Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Rostislav Evgenievich Alexeyev

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Rostislav Evgenievich Alexeyev Empty Rostislav Evgenievich Alexeyev taj Pon Okt 01, 2012 12:40 pm

ljubasav

ljubasav
Rostislav Evgenievich Alexeyev
Ростислав Евгеньевич Алексеев


Rostislav Evgenievich Alexeyev Az1li0gfkyt7zcc2ni

Rostislav Evgenievich Alexeyev ( ruski : Ростислав Евгеньевич Алексеев ; 18.decembar 1916, Novozybkov , Chernigov Governorat (sada Bryanska Oblast ), Rusko Carstvo - 9.februar 1980, Gorki ,SSSR ) je bio pomorski arhitekta i tvorac HIGHSPEED bordova. On je konstruisao i napravio prvi svetski Ekranoplan. Njegov rad se poistovećuje sa doprinosom A.N. Tupoljeva u vazduhoplovstvu i S.P. Koroleva u kosmičkoj istoriji.

Hidrokrilni brodovi

Alexeev bio prvi konstruktor koji je stvorio velike brze brodove na tzv nisko potopljenim podvodnim krilima, najpopularniji su bili oni putnički brodovi Raketa , Volga , Meteor , KOMETA , i Burevestnik , kapaciteta putničkog prostora za 150 osoba i krstarenćom brzinom od 100 km / h (62 mph; 54 kn).


Rostislav Evgenievich Alexeyev 6njkmpoit3uhqhrypix
Evo dve slike tih hidroglisera sa naših prostora.


Ekranoplani


Экранопла́н (от экран + (аэро)план), u oficijelnoj ruskoj klasifikaciji «Судно на динамической воздушной подушке» — mogli bismo to prevesti i kao brod koji leti na aerodinamičkom postolju iznad vode.
Alexeyev je revoluciju u brodogradnji započeo u tajnosti izmišljanjem rešenja koje koristi “wing-in-ground efekt”, pri čemu (u vrlo jednostavnim uslovima) krilo putuje u blizini površine, stvarajući "jastuk" od vazduha stisnut ispod njega - čime je ostvarena kombinacija veće težine broad(vazduhoplova) sa utroškom manje snage.

Vojska se odmah zaineresovala za ove radove, pa je uskoro napravljen “ekranoplan” KSAPIJSKO ČUDOVIŠTE - "Caspian Sea Monster" (sovjetska oznaka KM), koji je imao krila raspona 37,6 m i dužinu oko 100m. Maksimalna uzletna masa tog čudovišta bila je 544 tone i do izgradnje aviona Antonov An-225 (imenovan Мрия = Sanje), bila je to najveća "mašina" u svetu (može se reći i avion, ali i leteći brod, mada se za leteće brodove odomaćio naziv hidroavion).


Rostislav Evgenievich Alexeyev Vpfj73wz24una6a1hgif
KM - Russian "Caspian Sea Monster" Ekranoplan

Pogonjen je bio sa osam Dobryin VD-7 turbomlaznih motora na prednjem delu trupa, a dva su postavljena na repu za dodatni potisak tokom poletanja. Prvi se vinuo se u vazduh u oktobru 1966. Tokom opsežnog testiranja neprekidno je vršeno modifikovanje i dorada u dizajnu. Raspon krila je menjan između 32 m i 40 m, a dužina je varirala od 92m do 106m.
KM se srušio tokom 1980, navodno zbog pilotske greške u lošoj proceni, pokušavajući da poleti bez davanja punog gasa motorima. Još dok je KM program bio u toku, Alexeev je počeo raditi na ekranoplanu srednje veličine pogodan za vojne transportne zadatke (mornaričko-desnatne). Nazvan je Orljonok (rusko: Орлёнок = Orlić), od 140 tona, sa 58 metara dužine, ovaj avion-brod imao je svoj prvi let u 1972. Pogonila su ga dva turbomlazna i jedan turboprop motor koji su mu omogućili brzini od 400 km / h za dolet 1.500 km na krstarećoj visini od 5 do 10 metara.


Rostislav Evgenievich Alexeyev Hxb2eu56tpin3ry0nnu

Smrt i ostavština

Nakon pada KM, sovjetski vojni čelnici iskoristili su incident kao izgovor za uklanjanje Alexeev iz ekranoplan projekata. On je proveo ostatak svog života daleko od naučnog rada, koncentrirajući se uglavnom na sportove. Umro je 1980.

Nakon pada Sovjetskog Saveza , detalji Alexeevog rada postali su poznati javnosti i generirali su puno interesa iz celog svijeta. On se sada doslovno smatra ocem prizemnih efekt vozila.

Rusija je pokušla da iskoristi njegov projekat KM, za izradu nosača raketa, leteći gigant “LUN” (Spasitelj), ali je ostalo samo na projektu i jednom prototipu.Rostislav Evgenievich Alexeyev I9di00odvz0ql80sgsu1


Evo još nekoliko prikaza iz razvoja projekta ovog vrsnog konstruktora:

Rostislav Evgenievich Alexeyev Bd424oouwj0ihg01wtbt
Razvoj projekta


Љуба

2Rostislav Evgenievich Alexeyev Empty Re: Rostislav Evgenievich Alexeyev taj Sre Okt 10, 2012 3:53 pm

ljubasav

ljubasav
Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu