Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

KAI F-X

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1KAI F-X Empty KAI F-X Uto Jun 14, 2016 1:09 pm

Šaolin

Šaolin
Za potrebe RV Južne Koreje kao primarnog korisnika a kasnije i RV Indonezije  kao sekundarnog korisnika, kompanija Korea Aerospace Industries (KAI) u saradnji sa kompanijom Indonesian Aerospace (koja u finansiranju razvoja novog lovca učestvuje sa 20 %) radi na razvoju višenamJenskog stelt lovca pete generacije radi zadovoljenja budućih potreba RV obije zemlje u periodu nakon 2020.godine.

KAI F-X KFX

Započinjanje projekta KF-X najavljeno je od strane tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Kim Dae Junga marta 2001.godine. Projektu se kasnije pridružila Indonezija tako da su u Seulu 15.jula 2010.godine predstavnici dvije zemlje potpisali ugovor o saradnji u razvoju budućeg lovca pete generacije. Početni operativni zahtjevi za novi tip lovca koje je propisala južno-korejska Agencija za odbrambeni razvoj (Agency for Defence Development – ADD) podrazumijevali su lovac jednosed sa pogonskom grupom sastavljenom od dva motora i radarskim odrazom daleko manjim od lovaca poput Rafale ili Eurofighter 2000 Typhoon (koji su na granici stelt karakteristika ali ne spadaju u kategoriju stelt letelica) ali čije bi stelt karakteristike ipak bile slabije u poređenju sa lovcem F-35 što znači da bi se po kriterijumu stelt karakteristika kretao između navedenih letelica. U razvoju novog lovca u okviru KF-X projekta trenutno se takmiče dva dizajna – KF-X-101 i KF-X-201 za konačni dizajn budućeg lovca pete generacije.
Dve dizajnerske koncepcije (KF-X-101 i KF-X-201) međusobno se značajno razlikuju po tome što je prva koncepcija jednomotornog lovca u klasičnoj konfiguraciji sa krilima i zakrilcima a druga je koncepcija dvomotornog lovca u konfiguraciji sa delta krilima i kanardima ispred. U daljem toku razvojnog projekta biće odlučeno koja od ove dve koncepcije će biti prihvaćena kao konačni dizajn novog lovca. Operativni zahtjevi za novi tip lovca takođe specifikuju da motori treba da u režimu sa dodatnim sagorevanjem obezbeđuju pogon od oko 220 kN,lovac bi posjedovao mogućnost presretanja pri velikim brzinama, sposobnost postizanja superkrstarećih brzina, osnovne stelt karakteristike i izvršavao bi višenamenske zadatke.

Budući lovac u okviru KF-X projekta predviđen je za zamjenu F-4 Phantom II i F-5 Tiger lovaca starije generacije trenutno u službi RV Južne Koreje (ROKAF). U okviru svojih modernizacionih planova RV Južne Koreje uvelo je u operativnu upotrebu F-15K Slam Eagle (verzija F-15E Strike Eagle za Južnu Koreju) koji se dopunjavaju sa KF-16 (verzija F-16 za Južnu Koreju proizvođena po licenci u pogonima kompanije Korea Aerospace – KAI) a sam KF-X program dio je tih modernizacionih planova. RV Južne Koreje planira uvođenje u upotrebu oko 250 lovaca razvijenih u okviru KF-X programa od čega bi 120 bilo isporučeno u prvoj fazi a preostalih 130 kasnije. Za RV Indonezije predviđeno je oko 50 novih lovaca razvijenih u okviru ovog programa. Predviđeno je da novi lovac razvijen u okviru KF-X programa posjeduje za 50 % veći borbeni radijus i 34 % duži vijek trajanja strukture letelice u odnosu na KF-16, a takođe bi bio opremljen AESA radarom domaće proizvodnje, unapređenim sistemom za elektronsko ratovanje, sistemom infracrvene pretrage i praćenja (Infrared Search and Track – IRST), i unapređenim linkom za prenos podataka (datalink) u poređenju sa ranijom generacijom lovaca.

Prema trenutnim procjenama cijena jednog lovca razvijenog u okviru KF-X projekta iznosila bi više od 50 miliona dolara. Južna Koreja u razvoju novog lovca učestvuje u saradnji sa inostranim partnerima (Indonesian Aerospace, Turkish Aerospace Industries – TAI, švedski Saab AB, zatim Boeing i Lockheed Martin) a u okviru tog strateškog partnerstva predviđeno je da Južna Koreja pokrije 60 % troškova na razvoju projekta a inostrani partneri 40% . Projekat KF-X razvoja lovca pete generacije drugi je južno-korejski projekat po redu razvoja borbene letelice domaće proizvodnje nakon uvođenja u operativnu upotrebu RV Južne Koreje školskoborbenog aviona tipa T-50 Golden Eagle razvijenog od strane kompanije Korea Aerospace.

U svijetlu brojnih prijetnji (u prvom redu od svog susjeda Severne Koreje), Južna Koreja odlučila se za razvoj i nabavku stelt lovaca pete generacije. Pored KF-X programa razvoja domaćeg lovca pete generacije očekuje se da bi Južna Koreja mogla naručiti i jedan broj lovaca F-35 što ostaje da se vidi u narednim godinama.
Za učestvovanje u okviru KF-X projekta zainteresovana je i Turska ali njeno učešće zavisiće od uslova učešća u tom programu i njenog dogovora sa Južnom Korejom oko jednog takvog eventualnog partnerstva. Započinjanje programa letnih testiranja novog lovca u okviru KF-X programa očekuje se u period do 2018.godine a njegovo okončanje nakon 2020.godine kada se očekuje uvođenje u operativnu upotrebu sa započinjanjem isporuka i pune serijske proizvodnje.

Neke od karakteristika aviona :

Posada : 1 ili 2
Dužina: 15.6 m (51.18 ft)
Raspon krila: 10.7 m (34.77 ft)
Visina: 4.5 m (14.76. ft)
Pogon: 2 × F414-GE-400K/EPE
Potisak : 13,000~13,500 lbf (57.8~60 kN) svaki motor
Maksimalna brzina : Mach 1.97

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu