Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Neobičan način provere BG jedinica VOJIN.

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

S654


Neobičan način provere sistema VOJIN

Neobičan način provere BG jedinica VOJIN. Mig-21

Ispričaću vam jedan stvarni događaj koji se odigrao u našem vazduhoplovstvu sredinom 80-ih.
Bio sam toga dana dežurni u mojoj jedinici VOJIN-a, dežurstvo uglavnom protiče mirno radarska sredstva ispravna odlično rade. Od radara smo imali za osmatrački radar P-35M i P-12 visinomer PRV-11. Operativni rad je bio od 6,00 h do 24,00 h i imali smo linkovanu sliku civilnog radar koji je radio 24 sata tako da smo i to pokrivali sa spikerom i dežurnim oficirom. Bilo nas je trojica oficira u sistemu dežurstva plus jedan vezista i naravno vojnici poslužioci spikeri i radarski mehaničari i agregatisti. U borbenoj smeni su bili obavezno radarski mehaničar (ja), OZN oficir za navođenje i još jedan od ostalih iz jedinice i kao 4-ti oficir je bio vezista koji je bio odgovoran za sistem veza.
Jutro protiče u normalnom radu svi su na svojin mestima vojnik radarski mehanićar na radaru radar radi, vojnici spikeri na svojim mestima imali smo dva spikera jedan na pokazivaču „ strela“ a drugi na pokazivaču linkovane slike sa civilnog radara i poslužioca na visinomeru. Tada smo imali malu operativnu salu u nadzemnoj zgradi gde smo jednu učionicu preuredili u salu. U Sali smo imali tri pokazivača „strela“ iz kompleta  2BU, dva pokazivača iz kompleta radara P-35M, izdvojeni pokazivač visinomera PRV-11  i pokazivač linkovane slike.
U prepodnevnim satima za jedan cilj koji smo otkrili nešto južnije od nas na nekih 40-ak km dobili smo da je identifikovan kao „X“. To automatski znači uzbuna , šta se u tim situacijama preduzima. Izdaje se borbenoj smeni uzbuna znači OZN dolazi na svoje mesto, vojnici iz borbene smene (spikeri i radarski mehaničari) usmeravaju veću pažnju „X“ formaciji,agregatisti odmah uključuju agregate i sinhrono prebacuju rad radarskih uređaja na rad na agregate. Vezista proverava rad stanica Z-V i uključuje još jednu rezervnu stanicu.
Sve se to odvija u najkraćem mogućem vremenu dobijam izveštaje o izvršenim postupcima OZN je već na svom mestu za pokazivačem i očekuje se javljanje dežurne pare. Rezervnu stanicu Z-V postavlja na kanal AKL i slušamo poletanje dežurne pare, ubrzo na našim pokazivačima otkrivamo i dežurnu paru koja se javlja na kanal za navođenje ili kanal OZN-a. OZN ih usmerava prema „X“ formaciji i sve ide kako treba uspešno odrađeno navođenje . Naravno izvršena je vizuelna identifikacija „X“ formacije bio je to naš avion MIG-21, mada smo od samog pojavljivanja „X“ –a predpostavljali da je to bio naš avion koji se nikome nije najavio i javio jer je tadašnji komandant korpusa tako proveravao spremnost naših jedinica VOJIN. Posle uspešnog navođenja dežurne pare (čini mi se da su oba aviona bila odradila navođenjue) vraćena je na matični aerodrom. A „X“ je produžio dalje prema jugu i kasnije smo saznali da je sletio u Podgoricu na vojnom aerodromu u Golubovcima.
Posle ovakvih aktivnosti naravno sve je zabeleženo kroz vođenja dnevnika i snimanjem razgovora stanica Z-V , pišu se izveštaji i crtaju šeme leta sa tačnim pozicijama i vremenima. Naravno sve jeodrađeno kako treba i operativni rad se nastavlja dalje u normalnom režimu radarska sredstva su vraćena na gradsku mrežu.
U popodnevnim časovima nisam bio u borbenoj smeni već sam se odmarao odnosno bio sam u našoj kantini i tamo sigurno pijuckao kaficu i sok. Starešine koje su bili pre podne na redovnom poslu su već otišli kući vojska je završila sa ručkom i nastao popodnevno zatišje. U operativnoj Sali je normalan rad i vreme dežurstva je bilo za OZN. U neko doba dobismo opet uzbunu,odmah sam uleteo u salu i preuzeo mesto dežurnog jer OZN je tada radio svoj posao za pokazivačem. Opet smo sve odradili kako treba radarska sredstva brebačena na rad agregata i sve ostalo. Sada se cilj pojavio u reonu Niša i ide u pravcu severa. Dežurna para je podignuta i ide prema „X“ formaciji i opet se odrađuje uspešno navođenje mislim da je bilo u reonu nešto severnije od Paraćina. Dežurna para se vraća na matični aerodrom a „X“ formacija nastavlja dalje prema Vršcu. Tada već počinje komešanje i neke aktivnosti na kanalima stanice Z-V upozorava se „X“ da napravi levi zaokret inače će preći državnu granicu i preći u Rumuniju. Pilot „X“ formacije se ne javlja i ne menja kurs avione iz dežurne pare su vratili sa sletanja i oni su pokušali da uspostave vezu sa „X“ formacijom (pilot tada komandant korpusa u avionu MIG-21) ali ni oni ne uspevaju. Čuje se da mu ne radi radio stanica da mu je otkazala struja u avionu na zemlji niko ništa nezna, zvone telefoni gužva na kanalima radio stanice.
Naš avion koji je glumio „X“ formaciju preleteo je u Rumuniju po mojoj nekoj proceni nekih 40-50 km kada je napravio levi zaokret i javio se na kanalu OZN-a. Videvši  Karpate veoma blizu shvatio je da je prešao granicu. Pošto nije imao ni goriva dovoljno da sleti na matični aerodrom OZN ga je uputio na aerodrom u Vršcu. Kasnije se pričalo kako je sletio bez goriva već na isparenjima kerozina .
Rumuni su reagovali na ovu povredu vazdušnog prostora jer su podigli svoju dežurnu paru ali nisu imali dovoljno vremena da stignu ali su se dosta dugo vrteli u blizini granice i kada su istrošili gorivo vratili se na svoj aerodrom.
Kasnije se pričalo kako je otkazao kompas ili radio kompas nebitno mislim da je zbog tog incidenta i država morala zvanično da se izvine Rumuniji.
Možda sam u ovoj priči napravio neki previd ili neku grešku ali to su moja sećanja na jedno moje uzbudljivo dežurstvo pre mnogo godina pa sam sigurno ponešto i zaboravio.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu