Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Hawker Hurricane MK IV RP

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Hawker Hurricane MK IV RP Empty Re: Hawker Hurricane MK IV RP Sub Jun 06, 2009 1:20 am

muzaferija

muzaferija
Evo jednog primjerka iz muzejaHawker Hurricane MK IV RP Hurricane-3

http://www.vranjak.info/forum

2Hawker Hurricane MK IV RP Empty Hawker Hurricane Pon Nov 14, 2011 8:07 pm

Kosta


Nastanak Hurricane možemo pratiti od neuspelog projekta fabrike Hawker koja je htela da od dvokrilca Hawker -Fury napravi Monoplane, 1933g.To je trebalo da bude jednokrilni Fury,ali se odustalo i napravljen je plan za novi avion sa ,tada novim ,motorom Rolls Royce PV 12 ,kasnije nazvan Merlin.Novi avion je nazvan- Interceptor Monoplane (jednokrilni presretač),i ideja se svidela Ministarstvu vazduhoplovstva.Naručen je prototip 1935g i već krajem godine je i poleteo.Opravdao je očekivanja jer je pokazao odlične performanse i izvanrednu upravljivost i brzinu oko 500km/h.Isprva je imao četiri mitraljeza 7,7mm,ali je do seriske proizvodnje to promenjeno na osam mitraljeza Browning od 7,7mm,na zahtev vazduhoplovstva.Narudžbina je bila 600 aviona,ali dok je trajala proizvodnja ,ministarstvo je naručilo još 400.
Hawker Hurricane MK IV RP Mkia


Hurricane Mk IA

Prvi avioni su stigli u eskadrile krajem 1937g.U toku prioizvodnje i eksploatacije su uočeni nedostaci koji su odmah i ispravljani.Prvi seriski avioni su imali motore Merlin II od 1030ks,nešto bolju kabinu,drugačije izduvne cevi,i ispod trupa je dobio dodatni stabilizator. Prvobitna dvokraka drvena elisa je na kasnijim avionima zamenjena sa trokrakom metalnom sa konstantnom brzinom okretaja. Hurricane je za ono vreme bio relativno zastareo,jer mu je konstrukcija bila od metalnih cevi sastavljenih u rešetku i presvučen platnom.Medjutim upravo je zbog toga fabrika Hawker mogla da ga proizvede brzo i u velikom broju,jer su imali veliko iskustvo sa takvim konstrukcijama.A upravo to je bilo potrebno Britaniji pred rat,lovac koji se brzo pravi.
On je bio stabilan i robusan avion,koji je mogao da istrpi velika oštećenja,ali mu konstrukcija nije dozvoljavala velika poboljšanja.Ipak već početkom rata dobili su metalna krila što je omogućilo da nosi teže naoružanje.
U toku 1940g nastao je Hurricken Mk II sa motoro Merlin XX od 1280ks,sa dvostepenim kopresorom koji je omogućavao besprekoran rad na svim visinama.Zadržao je osam mitraljeza i označen je kao Mk II A.Onda je 1941g dobio 12 mitraljeza u krilima i oznaku Mk IIB,da bi kasnije iste godine dobio četiri topa od 20mm i oznaku Mk IIC.
Hawker Hurricane MK IV RP Mkiictrop


Hurricane Mk IIC trop

U to vreme je učestvovao u bitkama u severnoj Africi ,pa je dodat ispod motora tropski filter,dodatni rezervoari,i nosači bombi od 113kg pod krilima.Pokazao se kao odličan lovac-bombarder i dobio naziv Hurribomber.Sledeće poboljšanje je bilo,naoružavanje sa dva topa od 40mm pod krilima,za lov na tenkove.Zadržao je i dva mitaljeza,i dobio novu oznaku Mk II D.
Hawker Hurricane MK IV RP Mk2dpsd


Hurricane Mk II D

Početkom 1942g počinje proizvodnja Hurrickena sa nosačima raketa pod krilima,prvo sa šest a ubrzoi osam raketa od po 27kg.
Hawker Hurricane MK IV RP HarikenraketeHurricken III je trebalo da ima motore proivodjača Packarda,ali to nije uspelo,pa je sledeći Mk IV (isprva je imao oznaku Mk II F)imao univerzalno krilo ,na koje se moglo po potrebi montirati bilo koje naoružanje napravljeno za njega.Zadnja verzija je bila Mk V,sa motorom Merlin 32 i četvorokrakom elisom,ali su napravljena svega dva aviona.
Kako je mornarici hitno bio potreban savremen avion ,na Hurrickena je motirana kuka za sletanje na nosač aviona na standardnom Mk II.Nazvan je Hooked Hurricane,ali nisu mogli da prelamaju krila.Kasnije su pravili avione posebno prilagodjene za mornaricu nazvane SeaHurricaneII,ali ni ovi nisu mogli da sklope krila.
U Kanadi je počela proizvodnja ovog aviona sa Packardovim motorom(Merlinov motor radjen po licenci) i novu oznaku Mk X i Mk XI.Oni su proizvodili i Sea Hurricane XIIA .
Ukupno je u Britaniji napravljeno do 1944g,kada prestaje proizvodnja,14223aviona.U Kanadi je proizvodnja trajala još neko vreme i ukupno je napravljeno 1451avion.
Ovaj avion je zaslužio veću slavu nego što mu je data.To je bio avion koji je oborio više neprijateljskih aviona za vreme bitke za Britaniju,nego svi ostali avioni zajedno i protivavionska odbrana.Bio je prvi lovac sa osam mitraljeza,i mogao je da razvije preko 480km/h.Zbog svoje skoro savršene karakteristike upravljanja i odličnom pokretljivošću na malim visinama,piloti su brzo ovladali njegovim upravljanjem.Sem toga podnosio je velika oštećenja,i vraćao pilote kući,od kojih bi drugi izguli mogućnost leta.Nije bilo ratišna na kojem nije bio,od Francuske 1940g,gde se prvi sukobio sa Messersmitom BF-109,pa odbrana Britanije,do Sredozemlja i dalekog istoka.SSSR- u je isporučeno oko3000 ovih aviona.Čak je i žrtvovan za odbranu konvoja,naime na ratni brod bi postavili katapult sa Hurricenom,pa kada bi se pojavila podmornica uzleteo bi i leteo dok je imao goriva.Zatim bi sleteo na vodu.
Jedini nedostatak je bila jednostavna konstrukcija koja se nije mogla poboljšati.Probani su jači motori ,ali bez ozbijnijeg rezulatata.Ali upravo ona je omogućila da se na terenu popravljaju i teža oštećenja,bez nekih velikh problema.Iako je bio na početku rata oslonac lovačkih jedinica,a kasnije kao lovac bombarder i lovac tenkova radni konj RAF- a,pred kraj rata ga je pregazilo vreme pa je već 1944g preknuta proizvodnja.
Hurricen se u Jugoslaviji pojavljuje 1938g kada je JKRV kupio 12 aviona u Britaniji.Pošto se videlo da je rat neizbežan ,vlada je tražila da kupi savremene avione u inostranstvu.Kupovali su od onih koji su bili voljni da prodaju,ali su trežili i lecencu za proizvodnju. U proleće 1939g su stigli svi avioni Mk II koji su imali motor Rollce Royce Merlin II snage 1044 KS. Sledeće godine nabavljeno je još 12 aviona koji su imali motore Rollce Royce Merlin III snage 1044 KS.
Hawker Hurricane MK IV RP HarikenLicencna proizvodnja 48 aviona je podeljena izmedju fabrike Zmaj i Rogožarski po 24 aviona.Ali do početka rata samo je Zmaj isporučio celu seriju dok je Rogožarski bio u završnoj fazi izrade.U toku sklapanja aviona pojavio se problem nabavke motora,Britanija je bila u ratu i postojala je bojazan da ih neće isporučiti.Tada su inženjeri postavili nemački motor Daimler Benz DB 601A snage 1175 KS.Ovo rešenje se pokazalo kao dobro,popravile su se osobine aviona. Avion je dobio oznaku LVT-1 (Lovac vazduhoplovno-tehnički 1).
Prеd Аprilski rаt 1941g u nаоružаnju jugoslovenskog vazduhoplovstva ukupnо је bilо 35 Hаrikеnа u sаstаvu II i IV lоvаčkоg pukа. Piloti,koji su uspeli da polete, su sa ovim avionima ostvarili 6 potvrđenih i 4 verovatne pobede,tom prilikom je 6 naših pilota poginulo,a 4 su ranjena.Kada se videlo da će vojska da kapitulira,sami piloti su uništili avione na letelištima.
Nemci su zarobili 6 aviona,većinom koji su bili na remontu u fabrikama, i predali su ih Rumunskom ratnom vazduhoplovstvu,koji su korišćeni za odbranu naftnih izvora,a kasnije u pilotskim školama.Italijani su zarobili jedan avion (VE broj 2337) koji su koristili u svojoj školi za pilote lovačkih aviona.

Kada su se stekli uslovi ,u severnoj Africi su na aerodromu Benina u Libiji formirane eskadrile NOVJ od letačkog i tehničkog kadra iz jugoslovenskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su prešli u NOVJ, i kadrovi iz Prve vazduhoplovne baze NOVJ.Tako je 1 VII 1944g. formirana druga eskadrila NOVJ opremljena sa 16 Harikena Mk IV RP. Obuka je bila na avionima Harvard Mk II,pa na Hurricane Mk IIc,a operativna je eskardila sa avionima Hurricane Mk-IVRP. Formaciski je bila deo 351 skvadrona RAF-a.
Hawker Hurricane MK IV RP HurricenpartizPosle obuke prebazirani su u bazi Kane 2 X 1944 postali deo 281 ving BAF .Prvi borberni let je bio 13 X 1944.
Primarni zadatak je bio podrška Partizanima, u početku su vršili napade na brodove uz obalu Jadranskog mora,a kasnije zaštita i izvidjanje,letovi najčešče iznad Dalmacije, Bosne i Hercegovine,a kasnije i Crne Gore i Hrvatske.
Početkom 1945g. prelaze na aerodrom na Visu.Pružali su podršku Partizanima u oslobodjenju Mostara i drugih Dalmatinskih gradova.Po oslobodjenju Zadra prebaziraju se V. 1945g. na aerodrom Prkos. Sa ovog aerodroma su pružali podršku u oslobadjanju Rijeke i oslobodjenju severnih delova Jugoslavije.Posledji ratni zadatak je bio 28 IV 1945.
Izašli iz sastava RAF-a 16 IV 1945g i tada je formiran 1 lovacki puk vazduhoplovstva J.A.
Ukupno je kroz 2 eskadrilu prošlo 67 aviona Izvršeno je 227 borbenih zadataka i 993 borbena leta.Poginula su 3 i zarobljen je 1 pilot,izgubljena su 4 aviona.
Posle rata korišćeno je 16 aviona u nаоružаnju ЈRV-а.,mada su nekima skidani motori za Spitfire, svе dо 18 VII 1952g, kаdа su su svi preostali avioni ovog tipa rashodovani.
Hawker Hurricane MK IV RP HarikenposlerJedan od ovih aviona se nalazi u muzeju Vazduhoplovstva. On je bio u sаstаvu II еskаdrilе NОVЈ i kоrišćеn је u zаvršnim оpеrаciјаmа zа оslоbоđеnjе Jugoslavije. Pоslе rаtа zаdržаn je u nаоružаnju ЈRV-а svе dо 1952 kada su svi rashodovani. Originalna oznaka mu je LD-975-Q, fabrički broj 20925, broj motora 50487 (u JRV označen sa ev.brojem 9539) proizveden 1943g.Predat je 1952g. Vojnom muzeju na Kalamegdanu a od 1961g je u zbirci Muzeja JRV.

Interesantno je da nisam uspeo da pronadjem sliku Harricena slikanu posle rata.

3Hawker Hurricane MK IV RP Empty Hurricen Mk IV Uto Nov 15, 2011 8:53 pm

Kosta


Kako su se ratna dejstva pojačavala tako su bili potrebni i novi avion.Kako Hurricen posle bitke za Britaniju nije više bio lovac prvih borbrnih redova ,njegov razvoj je krenuo u pravcu lovca-bombardera.Tako je na Mk II je postavljeno novo krilo,koje je bilo univerzalno i dobilo oznaku E. To je značilo da se na njega mogu postaviti razna oružija u krilo,i ispod krila,sve ono što je za njega predvidjeno.Postjala je mogućnost za razne kombinacije,sa mitraljezima od 7,7mm,topovima od 20mm u krilima,topovima od 40mm u spremnicima pod krilom,bombama od 112kg ili 224kg,dodatni rezervoari za gorivo od 44L i 60L , ili do osam raketa od 27kg (ovi avioni su imali oznaku R.P. - Rocket Projecting ).
Hawker Hurricane MK IV RP Hurricaneiv


Pored toga na avion sa ovim krilom je dodat i oklop oko motora,hladnjaka i kabine, dobio je i novi motor Merlin 24 ili 27 od 1200ks.Kako je bilo puno izmena avion je dobio i novu oznaku Mk IV( u početkuje nosio oznaku Mk II E).Seriska proizvodnja je počela IV 1943g i do IX1944g kada je prestala proizvodnja ukupno je napravljeno 524 aviona ovog tipa i svi su bili sa trposkim filterom,čak i oni koji su leteli nad Evropom.
Hawker Hurricane MK IV RP Hurribomber1


Prvo je leteo nad Evropom ,a onda i nad severnom Afrikom.U Evropi je imao glavni zadatak da uništava lokomotive i železnicu,a u Africi je postao odličan lovac-bombarder i lovac tenkova. Ukupno je bilo 11 eskadrila naoružano sa Mk IV.
Hawker Hurricane MK IV RP Rezervoar


Dobro se pokazao i sa raketama,a pokušaj da na jedno krilo stave rakete a na drugo topove od 20 mm ,nije uspeo,medjutim kombinacija sa rezervoarom pod jednim krilom i raketama pod drugom je bila spešna.Dodatni oklop je predstavljao dobru zaštitu pri lovu na tenkove u pustinji,ali je smanji brzinu i mogućnost manevrisanja.
Na Mediteranu se pokazao bolje od svojih protivnika iz redova Regia Aeronautica ( Italijansko RV) tako da je tu bio glavni lovački avion RAF-a do dolaska Nemaca. Hurriceni koji su leteli nad Balkanu,nosili su različite kombinacije naoružanja,najčešće rakete i topove od 40mm.Na jednom ,koji je koji je bio u Grčkoj,na jedno krilo je postavljena bomba od 112kg i dve rakete,a pod drugo top od 40mm,medjutim ovakva kombinacija se pokazala kao vrlo neprecizna.Ukupno je bilo 11 eskadrila naoružano sa Mk IV.
Upravo su na Mediteranu i na Balkanu najviše korišćeni i upravo su oni največu štetu naneli neprijatelju.To su bila 6 sguadron i 351 sguadron.
6 sguadron je od početka rata bio na Mediteranu.Od 1941g leteo u severnij Africi a kasnije iznad severne Italije,Jugoslavije,Grčke i nad Jadanom. Početna baza Fayid, zatim Grottagalie,onda u IV 1944g prelaze u Italiju baza Fogia,pa Canne do III 1945, zatim Vis i Prkos. 6 sguadron je isprva bio normalnog dela RAFa u severnoj Italiji,ali je kasnije postao deo BAF koji je delovao samo nad Balkanom,glavni zadatak pomaganje Titiovih Parizana.
351 Squadron se priključio IV 1944 i imali su zajedničke baze,kao i ciljeve . Posle je ova eskadrila postala Druga partizanska Eskadrila.
Hawker Hurricane MK IV RP Partizanhari


Model Mk IV je ušao u eskadrile 1943g a poslednji su leteli u 6 sguadronu do 1947g koji je stacioniran na Kipru.

4Hawker Hurricane MK IV RP Empty Re: Hawker Hurricane MK IV RP Sub Feb 04, 2012 4:18 pm

pozarart

pozarart
Evo, kad već koristite moju sliku barem da stavim bolji scan!!!

Hawker Hurricane MK IV RP Hurry200

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu