Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Aida de Acosta

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Aida de Acosta Empty Aida de Acosta Ned Maj 17, 2015 2:45 pm

ljubasav

ljubasav

Aida Marta De Acosta Breckinridge
prva žena koja je letela letilicom sa motornim pogonom


 Aida de Acosta 021a

27.jun 1903.godine u  Parizu
Aida Marta De Acosta Breckinridge (28.Jul 1884. Elberon, Monmouth County, New Jersey, USA - 28.maj 1962. Bedford, Westchester County. New York, USA) bila je prva žena iz Amerike, koja je upravljala sa balonom sa sopstvenim pogonom.

 Aida de Acosta 020a02

Ovako je to istorija zabeležila:

"27. juna 1903. godine u Parizu, u dobi od 19, kubanka, rođena Aida de Akosta očarala je Brazilskog pionira aviajacije Alberto Santos-Dumont pokazujući mu kako da koristi svoj lični dirižabl "No 9 "i kako da pobedi "The Wright Brothers" u letenju sa letilicom na motorni pogon.

Santos-Dumont je u tom trenutku testirao u Parizu, svoj Dirigible u centru grada, leteći do svog omiljenog restorana i gde ga je parkirao na ulici dok je imao večeru. Aida je tada preuzela da sama pilotira ovim Santos-Dumont dirižablom, od Pariza do Chateau de Bagatelle dok je Santos-Dumont vozio svoj bicikl ispod nje, mahanjem rukama i glasom davao savete i uputstva."

Aida je kasnije nakon prvog sletanja, u razgovoru sa Santos-Dumont i na njegovo pitanje kako je ona prošla? odgovorila: "To je bilo veoma lepo, M. Santos-Dumont", da bi se on nadovezao: "Mademoiselle", povikao je, "vous êtes la première aero-chauffeuse du monde!" ("Miss, you are the first woman aero-driver in the world!"). Ona je, u stvari, prva žena koja je pilotirala sa bilo kakvom motornom letilicom, skoro šest meseci pre Braće Rajt, kojima se priznaje prvi let spravom težom od vazduha sa motornim pogonom.

 Aida de Acosta 020a01

Prvi let se završio u oblasti polo-terena u Bagatelle na severnom kraju Bois de Boulogne, tokom utakmice između američkog i britanskog tima. Nakon gledanja te polo utakmice, s Santos-Dumont, Akosta se popela nazad u koš i odletela mašinu nazad u Neuilly St. James, povratak je trajao jedan i po sat.

 Aida de Acosta 020
legendarni balon pronalazača Santos-Dumont "No 9"

Љуба

2 Aida de Acosta Empty Re: Aida de Acosta Ned Jan 03, 2016 5:01 pm

ljubasav

ljubasav

 Aida de Acosta 7h08k6-dyl

Interesantno je da su njen otac i ostala famila sa nepoverenjem i zgražanjem primili ovu vest o letenju. Čak su pokušali da je sakriju od ostalog sveta. Čuvali svoju tajnu sve dok Acosta negde 1930. nije sama za doručkom to rekla svom suprugu, u prisutvu čuvenog mornaričkog oficira Lieutenant George Charles Calnan (nosioci tri olimpijske medalje u mačevanju). Kako je to on primio na znanje, samo se zamišlja.

Acosta je jedina osoba kojoj je Santos -Dumont ikada dozvolio da leti bilo koji od svojih brojnih aviona-balona. Takođe, Santos -Dumont, doživotni neženja, bez poznatih romantičnih veza, držao je fotografiju Acoste na radnom stolu, pored vaze od svežeg cveća, do kraja svog života. Ipak, nema naznaka da je Santos - Dumont i Acosta ostali u kontaktu nakon njenog leta. Nakon smrti pionira avijacije Santos -Dumonta (23. Jula 1932.), gospođa Acosta je izjavila da je "jedva poznavala tog čoveka" - što u neku ruku i jeste tačno.

Aida de Acosta se udavala dva puta:

-    Oren Root III, sin Oren Root II, i nečaka Američkog državnika i dobitnika "Nobel Peace Prize"  Elihu Root, u 1908; razveli su se 1922. TImali su sina, Oren Root IV (1911-1995), i kćerku Alva de Acosta Root (rođenu 1914.).
-    Colonel Henry S. Breckinridge, za koga se udala 1927. i razvela 1947. On je bio advokat poznatom letaču Charles A. Lindbergh kada su Lindbergovima kidnapovali dete, a bio je i asistent "secretary of war" u vladi Woodrow Wilson.


U 1922.godini, Aida je obolela od glaucoma. Njen ophthalmologist bio je poznati očni specialist William H. Wilmer, koga je u to vreme Time magazin nazivao: "the greatest eye surgeon the U.S. has ever had." Ona je izgubila jedno oko, ali joj je drugo spasio Dr. Wilmer’s, i tada ju je inspirisao da pokrene kampanju za prikupljanje novaca za lečenje obolelih od ove opake bolesti.
Tokom kampanje ona je prikupila oko $3 milliona i u 1925. godini osnovala "Wilmer Eye Institute" pri "Johns Hopkins Hospital", koji je postao prvi takav institut na tlu SAD. U 1945. i sama je postala Executive Director jedne "Eye-Bank for Sight Restoration" u New York.
 Aida de Acosta Aida-1903

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu