Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

In Memoriam Petar Obradović (1920-2015)

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin

In Memoriam Petar Obradović (1920-2015) Petar-obradovi

In Memoriam, Petar Obradović (1920-2015)

7. jul 2015.

U Beogradu je nakon bolesti, preminuo jedan od naših najstarijih vojnih pilota, i član našeg Udruženja, pukovnik avijacije u penziji Petar Obradović. Sahrana Petra Obradović́a biće sutra, 8. jula 2015. godine u 10:30 sati na groblju Lešće.

Petar Obradović je rođen 9. aprila 1920. godine u selu Podgora, opština Žabljak. Osnovnu školu je pohađao u rodnom selu. Završio je i jednu godinu gimnazije, a nakon toga, pošto nije imao sredstava za nastavak školovanja, od svoje četrnaeste pa do devetnaeste godine života, radi kao šumski radnik. Sredinom oktobra 1939. godine, upisuje se u podoficirsku školu u Novom Sadu, a aprila 1940. godine prelazi u Drugu pilotsku školu u Kraljevu, gde se školuje na avionima Biker jungman, Brege 19 i Potez 25. Pred rat, marta meseca 1941. godine, škola prelazi u Nikšić i on ju završava sa odličnim uspehom aprila meseca 1941. godine i postaje podnarednik pilot. Završio je i pilotsku školu u Krasnodaru u Rusiji 1945. godine i najviše vazduhoplovne škole u JNA.

Kapitulacija ga je zatekla u Nikšiću i on se vraća u rodno mesto, odakle se 13. jula 1941. godine priključuje partizanskom pokretu i učestvuje u operacijama koje je izvodila njegova jedinica. Kao pešadinac, obavljao je dužnosti komandira voda i čete. Septembra 1943. godine, priključuje se vazduhoplovnoj grupi koja odlazi za Bosanski Petrovac. Odatle u avgustu 1944. preleće avionom u Italiju, a početkom oktobra iste godine odlazi u Krasnodar gde pohađa pilotsku lovačku školu, koju završava sa odličnim uspehom (10. oktobra 1945. godine, u klasi sa Viktorom Bubnjem). Učesnik je i preleta 44 aviona tipa Jak-3 iz Rusije u Zemun, gde ih je dočekao Josip Broz. Bio je komandir eskadrile u 112. puku u Mostaru. Formirao je 172. puk u Cerklju, sastavljen od aviona tipa Meseršmit 5. decembra 1949. godine. Sa tim pukom sledeće godine prelazi u Zemunik i ostaje na njegovom čelu do 1953. godine. Iz Zemunika odlazi u Zemun na preobuku za C-47 u okviru 119. transportnog puka, koju završava sa odličnim uspehom i za letenje u svim uslovima. 1961. godine je prekomandovan u Niš, gde je bio komandant 81. transportnog puka, sa koje je dužnosti i penzionisan u činu pukovnika avijacije. Na svim vazduhoplovima, na kojima je leteo, naleteo je više hiljada sati, a sa C-47, leteo je i u Francusku, Nemačku, Egipat i u druge zemlje.

Nosilac je više ratnih i mirnodopskih odlikovanja. Za svoj rad je više puta pohvaljivan i nagrađivan.

Petar Obradović je komandovao jedinicom iz koje su piloti Vladimir Vodopivec i Milorad Knežev na avionu JaK-3, 19. avgusta 1946. godine oborili američki C-47. U prvim godinama nakon Drugog rata, zbog neraščišćenih odnosa sa susedima oko granica naročito na zapadu bivše nam zemlje, nebo iznad nekadašnje SR Slovenije je bilo meta čestih povreda vazdušnog prostora i našeg suvereniteta. Na putu prema Italiji, američki avioni su bez najave preletali nebo naše zemlje. Državni vrh je protestovao više puta, ali kako su ti protesti ostali bez odgovora, a letovi sve učestaliji, početkom avgusta 1946. godine je borbena gotovost u našem RV dignuta na viši nivo i podrazumevala je da se svaki avion koji se bez najave nađe na našoj teritoriji, ima identifikovati i prinuditi na sletanje. Već 9. avgusta je izbio prvi incident, kada je posada američkog aviona bila primorana na sletanje tek nakon otvaranja vatre naših lovaca, kojom prilikom je nastradao i jedan turski oficir-putnik u avionu. Deset dana kasnije, 19. avgusta 1946. godine, komandir eskadrile Petar Obradović je dobio naređenje da prema jednoj nenajavljenoj letelici uputi par lovaca, što je i učinio. Vodopivec i Knežev su izvršili presretanje i utvrđenim postupcima jasno stavili do znanja posadi američkog aviona da ide ne sletanje, što su ovi odbili. Amerikanci su let nastavili i nakon rafala ispaljenog sa naših lovaca kao znaka poslednjeg upozorenja. Nakon toga, letelica je oborena i tom prilikom je poginulo svih 5 članova posade. Ovaj incident je toliko zategao odnose između naše zemlje i SAD, da je nakon protestnih nota upućenih Edvardu Kardelju i Josipu Brozu Titu od strane američke administracije, u delu američke javnosti pokrenuta i inicijativa da se na Beograd i Jugoslaviju baci atomska bomba. Ipak, nakon sastanka američkog izaslanika i Tita, situacija je prevaziđena tako što je posada letelice koja je prinuđena na sletanje 9. avgusta puštena iz pritvora, dok se naša država obavezala da na ime odštete porodicama nastradalih američkih letača isplati po 30000 dolara…

Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije (UPVLPS) i ovim putem porodici i prijateljima Petra Obradovića upućuje izraze najdubljeg saučešća. Sećanje na Peću u mislima vazduhoplovaca nikada neće izbledeti!

http://udruzenjepvlps.org/blog/2015/07/07/in-memoriam-petar-obradovic-1920-2015/

https://otpisani.niceboard.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu