Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot Empty MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot taj Uto Mar 27, 2012 12:34 am

ljubasav

ljubasav
Milenko Pavlović, pukovnik pilot RV I PVO Vојske Jugoslavije

MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot G0udjflipy03vd9xk999

Komandant 204.lovackog puka poleteo je umesto mladjeg oficira u susret NATO eksadrili i bez oklevanja se upustio u neravnopravnu borbu.

Potpukovnik Milenko Pavlović, od oca Milorada i majke Radmile, rođen je 1959. godine u selu Gornje Crniljevo pored Osečine, u valjevskoj opstini. Prva četiri razreda osnovne skole zavrsio je u rodnom selu, a zatim naredna četiri u Osecini. Pohadjao je Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a potom nastavio skolovanje kao pitomac Vazduhoplovne vojne akademije u Podgorici, Puli i Zadru.
Od 1982. godine službovao je u Batajnici. Dva puta vanredno je unapređivan: u majorski i čin potpukovnika.
U period 1994-1996. završio je Generalštabnu školu Vojske Jugoslavije.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sediste bilo izmešteno u Staru Pazovu.
Oko 12 časova 4. maja 1999. primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije „Krušik“, kao i na vojna skladišta u selu Pričevići. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira (major Dragan Vladisavljević), ali je potpukovnik Pavlovic telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži, a umesto njega poleteo je on u svom avionu MiG-29. Ubrzo se našao nad Valjevom. Međutim, odmah posle samog uzletanja na njegovom avionu otkazao je generator naizmenične struje tako da je ostao bez napajanja radara. Pavlović se upustio u neravnopravnu bitku i ubrzo je, oko 12 časova i 35 minuta, bio pogodjen sa tri rakete. Poginuo je jos u vazduhu. Poslednje reci su mu bile: "Imaju me!", ostaci njegovog aviona pali su u blizini sela Petnica.
Mnogi građani su gledali pad njegovog aviona.
Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, i sinove Srdjana i Nemanju.

Posthumno je odlikovan “Ordenom za hrabrost”, takođe, posthumno mu je dodeljen i “Zlatni letački znak”.

Nikada nije proglasen za heroja.

Radio Televizija Srbije je snimila dokumentarni film o životu i pogibiji Milenka Pavlovića pod nazivom "Let u smrt", koji je premijerno emitovan 24. marta 2006. godine, na osmogodišnjicu početka NATO agresije na SRJ. Njegova fotografija sa pilotskom kacigom, postala je krajem 2008. godine, logo modne kompanije Hero (Heroj).

Vest od 04.maja 2011.godine
"Vladika valjevski Milutin danas je posthumno, ordenom Svetog Nikolaja, odlikovao pilota, pukovnika Milenka Pavlovića koji je 4. maja 1999. poginuo u borbi sa avionima NATO iznad Valjeva"

2MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot Empty Re: MILENKO PAVLOVIĆ, komandant 204.lap, pilot taj Pet Okt 03, 2014 12:22 pm

RAJKO LUKIĆ


Pukovnik MILENKO PAVLOVIĆ Poleteo je u nebo, poleteo je u večnost. Neka mu je večna slava i hvala. Pored dodeljenih mu priznanja, za rešenost i ispoljenu hrabrost u teškim trenucima za Srbiju, zaslužio je ORDEN NARODNOG HEROJA.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu