Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vod veze 83.lap-a

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Vod veze 83.lap-a Empty Vod veze 83.lap-a Pon Jun 20, 2016 1:38 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Vod veze 83.lap-a

Koliko me sečanje služi u toku 1969.godine premešten sam iz 165.vazd.baze u 83.lap sa zadatkom da u istom formiram vod veze.
Vod je imao namenu da formira operativni centar i obezbedi sve potrebne veze rukovođenja i komandovanja u miru i ratu.

Vod je po formaciji imao devet odelenja u miru i odnosno 13 odelenja po ratnoj formaciji i što se tiče judskog sastava bio vrlo brzo popunjen dok je popuna sa MTS išla nešto sporije nešto iz drugih jedinica,uvoza,a največim delom iz domače proizvodnje.Deo sredstava bio je je i iz davno dobijene pomoči od SAD i njihovih viškova iz magacina u Grćkoj koji je dovežen a da o tim sredstvima nije sačinjena nikakva evidencija jer su kao takva primljena.Iz tih sredstava izdvojio sam nekoliko vertikalnih situacionih ploča na kojima smo ucrtali naše karte i preglede,kao i radio-stanice AN/ARC-3 u kopletu za OZN. Pored toga smo dobili i veliki štabni šator namenjen za rad operativnog centra za rad u poljskim uslovima za ciji prevoz je trebalo 7 kamiona TAM-4500.

Od sredstava istočnog porekla bili smo opremljeni sa radio-stanicom R-824 ,R-118,R-103.
Raspolagali smo sa više tipova relejnih uređaja i uređaja noseče frekvencije,telegrafskih i telefonskih sredstava.

Lični sastav voda je bio

1.ppor. Huzjak Zvonko,(komandir voda od 1969 do 1971)
2.ppor. Mitrović Radoslav +,(komandir voda od 1971 do 18.10.1972.g.)

3.zastavnik Duzlevski Ljuben, RR i UNF mehaničar,kasnije šifrer
4.vodnik Tomšič Gregor, RR i UNF mehaničar
5.vodnik Marković Radoslav, RR UNF mehačar
6.vodnik Tolmačev Branislav +, RTG
7.st.vod. Milojević Živorad, RTG
8.vodnik Jankulovski Ljubo, RTG-bio najbolji pitomac u 22.klasi u Kraljevu.
9.vodnik Badžić Miomir,RR i UNF mehaničar
10.vodnik Milosavljević Dragutin +,RTG
11.vIk Denić Radivoje.Radiomehačar.

Za rad u mirnodopskim uslovima smo u zgradi 165.vazduhoplovne baze na aerodromu Petrovac formirali Operativni centar u kojem je vršeno 24 časovno dežurstvo sa direktim vezama prema pretpostavljenim komandama i sadestvujučim i potčinjenim jedinicama kao i sa dežurnom parom.

U toku 1971 godine premeštamo KM odnosno OC puka na položaj 2.čete VOJIN u Kumanovo na kojem ostaje do predislokacije puka u Prištinu 1972.i preformiranja u 83.abr. Ljudstvo voda se raspoređuje največim delom u jedinice 31.bVOJIN.


Maja meseca 1971. vod veze u zajednici sa četom VOJIN iz Bitolja na vrhu Sofalija iznad Prištine radi uvežbavanja i provere formacije formira KM puka sa svim elementima sa izdvojenim pokazivačima u operativnoj sali i organizuje sve potrebne veze.U toku rada vrši se komandovanje sa 123. i 130.lae koje su izvršile vežbovno prebaziranje na aerodrom Priština i navođenje aviona u vazduhu .Pored niza otežavajučih okolnosti kao što su kvarovi na tehnici,uvođenje u rad nove RR i UNF tehnike koja je neposredno pred vežbu bila isporučena iz fabrike,nedovoljan broj izvora za napajanje – agregata zbog zahteva za 48 časovnim radom vežba je ocenjena visokom ocenom,ujedno proslavljajuči 21.maj dan RV i PVO.

U cilju sagledavanja uslova za rukovođenje i komandovanje avijacijom iz podzemnog objekta na aerodromu Priština a radi sticanja iskustva sa ppukovnikom Slobodanom Jankovićem Načelnikom štaba 83.lap išao sam dva puta na aerodrom Bihać gde smo stekli uvid u njihova rešenja po tim pitanjima.

https://otpisani.niceboard.com

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu