Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

BUCKER Bu-131 JUNGMANN

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1BUCKER Bu-131 JUNGMANN Empty BUCKER Bu-131 JUNGMANN taj Čet Okt 13, 2011 2:49 pm

Kosta


Malo je poznata činjenica da je prvi pilot koji je prebegao na stranu Partizana to uradio još 1941g

Tri aviona Jungman su iz Zagreba preletali za Sarajevo 15 XI 1941g.Jedan od pilota ,Nikola Sekulić se odvojio ,i sleteo kod Prnjavora. Po sletanju je na brzinu sakrio avion i krenuo da traži Partizane,koji su po dogovoru bili u blizini.Nije ih našao ,pa se potraga odužila,a za to vreme meštani su otkrili avion i,misleći da je ostavljen, sve što su mogli su poskidali.Avion je bio potpuno onesposobljen za let.(negde se može naći da je avion odmah po sletanju bio onesposobljen za let i kasnije uništen).Pilot je ostao u Partizanima kao borac.


Ovaj avion se pojavio na ovim prostorima pred II S.R. Jugoslovenska vlada je četrdesetih godina pokušala da obezbedi što bolje naoružanje,pred rat koji je bio neminovan.Kupovala je gde god je bilo moguće.Prvi izbor je bila Velika Britanija,ali to nije bilo moguće jer je bila u ratu.Tako da su ,u skladu sa politikom približavanja Nemačkoj,na kraju kupovali od nje.Prema ugovoru izmedju Kraljevine Jugoslavije i Nemačke , do marta 1941g isporučeno je 100 aviona Bucker Bu -131, i drugi vazduhoplovni materijal.Verovatno je pre toga jugolovenska vojska kupila četrdesetak ovih aviona.Avione je montirala fabrika UTVA iz Pančeva.Do početka rata svi avioni su bili završeni ,ispitani i predati JKRV.
U aprilskom ratu neki od aviona su uništeni ,ali je i zarobiljen veliki broj .Nemci su neke predali saveznicima, a neke su zadržali,Talijani su zarobili 39 aviona.
BUCKER Bu-131 JUNGMANN Bu131zarobljenpsd
Jedan od zarobljenih na zemunskom aerodromu

Prve avione koji su dobili Hrvatsko zrakoplovstvo su bili Jungmani ,oni koji su se zatekli na hrvatskim aerodromima,kasnije su ih dobijali od svojih saveznika.Od Talijana su dobili VI 1943g,nakon dugo pregovora, 34 aviona medjutim ,ovi avioni su bili jugoslovenskog porekla i puno korišćeni u pilotskim školama,tako da su bili prilično istrošeni.Iako ovi avioni nisu bili od borbenog značaja ,ipak su sa njima održavali vezu,prevozili kurire,pa čak i dopremali vojnu opremu .Ukupno je bilo 44 aviona u vazduhoplovstvu NDH.

BUCKER Bu-131 JUNGMANN Bu131psd


Jedan na Jelačićevom trgu u Zagrebu 1944g

A onda su krajem 1943g usledili preleti.
Sa Jungmanom je pilot Klokočovnik Josip preleteo iz Zagreba na letelište kod Žumberka 9 X 1943g i sleteo kod Svete Jane.Istog dana je Načelnik štaba 13 Proleterske Brigade Miljenko sa njim preleteo u Sloveniju blizu Metljike i Črnomelja.Tu je sakriven i obezbedjen.Ne zna se šta je bilo sa ovim avionom.
Osvajanjem Banja Luke i aerodroma u blizini ,zarobljena su ,pored ostalih,i najmanje dva Bu 131,od kojih je jedan neispravan.Od ispravnih i popravljenih aviona je formirana eskadrila 5 korpusa.Mehaničari su kvar na Bu 131 brzo popravili i korišćeni su u napadu na tvdjavu Kaštel i izvidjanje.Zbog dolaska jakih neprijateljskih snaga Partizani se povlače , i avioni, medju kojima je bio i Jungman, se prebaziraju na aerodrom kod Sanskog Mosta.Prilikom povlačenja je samo deo aviona prebaziran ,jer je eskadrila kasno dobila naredjenje da se pakuje,tako da su samo spremni avioni u žurbi poletali a i malo rezevnih delova i goriva poneto.
Po naredbi Štaba petog korpusa 20 X 1943g je osposobljen aerodrom Ćurčića Lug kod Bugojna za prihvat savezničkih aviona.Oni su za Partizane donosili veoma važnu ratnu opremu,a odnosili ranjenike.Tada su i avioni sa partizanskog aerodroma kod Sanskog Mosta,pa i Bu131 preleteli na taj aerodrom .Bilo je neophodno da se što pre dopremi ratni materijal partizanskim jedinicama,pa su to radili avionima.
Jungman je do tada obavljao i kurirske i izvidjačke letove,ali je često bio napadan sa zemlje,tako su došli na ideju da ga naoružaju. Mehaničari su kod sedišta postavili nemački puškomitraljez,a postavljeni su i nosači za bombe,u nedostatku pravih aviobombi koristili su minobacačke granate.Cela improvizacija se pokazala kao uspešna,i avion je korišćen za borbene zadatke. To je bio jedini avion ovog tipa koji je naoružan u svetu.
Jedan Bu131 je preleteo iz hrvatskog zrakoplovstva ,9 X 1944g,i spustio se na put Pakrac-Daruvar gde su se nalazili Partizani, taj avion je bio maskirno obojen,a jedan V 1945 na aerodrom Zadar.
21 IV 1945 prebegao jedan iz Banja Luke u Benkovac Bu 131C,a 6 IV 1945 jedan iz Zagreba prebegao Partizanima u Glinu.
BUCKER Bu-131 JUNGMANN Jungmanpsd


U toku rata od 1943-1945g Parizani su koristili 6 aviona Bu131

U glavnoj aeroplanskoj radionici ,koja je bila u sklopu VOC-a,su posle rata opravljani ovi trofejni avioni.Teško su nalazili delove,pa su se snalazili,recimo nisu mogli da nadju repni točak tako da je on pravljen od drveta.To je bila iprovizacija iz nužde ,ali je omogućavala dvadesetak letova do zamene.Pored ovoga vršili su razne zamene delova.
Posle rata je nabavljeno još ovih odličnih aviona i korišćeno je od 1945-1948 u Ratnom vazduhoplovstvu za obuku pilota.Nakon toga predati su Vazduhoplovnom savezu.

2BUCKER Bu-131 JUNGMANN Empty Re: BUCKER Bu-131 JUNGMANN taj Čet Maj 01, 2014 3:09 pm

DULE67

DULE67
BUCKER Bu-131 JUNGMANN Bucker_jungmann

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu