Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

North American Texan/Harvard

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1North American Texan/Harvard Empty North American Texan/Harvard Pet Dec 30, 2011 8:21 pm

Kosta


Ovo je jedan od najboljih aviona za obuku pilota,dugo se zadržao u pilotskim školama,i nije džabe dobio naziv " pilot maker" .Piloti su ga voleli pa je dobio nadimak,zbog specifičnog zvuka motora,”leteća testera“ .AT-6 Texan je napravljen kao prelazni i trenažni avion.Napravljen je u američkoj firmi North American Aviation Inc.i 1935g je prvi put poleteo prototip.Napravljeno je 21.342 ovih aviona,raznih verzija, skoro 200 školskih i 53 borbene. Nastanak i velika prizvodnja T-6 se poklopila sa brzim i velikim razvojem avijacije SAD.Potreba za velikim brojem pilota je smanjila broj sati obuke na 200,a od toga je 75 sati bilo na AT-6.
Nastao je od eksperimentanog North American NA-16,koji je imao metalnu konstrukciju,platnom prekriven trup,sedišta jedno iz drugog(tandem),otvorenu kabinu i imao je fisni stajni trap.
North American Texan/Harvard Na16


On je doveo do aviona za obuku BT-9 koji je imao neke izmene,uključujući i zatvorenu kabinu.Pravljene su razne verzije ovog aviona sa različitim motorima u zavisnosti od namene. Medjutim, Američko vazduhoplovstvo je tražilo savremeniji avion za borbenu obuku pilota.Razvoj postojećeg modela je doveo do modela NA-26 koji je mogao da uvlaći točkove , sa naoružanjem,sa savremenim instumentima kakvi su na novim borbenim avionima,repnim točkom i motorom Pratt & Whitney -1340 od 600K.S.Ali je i dalje imao trup prekriven platnom.Novi avion je nazvan BC-1.
North American Texan/Harvard Norambc1


Seriske varijante ukljičuju BC-1 kojih je napravljeno 180 aviona,od kojih 30 bilo modifikovano za let po instrumentima BC-1I, 83 aviona kao BC-1A sa nešto izmenjenom konstrukcijom,i jedan sa izmenjenim centroplanom BC-1B. Poslednja tri iz ove serije su uradjeni kao BC-2,imali su motor R-1340-45,trokraku elisu poboljšanja na krilu ,repu i trupu.Kako je avijacija tražila sve više izmena, tako da bude avion za napradnu obuku,dobio je oznaku AT.Onda je počela serija od 94 ovih aviona kao AT-6 Texan,gde su uključeni i poslednjih 9 iz serije BC-1.
АТ-6 Texan malo se razlikovao od BC-1A.AT-6A je imao motor Pratt & Whitney R-1340-49 od 600K.S.,i drugačijim rezervoarima- napravljeno je 1846 aviona,AT-6B za obuku strelaca(400 aviona), АТ-6С (2970 aviona) i АТ-6D (4388 aviona) na kojem su korišćeni drugi materijali,avio šper,drugi laki metali,da bi se uštedelo na aluminijumu.AT-6E ponovo je bio ceo od lakih metala i imao je elektroinstalaciju od 24V umesto 12V, АТ-6F (956 aviona) je imao redizajnirani zadnji deo trupa i ojačana krila.
North American Texan/Harvard At6texan


U mornaričkoj avjaciji su dobili oznaku NJ-1 , SNJ-1 (16 aviona), koji su isti kao modelu ВС-1,ali sa metalnom oplatom trupa, SNJ-2 (61 avion) sa motorom R-1340-56 od 600 K.S. i elisom promenjivog koraka, SNJ-4 (2400 aviona) i SNJ-5 (1357 aviona), isti kao modeli АТ-6С i АT-6D, i SNJ-6. SNJ-5С je nastao od SNJ-5, opremljen sa kukom za zaustavljanje,služio je za obuku pilota koji su sletali na nosač aviona.
North American Texan/Harvard Snj5


Velika Britanija je sredinom 1938 kupila 200 aviona BC-1 i nazvali su ih Harvard Mk I,za obuku pilota u Rodeziji.Naredni model AT-6 je nazvan Harvard Mk II(600 aviona),od toga 20 je ostalo u Britaniji , 67 je poslato u Novi Zeland a ostali u Kanadu.Razlikovao se po dužim izduvnim cevima,zadnji deo kabine je fiksan,i izmenjena instrument tabla.Mogao je da ima u desnom krilu,u prednjem delu trupa i zadnjoj kabini mitraljez ,u korenu krila foto kameru,i pod krilima je imao nosače za 8 bombi.Zvali su ga proizvodjač pilota jer je bio veoma važan u borbenoj obuci pilota. Modeli АТ-6С i АТ-6D su dobili oznaku Harvard Mk III.Ova verzija je služila za obuku pilota u instrumentalnom letenju i letenju po surovom britanskom vremenu i za trenažu oficira.Mada je komanda negodovala što se često koristi i za druge svrhe,let iz,zadovoljstva preko polja i sela ili nedozvoljene prelete.Za potrebe brinaskog i kanadskog vazduhoplovstva u Kanadi je napravljeno 2610 aviona pod oznakom AT-16(britanska oznaka Harvard Mk IIB,američka AT-6A).Posle rata 1946g je u Kanadi napravljeno 270 trenažnih aviona Harvard Mk 4 (američka oznaka Т-6G),i 285 aviona pod oznakom T-6J.
North American Texan/Harvard Harvardmkii


1949g. je 2068 aviona Т-6 različitih varijanti prepravljeno u T-6G sa motorom Pratt & Whitney -1340-AN-1 od 550K.S i 600K.S. sa povećanom količinom goriva, usavršenom kabinom,upravljiv rapni točak.Tokom Korejskog rata 97 aviona je preradjeno u varijantu LT-6G kao avion za osmatranje i smatra se da je najbolji za navodjenje vazduhoplova.
North American Texan/Harvard T6koreja


Iako od 1950g. nije u vojnom vazduholovstvu SAD on i dalje leti u drugim zamljama.U Brazilu,Kini,Venecueli je i dalje bio proizvodjač pilota i tokom sedamdesetih. Služio je u 34 zemlje više od 25g. Koriste ga Frаncuzi u Аlžiru, Еnglеzi u Kеniјi, dok su ga Izrаеlci kоristili kао оbrušаvајući bоmbаrdеr. Danas ima oko 350 aviona koji su sposobni za letenje, najviše u SAD.
Jugoslovenski pilоti su sе prvi put srеli sа оvim tipоm аviоnа u lеtо 1943. godine, kаdа је pоčеlа njihоvа оbukа u Аfrici(Libija) u јеdinici zа bоrbеnu оbuku na aerodromima Benina i Lete(kod Bengazija). Za potrebe 1 eskadrile Britanci su izdvojili 4 aviona na aerodromu Lete.Po završetku obuke avioni su preleteli na aerodrom Benina za obuku pilota 2 eskadrile NOVJ.
Obuka je bila neophodna zbog kаsniјеg prеlаskа nа Hаrikеnе i Spitfајеrе.Medjutim letenje na ovim avionima nije bio problem ,jer se radilo o preobuci starih i iskusnih pilota.Već posle jednog do tri leta sa instruktorom svi su leteli samostalno.Kako se odvijala obuka tako se povećavao broj sati naleta,pa je do kraja obuke dostigao 30 sati dnevnog leta eskadrile.Naime na njima je vršena selekcija ,obuka i trenaža pilota za prvu i drugu eskadrilu.
North American Texan/Harvard Harvardbr5


Prvi Hаrvаrdi koji su bili u sastavu jugoslovenskog vazduhoplovstva su dobijeni od Britanaca početkom 1945g.10 aviona je iz Italije preletelo na aerodrom Zemunik,kоd Zаdrа – za potrebe Prve pilotske škole. Prema sporazumu sa RAF-om ,za potrebe ove škole,on je isporučio svoj vazduhoplovni materijal,uz izvestan broj instruktora letenja i snabdevačko-adninistrativnim osobljem.Medjutim ova škola je ubrzo rasformirana i avioni su prebačeni u Pančevo gde je krajem 1945g formirano Vazduhoplovno vojno učilište.U prvih godina iz rata Harvardi su se pokazali vrlo pogodni za zadatke prelazne borbene obuke. Krajem četrdesetih godina je počela njihova zamena iz pilotskih škola sa prvim domaćim i sovjetskim avionima.
North American Texan/Harvard Texan03


Ponovo su postali značajni dolaskom prvih aviona Tanderbolt 1952. godine. Piloti su na njima vršili trenažne letove pre nego su obavili samostalni let na F-47D Tanderbolt. Koristili su ih i za druge namene, ugradnjom foto kamere K-24 lete u okviru izviđačkog puka,prevoz ljudstva.Polako su ispadali iz službe ,da bi svoj vek završili uglavnom u štabnim avio odeljenjima. Poslednja dvа,koja su još leteli, su rаshоdоvаnа 1960g.
North American Texan/Harvard Mk2b

2North American Texan/Harvard Empty Re: North American Texan/Harvard Ned Maj 18, 2014 4:18 pm

DULE67

DULE67
North American Texan/Harvard 111_3
North American Texan/Harvard 111_1
North American Texan/Harvard 111_1_a1

Izvor:http://img.wp.scn.ru

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu