Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Aérospatiale Gazelle

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Aérospatiale Gazelle Empty Aérospatiale Gazelle taj Sub Apr 04, 2009 11:50 pm

muzaferija

muzaferija
Aérospatiale Gazelle je helikopter dizajniran u Francuskoj, a izrađuje ga tvrtka Aérospatiale.

Gazelle je nastala kao rezultat potražnje Francuske vojske za laganim helikopterom koji bi obavljao različite borbene zadaće. Novi projekt ubrzo je počeo zanimati i Veliku Britaniju koja se uključila u razvoj s tvrtkom Westland. Prema ugovoru potpisanom u veljači 1967. godine, 292 Gazelle i 48 Puma bi se proizvodile u Britaniji, a zauzvrat, Aérospatiale dobiva ulogu suradnika u razvoju četrdeset Westland Lynx helikoptera, koji su se izrađivali za potrebe Francuske mornarice.

Gazelle služi u odsjeku lake avijacije. Glavna uloga Gazelle je protutenkovska borba, a opremljena je protutenkovskim projektilima Euromissile HOT. Razvijena je i inačica za laku blisku podršku opremljena s 20-milimetarskom strojnicom. Postoji i inačica za zračnu borbu opremljenu raketama Mistral.

Danas se Gazelle polako zamjenjuje Eurocopter Tigerom, ali će Gazella i dalje ostati u službi kao laki transporter. Gazelle se proizvodila i u jugoslavenskoj tvornici SOKO.


Aérospatiale Gazelle 280px-Gazelle_SA342M

Francuska

Francuska vojska često je koristila Gazellu, uglavnom u Africi i na mirovnim misijama. Korištena je u Čadu, prostorima bivše Jugoslavije i Obali Bjelokosti. Korištena je i u operaciji Pustinjska Oluja, gdje su Gazelle naoružane projektilima Euromissile HOT uništavale iračke oklopne jedinice.

Irak

Irak je dobavio veliki broj Gazella sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Intezivno su korištene u Iransko-Iračkom ratu. Tijekom Zaljevskog rata malo su se koristile zbog savezničke zračne nadmoći.

Velika Britanija
Gazelle su se koristile na Falklandima, Kuvajtu, Iraku i Kosovu, dok su naoružane letjele samo iznad Falklanda. Na njih su montirane strojnice i ispaljivači raketa, no takve inačice nisu naišle na širu upotrebu.

Irska


Irske zračne snage koristile su dvije Gazelle za obuku pilota.

SFRJ


Jugoslavija je licencno proizvodila Gazelle u tvornici SOKO u Mostaru pod oznakom SA 341/342 Gazelle GAMA (Gazelle - Maljutka) koja je bila posebno prilagođena za protutenkovsku borbu. Mogla je ponijeti 8 Maljutki a s njima je upravljao operator koji je s posebnog sučelja uz pilota upravljao sustavom navođenja.

Aérospatiale Gazelle 111781_58463446_800px-Soko_GAzelle


SA 341.001


* Prototip

SA 341

* Četri letjelice prije početka proizvodnje

SA 341.1001

* Prva francuska inačica

SA 341B (Westland Gazelle AH.1)

* Inačica za britansku vojsku

SA 341C (Westland Gazelle HT.2)

* Trener letjelica za britansku vojsku

SA 341G

* Civilna inačica

Soko HN-45M Gama 2

* Jugoslavenska inačica za napade

Soko HS-42

* Jugoslavenska inačica za medicinsku pomoć

Aérospatiale Gazelle 111781_55806025_74075019cpdwtoph7nm

http://www.vranjak.info/forum

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu