalitet biti poštovani, a država biti racionalna i socijalno odgovorna. Zahtevajmo istinsko socijalno partnerstvo i istinske, duboke promene razvoja, koje će obezbediti balans ekonomskog i socijalnog. Angažujmo se na stvaranju naše budućnosti, jer ona zavisi od svih nas zajedno.

Dajmo šansu radu!
Naš prioritet bio je i ostao razvoj i rad za sve, zarade i penzije od kojih se može pristojno živeti, a ne samo preživlјavati.
Danas se osporava uloga sindikata. Važne odluke koje utiču na živote svih nas donose se bez našeg učešća, koriste se u populističke ili stranačke svrhe. Od razočaranih, izneverenih i siromašnih se zahteva da se odreknu i svoje organizacije. Vrši se pritisak da se u sindikate ne učlanjavaju, već prepuste sudbini. Sindikati, istinski borci za prava radanika se optužuju da traže prekomerna prava, a u antisindikalnom naletu zahteva se i da tiho i polako napuste društvenu scenu.

Ne budimo apatični i nezainteresovani!
Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost!

Zbijajmo svoje redove!
Moramo biti glasni, rešeni, sposobni i posvećeni da ostvarimo ono što je interes našeg članstva, interes radnika i svih građana Srbije.

Budimo solidarni u borbi za bolјu
budućnost!
Pokažimo to danas, na naš i vaš dan – Prvi maj!
http://www.penzin.rs/prvomajski-proglas-srpskih-sindikata/

https://otpisani.niceboard.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu