Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Dayton-Wright XPS-1

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Dayton-Wright XPS-1 Empty Dayton-Wright XPS-1 Pon Maj 28, 2012 11:57 pm

ljubasav

ljubasav
Dayton-Wright XPS-1

Dayton-Wright XPS-1 1dcy590bx9moykabsz8

Dayton-Wright XPS-1 je američki jednosedi visokokrilni monoplane-lovac projekat firme Dayton-Wright Airplane Company.
Firma koja je nastala uvreme neutralnosti Amerike i Nenmačke u toku Prvog svetskog rata – 1917.godine kao Dayton-Wright Company. Deo imena joj je pozajmio čuveni Orville Wright, ali samo kao stručni konsultant. Firma je poznata po programu proizvodnje oko 3.000 aparata DH-4 prozvanog "flaming coffins" i još nekim skandalima.

Dizajn i razvoj

Po završetku Prvog svetskog rata firma se odazvala na konkurs američke vojske za projektovanje prvog domaćeg lovca. Ponudila je do tada veoma napredni projekat pod oznakom PS-1. Bio je to dalji razvoj jednog ranijeg projekta Daytonski Wright-RB-1 (poznatog i kao Daytonsko-Wright Racer) razvijenog tokom 1920 za potrebe “Gordon Bennett” trkačkih takmičenja.


Dayton-Wright XPS-1 5ixexl807m8uurc7n8nw

Šta je to novina. Smeli projekat monoplana u svetlu dominacije biplana. Uvlačeći stajni trap i sigurno najinteresantnije, potpuno zatvorena pilotska kabina. Kod razvoja lovca se odustalo od takve konfiguracije kabine (nije obezbeđivala preglednost pilotu-lovcu), ali su zadržana ostala rešenja.Dayton-Wright XPS-1 Y344tb6rz7gnxfj6myo
Daytonsko-Wright Racer


Avion je bio drvene konstrukcije semi monocoque. Krila su takođe drvena prekrivena šper pločom i platnom sa flapsovima.

XPS-1 razlikovao od svog prethodnika po parasol monoplane konfiguraciji koja je imala trup od čeličnih cevi prekrivenih platnenom oplatom. Glavna zadržana karakteristika predhodnika RB Racer, je zapravo uvlačeći stajni trap. U stvari to je konvencionalni stajni trap ( tailwheel-type landing gear) kod kojeg se prednji točkovi uvlače u trup pomoću mehaničkog uređaja (pomoću lančanika). Ceo process je bio ručno upravljiv, gde se točkovi nakon poletanja mogu uvući za 10 a za sletanje je dovoljno 6 sekundi za izvlačenje.Dayton-Wright XPS-1 Ru4ohoqea6hr3g35on0

Izrađeno je tri prototipa ( s/n 68534 do 68536) od kojih je prvi bio predviđen za testove na zemlji a ostala dva za letna ispitivanja.

Avioni su bilo opremljeni radijalnim devetocilindričnim motorima Lawrance J-1 (proizvod firme Charles Lanier Lawrance) vazdušno-hlađenim od 200 KS. Napredne konstrukcije, koja će se pokazati kao takva u narednim godinama.

Upotreba

Sa test-letovima je započeto 1923. U odnosu na predhodnika ovaj projekat nije imao svetlu tačku za demonstriranje. Niti je posedovao brzinu, a i ostale letne karakteristike za 1923.godinu su bile ispod postavljenih zahteva. United States Army Air Service je odbio projekat. Ostala su značajna iskustva iz razvoja pogona (PS = Pursuit Special), koji je bio ispred svog vremena i morao je da sačeka da tehnologija proizvodnje dostigne zamisao konstruktora. Motor ovog tipa kasnije će pokretati avion, koji će prvi preleteti Atlantik (Ryan NY-P Spirit of St. Louis)


Dayton-Wright XPS-1 I4d7noa168z1mj6rj7l


Dayton-Wright XPS-1 Fuo9z26nsftdfohs2obc

Za doprinos vazduhoplovnoj istoriji, jedan primerak se i danas čuva u National Museum of the USAF, Wright-Patterson AFB, Ohio.


b]Taktičko-tehničke karakteristike: (XPS-1) [/b]

Opšte karakteristike:
 Posada: jedan
 Dužina: 5,84 m
 Raspon krila : 9,14 m
 Visina: 2.13 m
 Površina krila: 13,28 m²
 Max. poletna težina : 778 kg
 Pogonska grupa : 1 × Lawrance J-1 radijalni 9 cilidara, 200 KS (149 kW)


Dayton-Wright XPS-1 5d6dvcnjfzfh7211h4mc

Performanse
 Maksimalna brzina : 146 mph (235 km / h)

Dayton-Wright XPS-1 1rik2o5h0bbbn3wwxs3

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu