Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Helen Richey

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Helen Richey  Empty Helen Richey Pon Apr 09, 2012 12:38 am

ljubasav

ljubasav
Helen Richey
(21.novembar 1909.–7.januar 1947.)


Helen Richey  58bdf9yequ931lfdx4v

Helen Richey bila je žena-pionir vazduhoplovstva u Americi.
Poznata je po priznanju “Prva žena koja se zaposlila kod poslovne avio-kompanije” u Americi.

Richey rođena je u McKeesport, Pennsylvania. Njen otac Joseph B. Richey, bio je upravnik škole u McKeesport od 1902. do 1935. Tokom perioda kada je bila tinejdžerka, Richey je bila poznata po svojoj slobodi da je prva počela da nosi pantalone. Valjda je to u to vreme bio priznat događaj.
Sa 20 godina je odlučila da postane pilot. Upornost se isplatila. Kao priznanje za uloženi trud, otac joj je kupio “avion” čim je dobila pilotsku dozvolu.

U 1932. Richey se udružila sa još jednom ženom-pilotom, Frances Marsalis, da postave record neprekidnog ostajanja u vazduhu od 10 dana. Normalno uz neprekidno dolivanje goriva tokom leta..U 1934. Richey je pobedila na takmičenju-trci za žene “National Air Meet for women” u Dayton, Pennsylvania. U 1934, kompanija Central Airlines, iz Greensburg, Pennsylvania – koja će kasnije postati deo poznatije United Airlines, zaposlila je Richey kao službenog pilota. Muški “šovinizam” je proradio, pa je na kraju, na pritisak sindikata-pilota, morala da se povuče iz pilotske kabine, koja je u to vreme bila rezervisana za “jači” pol.

Helen Richey  Wliyszr93wnebui79yev
Nakon odlaska iz Central Airlines, Richey je nastavila da nastupa i da se takmiči na aeromitinzima. U 1936. Ona se udružuje sa Amelia Earhart u transkontinentalnoj avio-trci, “Bendix Trophy Race”. Richey i Earhart zauzele su peto mesto, ali su pobedile mnoge muške ekipe.c. Kasnije, Richey je letela za “British Air Transportation Authority” tokom Drugog svetskog rata (World War II).

Helen Richey  9qhrym2yr33h59jc4wq

Još neki zanimljivi podaci. Dakle, Helen Richey, poznata kao prva žena komercijalni pilot, nosi i titulu, prve žene koja je radila u prenosu pošte vazdušnim putem u Americi, zatim jedna od prvih žena instruktora letenja.

Richey je umrla u svom stanu u u New York City, po svemu sudeći, predozirana pilulama za spavanje. Ipak je njena smrt okarakterisana kao samoubistvo. Ona je umislila da ima previse vojnih pilota-veterana, među muškarcima, i da za nju neće biti posla. Hm, umislila, ili je bilo…….

Helen Richey  Hb0afs4dy6i9nigkoj0

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu