Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Lir Jet 25 Pogibja Dzemala Bijedica i njegove supruge

3 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

muzaferija

muzaferija

Jedna od tužniji avio nesreča desila se davna 18.1.1977 god. kada je poginuo Džemal Bijedć i njegova supruga sa saradnicima,avionom su upravljali istrošeni piloti RV, koji su več trebali biti u penziji. Pošto su tom tipom aviona trebali pilotirati piloti da 40 god starosti, Nsreča se desila na planini Inač pored Kreševa i ostala je tajna do današnjih dana, pošto se zvanični izvještaj nalazi u Beogradu ali oćito nikoga nije više briga za tim.

Model aviona s kojim je poginuo Dzemal Bijedic i njegova supruga:

Lir Jet 25  Pogibja Dzemala Bijedica i njegove supruge 200px-Lifeguard_Learjet_25D_1Poslednji put izmenio muzaferija dana Ned Maj 03, 2009 11:10 pm, izmenio ukupno 3 puta

http://www.vranjak.info/forum

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin

Bez strucne analize nije moguce govoriti ovaj tyeks sam nasao na

http://blob.blogger.ba/arhiva/2007/01/18/645598

i moze nam posluziti za jednu kvalifikovaniju diskusiju o smrti druga Bijedica. Ne bismo smeli prihvacati neorovjerene ili slurade cinjenice.

Sjećanje: DŽEMAL BIJEDIĆ (1917 - 1977.)


Preslušavanjem magnetofonskih traka sa razgovorima između posade aviona i kontrole leta u Beogradu i Sarajevu Savezni komitet za informacije o tragediji je saopštio da je konverzacija vođena tokom čitavog leta. Javili su nadlijetanje VOR Sarajevo i radio-fara KB (Kobilja glava). Kontrola letenja u Beograd i Sarajevu radila je u granicama propisane procedure. Tokom leta nije bilo ukazivano ni na kakvu neispravnost aviona i teškoće u upravljanju.

Računskom rekonstrukcijom putanje leta aviona i pregledom dokumentacije, Komisija je konstatovala da je avion preletio VOR Sarajevo i u doletu i u odletu od radio-fara KB imao ispravan kurs leta. Komisija je konstatovala i da su brzina i visina leta znatno odstupali od predviđenih po propisanoj proceduri za prilaz i slijetanje na aerodrom Sarajevo. Usljed ovih odstupanja, do kojih je došlo iz dosad neutvrđenih razloga, zalazni zaokret aviona je otpočeo 5,5 km dalje od propisanog proceduralnog zaokreta, našao se na visini koja je 300 m niža od minimalno dozvolene i sa brzinom 69 km km/h većom od najveće dozvoljene u ovom sektoru. U 10.43 minuta avion je udario u planinu Inač, na visini od 1.350 m.Prema pisanju Oslobođenja, Politike idr. novina Almasa Bejtić (62) iz sela Bjelovići (Kreševo) bila je jedini živi očevidac kada je avion udario u planinu nekih stotinjak metara od nje. 'Planina se zove inač. Njen vis, kojeg gorštaci od juče proklinju –što ga gromovi ne rasture- nosi ime Lisin. Politika također u svom tekstu piše 'Bilo je 10.43 kada je avion obavijestio da se sprema za slijetanje. Negde u tim trenucima veza se prekinula. Nakon što je javljeno da je veza prekinuta, u vazduh se vinuo jedan helikopter i krenuo u potragu. Puna tri sata letilica se probijala kroz maglu i vetar koji je nosio sneg'. Tijela su pronađena isti dan. Posmrtni ostaci su sutra ispraćeni iz Kreševa za Visoko, a onda za Beograd.Predsjednik Tito i njegova supruga Jovanka su odmah 18. januara poslali saučešće porodici druga Džemala Bijedića: ' Tragična i prerana smrt vaših roditelja Džeme i Raze Bijedić duboko nas je potresla. Pridružujemo se vašem bolu povodom ovog nenadoknadivog gubitka i upućujemo vam izraze naših najiskrenih saosjećanja'.Isti dan predsjednik Tito je iz Tripola da zvaničnu izjavu povodom tragične smrti u tom strašnom avionskom udesu predsjednika SIV-a Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i ostalih drugova. Uz sve ostale Bijedićeve zasluge Tito je u završnom dijelu spomenuo njegovu zaslugu za ostvarenje međunarodnih veza i prijateljstva sa vodećim ličnostima niza zemalja, prije svega nesvrstani čime je mnogo doprinio razvijanju međunarodne saradnje, a ujedno i ugledu koji naša zemlja danas uživa širom svijeta što se odnosi i na zemlju odakle šalje izjavu – Libiju.20. januara Tito i Jovanka su neposredno poslije povratka iz Tripolija položili vijenac u auli Skupštine SFRJ na odar s posmrtnim ostacima na kojem je pisalo 'Dragom Džemi i Razi – Tito i Jovanka'. Ispraćaju je prisustvovalo hiljade građana Beograda. Tuga i šok su se osijetili u čitavoj zemlji. Uz odvanje počasti minutom šutnje i najveće državne počasti posmrtni ostaci su zatim specijalnim vozom prebačeni u Sarajevo, gdje je obavljena sahrana uz najviše počasti u petak 21. januara u 14.00 sati.

U BiH 20. i 21. januar su proglašeni dani žalosti. Kažu da je izgledalo kao da je čitava BiH došla u Sarajevo da oda počast svom Predsjedniku. 'Predsjednika iz naroda' žale mnogi – od predsjednika i kraljeva do njegove raje s kojom je provodio slobodno vrijeme na Crepoljskom. Branko Ćopić kaže da ga ne čudi duh Mostara kada su se ljudi poput Džeme rodili u njemu. Sve svjetske novine donose na naslovnim stranama vijest o pogibiji Džemala i Razije., stižu sućuti od svih država svijeta. 21. januar 1977. godine je dan žalosti u Jugoslaviji, ali i u Šri Lanci i Indiji. Njihove zastave su spuštene na pola koplja.

Na današnji dan: DAN KADA JE OTIŠ'O DŽEMA


Beograd, 18. januar 1977. (TANJUG) – Prema saopštenju Saveznog komiteta za saobraćaj i veze, danas prijepodne oko 10.45 časova na posebnom letu za Sarajevo dogodio se udes mlaznog vazduhoplova , tipa 'Lir džet' u kojem su, kao što je već objavljeno, izgubili život predsjednik Saveznog izvršnog vijeća , Džemal Bijedić, njegova supruga Razija, njegovi saradnici i članovi posade aviona.

Posadu ovog vazduhoplova sačinjavali su prvi pilot Stevan Leka, drugi pilot Murat Hanić i avio mehaničar Ilija Jevđenović. Udes se dogodio u okolini Sarajeva.

Ovaj vazduhoplov je nakon redovne tehničke procedure, pripreme za let poletio iz Beograda za Sarajevo i normalno je u toku leta održavao vezu sa oblasnom kontrolom leta u Beogradu, a prije ulaska u rejon Sarajeva uspostavio je vezu sa aerodromskom kontrolom letenja u Sarajevu. Posljednja veza sa avionom bila je 10.45 časova kada se vazduhoplov nalazio u rejonu između Visokog i Kiseljaka nakon čega je izgubljena svaka dalja veza s njim.

https://otpisani.niceboard.com

muzaferija

muzaferija

Može se reči da je Drug Džemo bio skromna osoba Pošto sam ja u to vrijeme aktivno planinario, imao sam priliku da idem svake godine na mjesto njegove pogibije na Inač tako se i zvao PL pohod , takodžer Crepoljsko i Bukovik prema PL domu Skakavac , Džemo je imao jednu skromnu vikendicu od brvana. Da se vratim na temu avionom su upravljaliStevan Leka prvoborac iz like koji je imao zabranu slijetanja u Parizu i Moskvi, drugi pilot je bio Murat Hanić obadvojica Pukovnici JNA, tadašnji zapovjednik RV i PVO je bio General Enver Čemalić takodžer Mostarac, LirJEt je bio avion u to vrijeme nešto savršeno dok su u njemu letjeli i visiki funkcioner Amerike, nakavno da je General morao da zna da tim avionom ne mogu pilotirati stariji piloti zbog slabih refleksa ipak to je mlazni avion a ne klipni na kom su oni prije letjeli

http://www.vranjak.info/forum

borivojmuzaferija ::Jedna od tužniji avio nesreča desila se davna 18.1.1977 god. kada je poginuo Džemal Bijedć i njegova supruga sa saradnicima,avionom su upravljali istrošeni piloti RV, koji su več trebali biti u penziji. Pošto su tom tipom aviona trebali pilotirati piloti da 40 god starosti, Nsreča se desila na planini Inač pored Kreševa i ostala je tajna do današnjih dana, pošto se zvanični izvještaj nalazi u Beogradu ali oćito nikoga nije više briga za tim.

Model aviona s kojim je poginuo Dzemal Bijedic i njegova supruga:

Lir Jet 25  Pogibja Dzemala Bijedica i njegove supruge 50-Learjet45

Avion na fotografiji je Lear jet 45,dok je Bjedic poginuo na jednim od prvih tipova LR-24.Pilot Stevan Leka je dok je bio aktivan vojni pilot leteo u Tuzli na avionu T-33 izvidjacka verzija a zatim je u cinu potpukovnika bio na sluzbi u Londonu kao vojni atase.Nikakvog ogranicenja od 40 godina nigde u svetu nema za upravljanje avionima Lear-jet.

muzaferija

muzaferija

Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Lir Jet 25  Pogibja Dzemala Bijedica i njegove supruge Dzemo-bijedic

Potpisnik letaka za borbu za autonomiju Bosne i Hercegovine u međuratnom periodu do 1941. do svoje pogibije se zalaže za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih. Organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta "hiljadu škola". Za kratko vrijeme susreće sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Ce Tunga (Mao Tse-Tung), Džeralda Forda (Gerald Ford), Leonida Brežnjeva (Leonid Brežnjev). Uvijek uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće. Priče o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive. Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, je poslije ove avionske nesreće stavio sopstvenu suprugu u kućni pritvor.

http://www.vranjak.info/forum

muzaferija

muzaferija

Izvini drug pogrijesio si valjda LearJet 25.Jer je LearJet 24 samo koristen od strane USA tj. NASE..

Lir Jet 25  Pogibja Dzemala Bijedica i njegove supruge 200px-Lifeguard_Learjet_25D_1

http://www.vranjak.info/forum

muzaferija

muzaferija

Evo podataka o padu aviona :


Accident description

Status:
Date: 18 JAN 1977
Type: Learjet 25B
Operator: Yugoslav Government
Registration: YU-BJH
C/n / msn: 25-186
First flight:
Crew: Fatalities: 3 / Occupants: 3
Passengers: Fatalities: 5 / Occupants: 5
Total: Fatalities: 8 / Occupants: 8
Airplane damage: Written off
Airplane fate: Written off (damaged beyond repair)
Location: near Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
Phase: Approach (APR)
Nature: Executive
Departure airport: ?
Destination airport: Sarajevo Airport (SJJ/LQSA), Bosnia and Herzegovina
Narrative:
Speed was 69 km/h higher than permitted on approach, and the procedural turn on approach was initiated 5.5km further than prescribed and below the mimum altitude. The Learjet flew into Inac mountain at 1366m.

Ne postavljajte neprevedene tekstove,Muzaferija obradi tekst inace ce biti obrisan

http://www.vranjak.info/forum

Sponsored contentNazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu