Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

VZ . MOMA STANOJLOVIĆ. BATAJNICA

2 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1VZ . MOMA STANOJLOVIĆ. BATAJNICA Empty VZ . MOMA STANOJLOVIĆ. BATAJNICA Uto Feb 12, 2008 2:24 am

ZuluDelta

ZuluDelta
Isti autori još jednom
Dr. sc. Simeon Kovačev, Mr. sc. Zdenko Matijaščić, Dipl. ing. Josip Petrović


Vazduhoplovni zavod .Moma Stanojlović. . Batajnica


Vazduhoplovni zavod .Moma Stanojlović. razvijen je na temelju manjih radionica za popravak i remont zrakoplova i motora. U Rakovici pokraj Beograda, 1948./49. godine izgrađena je radionica za remont zrakoplovnih klipnih motora i izradu rezervnih dijelova. Ovoj radionici priključena je 1949. Vojna radionica br. 175 iz Pančeva, a1950. godine i motorno odjeljenje Vojne radionice br. 170 iz Zemuna. Tako je godišnji kapacitet za remont iznosio oko 182 klipna motora te 20.900 norma sati za izradu rezervnih dijelova. Godine 1952. radionica je prerasla u Poduzeće za opravku avionskih motora, a 1954., u Vazduhoplovni tehnički remontni zavod .Moma Stanojlović..U tehnološkom pogledu VTRZ .Moma Stanojlović. je prošao tri razvojna razdoblja.
Prvo, od osnivanja pa do 1960. godine može se definirati kao razdoblje konstituiranja i konsolidiranja rada Zavoda. Djelatnost Zavoda obuhvaćala je samo remont klipnih zrakoplovnih motora. Do 1960. godine popravljeno je 3.052 motora ili prosječno 277 motora godišnje.
Drugo razdoblje počinje 1960. padom obujma remonta motora, ali se širi asortiman ostalih sredstava, posebice nakon priključenja ovom Zavodu i VTRZ-a .Meteor. (1964.). Time je osvojen remont cjelokupne opreme za zrakoplovne luke. Treće razdoblje počinje 1970. godine i obilježava ga osvajanje remonta turboelisnih motora suvremenih helikoptera, transmisija, raketne i druge tehnike.
Integracijom s VTRZ .Jastreb. (1973.) promijenjen je naziv Zavoda u Vazduhoplovni zavod .Moma Stanojlović.. Ova integracija donijela je brzi razvoj i Zavod je od remontnog prerastao u remontno-proizvodno i razvojno poduzeće.
Temeljne djelatnosti Zavoda su proširene pa se u njemu obavljao remont dozvučnih mlaznih i klipnih zrakoplova te helikoptera, remont zrakoplovne opreme, remont sredstava zemaljskog opsluživanja zrakoplova i raketnih sustava i proizvodnju rezervnih dijelova za cijelo zrakoplovstvo.
Općenito, Zavod je bio opremljen suvremenom opremom za remont, kao i za proizvodnju rezervnih dijelova za sredstva zrakoplovstva. Na osnovu prepoznavanja vrste i obujma djelatnosti i usporedbom s drugim remontnim zavodima, procijenjena vrijednost opreme Vazduhoplovnog zavoda.Moma Stanojlović. je 65,5 milijuna USD.

2VZ . MOMA STANOJLOVIĆ. BATAJNICA Empty Re: VZ . MOMA STANOJLOVIĆ. BATAJNICA Sre Feb 25, 2009 11:30 pm

muzaferija

muzaferija
U Momi se vršio i godišnji remont Canadera kako je nalagao proizvodžač iz Canade. za svaki dio koji se remontuje moralo se izvršiti promjena u Katalogu koji je dolazio iz Canade, to su bile remontne knjige te se ubacivali novi podaci kada se ponovo moraju remontovati pojedini dijelovi aviona, svi djelovi koji su bili zamjenjeni u Zemuniku išili su na remont u Momu.

http://www.vranjak.info/forum

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu