Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Zlatni letački znak

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Zlatni letački znak  Empty Zlatni letački znak Sre Apr 27, 2011 11:48 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Zlatni letački znak 

Dvadeset prvog maja 1967. godine, kada je RV i PVO proslavljalo 25-godišnjicu svog nastanka i razvoja, ustanovljeno je priznanje - Diploma instruktora letenja sa zlatnim letačkim znakom, koja se dodeljuje vrhunski oposobljenim pilotima RV i PVO. 
Prva takva diploma i prvi zlatni letački znak dodeljeni su vrhovnom komandantu oružanih snaga SFRJ, maršalu Jugoslavije Josipu Brozu Titu u znak zahvalnosti za brigu koju poklanja razvoju RV i PVO. 
Na sečanosti povodom uvođenja ovog priznanja general-pukovnik Viktor Bubanj, komandant RV i PVO, je rekao : 
"Na 25-godišnjicu postojanja i razvitka RV dužni smo da odamo posebno priznanje onim ljudima koji su najviše doprineli ovom što sada imamo. Odlučili smo da uvedemo zvanje "Instruktora letenja" i dodelimo diplome sa zlatnim letačkim znakom onim vazduhoplovcima koji su nam pružili primer nesebičnosti i požrtvovanja, umešnosti i majstorstva u izgradnji RV." 
Posebna čast i obaveza - po rečima generala-pukovnika Bubnja - bila je dodela tog visokog priznanja vazduhoplovcima koji su, vođeni revolucionarnim, komunističkim idejama, ostavili svoje domove i otišli u revolucinarnu Španiju da se na njenom tlu bore za novi svet, svet pravde, jednakosti, svet mira i socijalizma. 
Odajući priznanje poginulima u narodnooslobodilačkom ratu, odato je istovremeno priznanje i svima onima koji su svoje živote dali u posleratnoj izgradnji Ratnog vazduhoplovstva. 
Odlučeno je, takođe, da se najboljim pilotima RV i PVO koji su, svojim zalaganjem, požrtvovanjem i majstorstvom letača, podigli poziv pilota na najviši nivo dodeli to visoko zvanje i time ukaže svim pilotima na put koji treba da slede. 
Ovom prilikom dodeljene su diplome instruktora letenja sa zlatnim letačkim znakom petorici pilota koji su poginuli u španskom građanskom ratu. Ova priznanja uručena su porodicama pilota : poručnika Boška Petrovića, kapetana Viktora Jazbinšeka, poručnika Josipa Križaja, poručnika Sretena Dudića i poručnika Stevana Mirilova. 
Posmrtno su ista priznanja dodeljena i trinaestorici pilota koj su poginuli u završnim operacijama za oslobođenje zemlje : narodnim herojima Franji Kluzu i Rudi Čajavecu, zatim majorima Mileti Protiću, Milanu Malnariću, Arkadiju Popovu i Ratku Jovanoviću, kapetanu Leopoldu Ankonu, potporučnicima Stanislavu Vouku i Nikoli Vemiću, zastavnicima Aleksandru Vukoviću i Jovanu Pešiću, i vodnicima Josipu Grabaru i Kosti Munjinu. 
Prilikom prvog uručenja zlatnih letačkih znakova i jedanaest pilota RV i PVO postali su nosioci ovog najvišeg priznanja. 
Diploma instuktora letenja sa zlatnim letačkim znakom dodeljena je tada i dugogodišnjem komandantu RV i PVO, generalu-pukovniku avijacije Zdenku Ulepčiću, a narednih godina i general-pukovnicima Viktoru Bubnju, Milanu Simoviću, Boži Lazareviću, Vladi Matetiću i posmrtno general-potpukovniku Radoju Ljubičiću. 
Svake godine, na Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane - 21. maj, pilotima koji su postigli izvanredne rezultate u stručnoj i borbenoj osposobljenosti, doprineli daljoj izgradnji RV i PVO i pokazali visok stepen moralno-političke čvrstine, zalaganja i požrtvovanja, dodeljuje se to visoko priznanje. 
Za Dan vazduhoplovstva, 21. maj 1976. ovo najviše pilotsko odličje, komandantu RV i PVO, general-pukovniku Enveru Ćemaloviću, uručio je general armije Nikola Ljubičić, savezni sekretar za narodnu odbranu. 
U znak priznanja i uspomene na posetu jedinicama i ustanovama Ratnog vazduhoplovstva i protivvadušne odbrane, zlatni letački znak dodeljen je i jednom broju komandanata RV stranih armija. 

 
izvor : 
iz knjige Čuvari našeg neba 
potpukovnik avijacije Angel Očevski
Zlatni letački znak  Letackijq1

https://otpisani.niceboard.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu