Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot Empty Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot Čet Mar 22, 2012 2:13 am

ljubasav

ljubasav
Alberto Santos-Dumont
Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot 5yopv7zvr0gpkq31qpc


Kao sin bogatog vlasnika plantaža kafe, rođen je krajem XIX veka (1873.) u državi Minas Gerais u Brazilu, gde je živeo do svoje 17. godine, od kada boravi u Parizu i za Francusku će biti vezani svi njegovi životni tj. vazduhoplovni poduhvati. Ovaj pravi pionir avijacije je najpre počeo sa balonima, zatim nastavio sa dirižablima na motorni pogon kojima je leteo u SAD i Evropi, da bi 1906. izveo prvi stabilan i kontrolisan let avionom u Evropi. Bio je to biplan ”14-bis” (Grabljivica) sopstvene konstrukcije, koji je napred imao kutijasti rep i horizontalni stabilizator, dok se motor Levasseur (50 KS) sa propelerom nalazio pozadi. U jesen 1907. je proizveo prvi sportski avion u svetu monoplan “Demoiselle” sa motorom Dutheil-Chalmers (20 KS) i na njemu poleteo, a kasnije 1909. postigao i svetski brzinski rekord leteći 55,8 mph.

Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot A4j0a7j7np6guwxcwewg
Početak letačke karijere vezan je za letenje balonima i dirižablima

Obe otadžbine - i Brazil i Francuska će ga priznavati, slaviti i respektovati kao najveću i najmonumentalniju figuru rane avijacije. Santos-Dumont je do današnjih dana čovek prepoznatljivog izgleda - živahan, niskog rasta, u odelu, sa slamnatim šeširom, energičan i uvek u pokretu; ali i čovek smelih poduhvata - počeo je da dizajnira i konstruiše slobodne i vezane balone punjene hidrogenom ili toplim vazduhom i 1897. izveo i prvi let balonom No.l, da bi sledeće godine nekoliko stotina letova izveo u svom najmanjem balonu na vodonik “Brazil” i počeo da razvija cilindrične dirižable sa motorom od 3,5 KS i već 1901. svojim čuvenim dirižablom No.6 leti iznad Pariza od Sen Klua i obleće Ajfelov toranj preletevši 12 km za 30 minuta i za taj poduhvat osvaja nagradu “Deutsch” od 100.000 franaka. Sledeće godine je iznad Mediterana izveo više letova diržablom, a ukupno je konstruisao 16 dirižabla, kojima je i posvetio i svoju knjigu “Mis dirigibles” (Moji vazdušni brodovi), a postigao je i rekord u dužini trajanja leta leteći dirižablom 23 sata.

Serijal vazdušnih brodova završava dirižablom No.9 “La Balladeuse”, na kojem postaje instruktor letenja prvoj ženi-pilotu dirižabla u svetu Aidi de Acosta, Kubanki koja će 1903. tim dirižablom, pogonjenim malim benzinskim motorom, izvesti svoj prvi solo-let iznad Pariza. Te godine je Santos-Dumont izradio i nacrt za helikopter sa dva rotora i avion sa polukružnim krilima. Ali, tek će 1906. godine uspeti da izgradi neobičan avion sa krilima od šest elemenata u obliku kutijastog zmaja, ispred kojih je na kratkom trupu bio postavljen još jedan kutijasti zmaj, koji je održavao stabilnost letelice.
23. oktobra 1906. svečano obučen Santos-Dumont se svojim automobilom odvezao u Bulonjsku šumu, gde ga je čekao njegov avion - čuveni “14-bis” sopstvene kutijaste konstrukcije, kojim je na visini od 3-5 m preleteo 60 m stojeći u trupu, dok je motor od 24 KS pogonio elisu. A tri nedelje kasnije 12. novembra Santos će svojim letom od 21,2 sekunde preleteti 220 m brzinom od 37,3 km/h i započeti novu eru avijacije u Evropi, bez pomoći “ katapulta ” i “dodatnog čeo nogvetra ”.Te godine su još neki Evropljani, kao npr. Rumun - Traian Vuia u Parizu i Jacob Christian Ellehammer u Danskoj, pokušali da izvedu prve avionske letove, koji ipak nisu ocenjeni kao “stabilni i upravljivi” .
Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot W2qs09jroyu9wb142532
"bis-14" tokom testiranja

Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot 6r06nq31sgh4yienfo
snimak prvog leta "Bis-14"

Izgradnjom i letom prvog u svetu sportskog aviona “Demoiselle” Santos-Dumont je nastavio da sledi svoj princip, da se avion nikada ne sme upotrebiti u ratne svrhe. A kada je to uradila Nemačka u I svetskom ratu, Dumon je bio potpuno skrhan i razočaran. U svoj rodni Brazil se vratio 1932. godine, kada su avioni bombardovali prodemokratske brazilske pobunjenike u uzavrelom građanskom ratu, ali ne mogavši to da podnese i prihvati, podigao je ruku na sebe - obesio se. Ostali su uzaludni njegovi napori i definitivno bila porušena njegova deviza, da avion mora da ima samo mirnodopsku ulogu, kao i njegova verovanja, zbog kojih nije prijavio nijedan svoj patent i sve svoje inovacije i tehnička rešenja u vazduhoplovstvu nesebično darovao čovečanstvu. Santos-Dumont je sve osvojene novčane nagrade redovno delio sa svojim saradnicima, nameštenicima i sirotinjom.

Njegovi pionirski uspesi i ostvarenja u oblasti avijacije su bili spektakularni za početno doba letenja i Santos-Dumontu pripadaju svi epiteti grandiozne ličnosti u konstruisanju i izradi letelica, kao i u letenju i u obuci drugih da lete. Prvi je primenio konstrukciju stajnog trapa oslonjenog na točkove i 40 godina pre opšte praktične primene upotrebio je delta-krilo.
Posle njegove smrti rodni grad Cabangu je dobio novo ime “Santos-Dumont”, a obe zaraćene strane u brazilskom građanskom ratu su proglasivši trodnevno primirje i žalost, kilometrima pratile njegov otvoreni kovčeg ulicama Sao Paola do večnog počivališta. U znak poštovanja međunarodni aerodrom u Rio de Žaneiru je poneo ime “Santos-Dumont”, a na glavnom aerodromu u Sao Paolu je postavljena bista ovog velikana letenja, ispod koje jednostavno piše “O Pai da Aviacao - otac avijacije. Nema opravdanja što je svet zaboravio slavnog Santos-Dumona favorizujuči neke druge avijatičare, ali je još tragičnije što je pogazio njegov moto i što su avioni danas glavno oružje u mnogobrojnim ratovima širom planete. Jedino ga nisu zaboravili njegova Francuska i njegov Brazil - u vazduhoplovnoj akademiji u predgrađu Rio de Žaneira je postavljena replika njegovog aviona iz 1906. i pored njega zlatom obložena kugla, koja čuva srce slavnog prvog pionira avijacije Brazila.
Alberto Santos-Dumont je i danas jedan od najpoštovanijih letača i avijatičara u Francuskoj i Brazilu, velika ličnost i figura rane avijacije uopšte.
Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot D79t48yuj14wa13gi6

Preuzeto od:
Tekst: prof Radmila Tonković
AERO magazine br.74/2006Izbor slika: Љуба


Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot Xugsrekjas0tvru4y04e
vest o prvom uspešnom letu


Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot Jmdfx1vpnn9szcl9o69
Santos-Dumont: "Demoiselle" jednokrilac je najmanja leteća mašina koja je ikad letela uspešno sa čovekom. U kasnijim "Demoiselle" propeler od platna zamenjen je drvenim, klasičnim propelerom


Alberto Santos-Dumont prvi Evropski pilot 3zplazlfskvtq1kdjsrf
Alberto Santos-Dumot - Demoiselle ("sa klasičnom elisom")

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu