Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Aero - továrna létadel

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Aero - továrna létadel taj Pon Sep 22, 2014 2:00 pm

ljubasav

avatar
Aero - továrna létadel
Aero Vodochody

(Aero - the aircraft factory)
Aero - tovarna letadel ( Aero - fabrika aviona ) iz Praga, ima svoje korene - nastanka u periodu neposredno nakon stvaranja nezavisne Čehoslovačke Republike  11. januara 1918. Već 1919. potpisan je preliminarni sporazum o osnivanju ovog preduzeća sa ograničenom odgovornošću. Datum registracije kompanije u Sudu - 25.Februara 1919 - može se smatrati kao zvanični datum osnivanja. Osnivač je bio uvaženi Dr. Vladimir Kabeš.

To je nova kompanija, koja je fokusirana na proizvodnju vazduhoplova, delova vazduhoplova i popravke aviona, ali ubrzo slede dve druge nove kompanije - u državnoj svojini Letov i privatna kompanija Avia. Međutim, Aero je bio najjači od njih tri, i to duže vreme, s obzirom na brojnost radne snage, kao i iskustva u proizvodnji.

Nakon što je počeo remont jednog broja uvoznih tipova aviona, prototip prvog domaćeg tipa ( Aero A - 1 ) je izgrađen po uzoru i obliku na Brandenburg. Usledila je odmah porudžbina od Ministarstva odbrane za serijsku proizvodnju, a nakon uspešnog testa vojnog prototipa. Bio je to uvodni tip dizajniran za obuku pilota - tipičan proizvod koji će utrti put u daljoj uspešnoj budućnosti kompanije.

Ako je predhodni model označio istoriju domaće proizvodnje vojnih aviona, onda je A-10, bio prvi domaći dizajn civilnog aviona.


Ubrzo je proizvodni uspeh bio zapažen interesovanjem stranih kupaca, pa je, počevši sa Finskom usledio izvozni uspeh. Između dva svetska rata, Aero je ostvario niz uspeha u Čehoslovackoj avio-industriji: kompanija je izgradila prototip prvog domaćeg lovačkog aviona, dizajniran je prvi namenski civilni avion sa kabinom, dizajniran je i prvi dvomotorni avion, zatim prvi hidroavion sa genijalno dizajniranim plovcima, uvedeno je poduprto visoko krilo na jednokrilcu i kompanije postaje pionir u praktičnom dizajnu drvene konzole u strukture krila.
Važna prekretnica bila je prva praktična primena  "flapped wing" (in combination with automatic slat and roll control augmented by spoilers) sredinom 30-ih godina prošlog veka, kao i korišćenje uvlačeg stajnog trapa primenom hidrauličnog sistem pre početka Drugog svetskog rata.
Postignut je značaj u proizvodnji i ostvaren tehnološki napredak u svim segmentima metalnih konstrukcija, a uz pomoć, koja je došla početkom licencirane proizvodnje francuskog Marsel Bloch MB.200(1935) i sovjetskih SB-2 bombardera (1938), oba sa dva motora.

Da istaknem glavne proizvodne uspehe do početka Drugogo svetskog rata:
1923. A-11 - predstavlja familiju uspešnih vojnih dvokrilaca (bombardera i izviđača);

1925.  De Havilland DH-50 transportni civilni avion po britanskoj licenci;

1929. A-34 "Blackbird", prvi sportski i trnažni avion, laki dvokrilac, dao je takođe, uspešnu familiju te verzije aviona;

1932. A-100 familija vojnih dvokrilaca (bombardera i izviđača);

1937. MB-200 bombarder, potpuno metalne konstrukcije prema French license (Marcel Bloch);

1938. A-304 dvomotorni niskokrilni vojni avion;

1938. A-300 dvomotorni niskokrilni bombarderski avion;

Posle okupacije od strane fašističke Nemačke, fabrika je radila za potrebe III Rajha. U tom periodu proizveden je određen broj modela Focke-Wulf Fw 189 i Siebel Si 204.Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu