Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Elly Beinhorn-Rosemeyer

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Elly Beinhorn-Rosemeyer Empty Elly Beinhorn-Rosemeyer Pon Apr 02, 2012 3:09 pm

ljubasav

ljubasav
Elly Beinhorn
proslavljena nemačka avijatičarka

Elly Beinhorn-Rosemeyer Kasod11lujwvnzvu0lpv


Elly Beinhorn-Rosemeyer (30.maj 1907. – 28.novembar 2007.)Nemački pilot (pilotkinja po novom).
Rođena je u Hannoveru u Nemačkoj. Sa 21 godinom sta6rosti se zaljubila u avijaciju. Naime 1928. Prisustvovala je jednom predavanju o avijaciji i avionima od strane čuvenog avijatičara Hermann Köhl, koji je upravo obavio istorijski prlet atlantika sa istočne na zapadnu obalu. To predavanje ju je toliko opčinilo i razbuktalo maštu da je od tada postala doživotni poklonik avijacije.

Te godine se preselila u Spandau, jer u Hanoveru nisu želeli da obučavaju žene pilote. Iskoristila deo svoga nasledstva i uložila ga u školovanje za pilota. Normalno da za ovo nije imala podršku svojih roditelja, ali uz pomoć pilota-instruktora Otto Thomsen uspela je da u zimu 1929. napravi svoj prvi samostalni let na malom monoplanu Klemm L-20.


Elly Beinhorn-Rosemeyer H65v7mlz5gepz0lp9hro
Jedan restaurirani monoplan Klemm L-20
Elly Beinhorn-Rosemeyer Medu5xtq9546fdpsp29
Svoju ušteđevenu dalje ulaže u kupovinu jednog novog aviona Messerschmitt M23

Takođe monoplane, niskokrilac, sa kojim učestvuje na jednom aeromitingu u Kalinjingradu pred pred očima slavnog Ernest Udeta
U junu 1930. Pokušava da učestvuje u u Bonu na prvom ženskom akrobatskom takmičenju. Zbog formalnih razloga nije uspela da uđe u program takmičenja. Iako povređena, nastavila je da uporno vežba i obogaćuje svoje umeće.


Elly Beinhorn-Rosemeyer Boqivsy18fl8xlgp9rk
Letenje na dugim distancama
Eli je svoju strast prema letenju usmerila na dugotrajne letove. Već 1931. Iskoristila je prvu priliku da leti za Portuguese Guinea (sada Gvineja Bisao) u zapadnoj Africi. To je letenje bilo posvećeno jednoj naučnoj ekspediciji. Na povratku i preletu Sahare, motor na avionu je otkazao i ona je morala prinudno da se spusti na pustinjski pesak. Nije mogla da opravi avion, niti da poleti, ali je imala sreću da su je spasili Tuarezi, čiji je caravan tu prolazio. U gradiću Timbuktu pronašla je neke delove, koji bi joj pomogli da opravi avion i vratila se u pustinju. Ovo su saznale francuske vojne vlasti, pa su joj poslali u pomoć jedan avion.
U aprilu je uspela da opravi avion i da se sama oporavi, pa je izvršila prelet natrag do Berlina.

Elly Beinhorn-Rosemeyer Eyzl8fj0ggzb311sk35d
Elly Beinhorn-Rosemeyer Ub0op2c1gu1qll1dhyel
Elly Beinhorn 1933

Nakon oporavka preduzima drugi let. Njen monoplam Klemm na putu prema Bushire, Perija, ima problem sa motorom. Ovog puta joj pomaže kolega pilot Moye Stephens (koji se tu zatekao prilikom etapnog leta oko sveta). Elly i prati na jednoj deonici pri preletu Mount Everest, a namerava da stigne do Bali i da nastavi dalje za Australiju. Tako postaje druga žena u istoriji, koja je sama doletela do Australije (smatra se da je Amy Johanson, bila prva, godinu dana ranije)

Obavlja letenje po kontinentu i do marta 1932.stiže u Sydney. Tu je avion demontiran i ukrcan u brod, da bi preko Novog Zelanda stigla u Panamu. Sada obavlja letove po zapadnoj obali Južne Amerike. Tu prima određene počasti, a slavu zaslužuje i za prelet preko Anda. U Brazilu je avion još jednom demontiran, ukrcan na brod i prevežen do Nemačke, gde stiže u junu 1932.

Njeni dugovi su se zbog ovoga putovanja nagolilali, a onda dolazi olakšanje kada je je dobila vise novčanih nagrda za svoje uspešno letenje. Usput je bila i vična pisanju, te je prihodovala od objavljenih tekstova i slika sa putovanja.

Nastavak života bio je buran. Letenje i takmičenje su su bili njeni izazovi. Tokom tih manifestacija upoznala je i supruga Bernd Rosemeyer.

Elly Beinhorn-Rosemeyer Er79zaedvkumh5fpge3k
Elly Beinhorn i Bernd Rosemeyer na venčanju 13.jula 1936.
Elly Beinhorn-Rosemeyer 2xl8n82mmmmy7sw9vs6z
Bračni par Rosemayer u društvu sa Ferdinand Porsche, jun 1937.

Novembra 1937. zadesila ih je nesreća kada je Brend poginuo tokom postavljanja jednog brzinskog rekorda. Nacisti su sahranu pretvorili u svoju političku reklamu, a priče kažu da je protivljenje Elly bilo toliko izraženo, da je napustila ceremoniju za vreme vatrenih nacističkih govora.

1941. ponovo se udaje, sada za izvesnog Dr. Karl Wittman. Nema bitnih podataka o njenim aktivnostima tokom Drugog svetskog rata. Nakon rata preselili su se Švajcarsku i tamo nastvalja sa letenjem.
1979. godine u poodmaklim godinama u svojoj 72-oj godini, predala je nadležnima svoju pilotsku dozvolu.


Elly Beinhorn-Rosemeyer je živela povučeno u svom domu u Ottobrunn, Bavaria, blizu Munich. Umrla je 28.novembra 2007. prevalivši stotu godinu.
Elly Beinhorn-Rosemeyer 9ivw4ds1rsvlnzjk1zv
iz života Elly Beinhor-Rpsemeyer
Elly Beinhorn-Rosemeyer 6jedefgzkzo1vv6exn1d
Njoj u čast štampana je poštanska marka

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu