Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Clément Ader

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Clément Ader Empty Clément Ader taj Uto Sep 15, 2015 3:42 pm

ljubasav

ljubasav

Clément Ader Ader_portrait-big

Clément Ader
(2 April 1841 – 3 Maj 1925)

Pionir avijacije i francuski pronalazač, rođen je u Muret, Haute Garonne, a umro je u Toulouse. Smatra se značajnom ličnošću istorije avijacije.


Pronalazač:
Ader je bio inovator u velikom broju električnih i mehaničkih inženjerskih oblasti. On je prvobitno studirao elektrotehniku, a u 1878. je dao poboljšanja na telefon koje je izumio Aleksandar Graham Bell. Nakon toga je osnovao telefonsku mrežu u Parizu 1880. Godine 1881, on je izmislio " theatrophone", sistem prenosa telefonskog signala, gde su slušaoci dobili poseban kanal za oba uha, omogućavajući Stereophonic percepciju aktera na skupu; tako je ovaj pronalazak bio prvi stereo prenos operskih predstava, na rastojanju od 2 milja ( 3 km) u 1881. Godine 1903., on je osmislio V8 motor za trku Pariz - Madrid, ali iako ih je tri ili četiri proizvedeno, nijedan nije prodat.

Nakon toga, on se okrenuo na problem mehaničkog leta i do kraja svog života dao mnogo vremena i novca na ovo istraživanje. Koristeći studije Louis Pierre Mouillard (1834-1897) na letu ptica, on je izgradio svoju prvu leteću mašinu 1886. godine,  nazvavši je "Éole". To je dizajan nalik "slepom mišu", pokretan laganom parnom mašinomm sopstvenog pronalaska. Sa 4 cilindra razvija 20 konjskih snaga (15 kW), pogoni propeler sa četiri noža. Motor je težak više od 4 kg (7 funti po konjskih snaga). Krila su imali raspon 14 m (46 ft). Sveukupna težina je 300 kg (650 lb). Dana 9. oktobra 1890, Ader je pokušao let sa EOLE. Prihvaćeno je da je avion poleteo, i dostigao visinu od 20 cm (8 inča) i leteo nekontrolisano za oko 50 m (160 ft), 13 godina pre Wright Brothers.


Clément Ader Pages-from-larousse-tajn

Ader je nastavio sa unapređenjem na drugom avionu zvanom "Avion II", takođe označavan i kao "Zephyr" ili "Éole II". Večina istoričara je saglasna, da ovaj avion nikad nije završen, a rad je nastavljen na "Avion III". Mada je sam Ader govorio da je sa Avion II u avgustu 1892 preleteo distancu od 100 m (330 ft) u Satory nedaleko od  Pariza, to nikada nije potvrđeno, a ni prihvaćeno.


Aderov napredak u konstrukciji, privukao je interes ministra rata, Charles de Freicinet. Uz podršku francuskog ministarstva, Ader razvija svoj projekat i konstruiše "Avion III". To je ogromna letilica od platna i drveta, sa 15 m ( 48 ft ) rasponom krila, opremljen sa dva četvorokraka propelera, svaki pogonjen sa parnim motorom od 30 KS (22 kW). Na kružnoj stazi u Satori, Ader sprovodi testove taksiranja na travi 12. oktobra 1897., a dva dana kasnije pokušava da let. Nakon kratkog skoka mašina je uhvaćen od strane naleta vetra, i sletela je sa staze, i stala je. Nakon toga francuska vojska je povukla svoje finansiranje, ali je rezultate projekta proglasila tajnim. Nakon što su braća Rajt obavila svoj let, komisija je objavila u novembru 1910. godine zvanični izveštaji o Aderovim pokušajima letova, navodeći da su oni bili su neuspešni.


Clement Ader je ostao aktivan zagovornik razvoja avijacije. U 1909. je objavio u "L' Aviation Militaire", veoma popularnu knjigu koja je prošla kroz 10 izdanja u pet godina pre Prvog svetskog rata. U njoj je istakao mnoge vizije, koje su se obistinile tokom vazdušnog ratovanja u I Svetkosm ratu. U Knjzi je, takođe predviđao oblik modernog nosača aviona, sa ravnom palubom, ostrvo nadgradnje, deck liftove i hangar. Njegova ideja za nosač aviona je preneta američkom pomorskom atašeu u Parizu, a što je kasnije rezultiralo prvim testovima u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru 1910.

Napisao je:
Avion kojeg nosi brod, je neophodan. Ovi brodovi će biti izgrađen na projektu veoma drugačijem od onoga što se trenutno koristi. Pre svega paluba će biti očišćena od svih prepreka. Ona će biti ravna, što je moguće šira bez ugrožavanja nautičkih linija trupa, i to će biti kao prostor za sletanje.

"An airplane-carrying vessel is indispensable. These vessels will be constructed on a plan very different from what is currently used. First of all the deck will be cleared of all obstacles. It will be flat, as wide as possible without jeopardizing the nautical lines of the hull, and it will look like a landing field.

— Clément Ader, L'Aviation Militaire, 1909"

Clément Ader Pages-from-larousse-tajn


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu