Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Mabel Boll - "The Queen of the Air"

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Mabel Boll - "The Queen of the Air" Empty Mabel Boll - "The Queen of the Air" taj Čet Apr 05, 2012 12:41 am

ljubasav

ljubasav
Mabel Boll "The Queen of Diamonds"
(1895 – April 11, 1949)

Mabel Boll - "The Queen of the Air" 70e1fuwi8xae4y8lt2r1

Miss Boll sa delom svoga nakita

Miss Mabel Boll (poznata kao "The Queen of Diamonds" na osnovu ogromne količine nakita koji nosi na sebi), našla se u luci Harbour Grace, na Newfoundland iz koje će čuveni Mr Charles Levin sa svojim avionom "Columbia", napraviti svoj čuveni prelet atlantika.

Miss Mabel Boll, je tu došla ne kako bi pokazivala svoj nakit, već da se ukrca kao putnica u avionu. Do tada je već osvojila zvučni nadimak "Broadway’s most beautiful blonde" koji joj je doneo 250.000$

Tako joj se ostvarila životna želja da bude negde prva. Ipak joj je još veća želja bila da postane prva žena koja će avionom preleteti Atlantski okean.

Mabel Boll - "The Queen of the Air" B4nm5qw7d9x0vhwfti26

Njeni rivali, mnogo ozbiljnije ličnosti, oličene u Miss Amelia Earhart i Thea Rasche, takođe, su tu, da u isto vreme pokušaju da prelete Atlantik, upravljajući avionom .

Ideja za ovaj poduhvat kod Miss Boll, se rodila još kad je slavni Charles Lindberg 1927. osvojio "Orteig Prize" za svoj prelet New York – Paris, i ponudila je nagradu od 100.000 franaka onom pilotu koji je preveze avionom preko Atlantika.

Da bi došla do ovog putovanja Miss Boll je morala mnogo toga da uradi. Novac nije bio presudan, mada veoma važan. Prvo je 5.marta 1928. sa Wilmer Stultz i Oliver Colin LeBoutillier, obavila neprekidni let sa avionom Columbia, na marš-ruti New York - Havana, Cuba. Tu je zaradila 12.000$ na eksluzivne intervjue.

Mabel Boll - "The Queen of the Air" Dt86cevutref22fip42Mabel Boll - "The Queen of the Air" Me0sviejbrb6jvq73keq
Bellanca WB-2 "Columbia", 1927
Transatlantic flight 4th - 6th June 1927 from New York to Eisleben in Germany

Već 26.juna 1928. poletela je sa aerodroma Roosevelt Field gde se nalazila "Columbia", do Harbour Grace, na Newfondland. Tu je trebala da postane putnica na letu kojeg će izvesti: Oliver Colin LeBoutillier i Arthur Argles kao piloti, Pomenuti avion bio je vlasništvo Columbia Aircraft Corp predsednika Charles Levine.


Nevreme ih je osujetilo. Naime 5 dana je "Columbia" sa svojim putnicima čekala povoljniji vremenski izveštaj, a onda je stigla vest: "od 17. do 18. juna 1928. Amelija Earhart je sa pilotom Wilmerom Stultzom preletela severni Atlantik". Let "Columbia" je otkazan, a Boll, je pri odlasku dala donaciju od 500$ za unapređenje aerodroma.

Tako dugo očekivani nadimak "The Queen of the Air", pokušaće da zasluži na nekom drugom spektakularnom letu. Boll se sada već ozbiljno posvećuje avijaciji i kupuje novi avion-dugoprugaš Junkers W 33 za 50.000$. Ukrašava ga sa svojim novim nadimkom "Queen of the Air" i kreće da postavi novi rekord, letom na ruti Paris – New York, sa pilotom Bertt Acosta, koji bi prevezao Miss Boll i vlasnika kompanije C.Levin. Međutim, do trenutka kada je avion pristigao u avgustu 1928. prilike u vazduhu su se promenile, pa je odlučeno da se avion transportuje u Ameriku brodom. Tokom transporta avion je oštećen i prodat novom vlasniku William Rody, koji daje novo ime toj letilici "de Espírito Santo Agostinho" (ESA). O tome šta je dalje bilo sa ovim avionom, drugi put.

Mabel Boll - "The Queen of the Air" Vxdai9up4kbvcgxo4v1
avion Junkers W 33

Smatrase da je imala opsesiju letenja preko Atlantika, ali da je izlečena tamo 1936. i da se povukla iz sveta avijacije.


Mabel Boll je umrla od moždanog udara u bolnici Manhattan State Hospital na Wards Island u aprilu 1949. u svojoj 54. godine života.Mabel Boll - "The Queen of the Air" Icpepshi4vknlfbbpl1l
1928 Mabel Boll and Party Prepare to Take Flight

Mabel Boll - "The Queen of the Air" C4npbzrod0sfxn7k77kd
1930 The Queen Of Diamonds Mabel Boll

Mabel Boll - "The Queen of the Air" Fbbo3gt8sbv16l1449v2
Pilots Mabel Boll and Arthur Argles Posing on Air Field

Љуба

12.april 2012.
P.S. Tekst je morao biti prerađen, nakon ukazivanja na greške u prevodu. Izvinjavam se onima koji su citirali, neke činjenice, a koje su sada ispravljene

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu