Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Zoran Radosavljevic, major, pilot 204.lap

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Zoran Radosavljevic, major, pilot 204.lap Empty Zoran Radosavljevic, major, pilot 204.lap taj Uto Mar 27, 2012 1:04 am

ljubasav

ljubasav
Zoran Radosavljevic, major pilot RV i PVO Vojske Jugoslavije

Zoran Radosavljevic, major, pilot 204.lap I704ftxr2qxhv17ehl5o


Rođen je 26.02.1965.godine u Prištini, od oca Svetozara i majke Radojke. Ima sestru Snežanu. Nije bio oženjen.

Posle završetka osnovne škole nastavio je školovanje u Vazduhoplovnoj srednjoj vojnoj školi “Marsal Tito”. U Mostaru, je bio učenik 19.klase. Potom je bio pitomac Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru. Koju završava 1987.godine sa odličnim uspehom, kao peti u rangu, sa zvanjem pilot lovac.

U toku profesionalne karijere postiže zapažene rezultate i kao jedan od najboljih pilota zavrsava preobuku za avion MiG-29, 1992.godine. Paralelno sa radom završava poslediplomske studije na smeru za vazduhoplovnu navigaciju Saobraćajnog fakulteta i 11.juna 1998.godine stiče zvanje magistra tehnickih nauka. Pripremljenu doktorsku disertaciju nije stigao da odbrani na fakultetu, odbranio ju je na nebu svoje otadžbine s najvišom ocenom.

Izvršavajuci borbeni zadatak na avionu MiG-29, u odbrani SRJ od agresije NATO-a, poginuo je 26.marta 1999.godine u 17,12 casova u rejonu Loznice. Zapravo, telo pilota Zorana Radosavljevića, odmah uveče pronašli su dečaci u Republici Srpskoj, na brdu, u mestu zvanom Teočak nadomak Bijeljine, ali u zvaničnim papirima stoji da je poginuo u regionu Loznice. Sahranjen je na groblju Lešće u Beogradu.


Ukazom predsednika SRJ, za herojski čin odlikovan je “Ordenom za hrabrost”, a naredbom komandanta RV i PVO, vanredno je unapredjen u cin majora.

Nikada nije proglasen za heroja.

Poslednje reci:

Ovo su jedne od poslednjih reči njegovoj majci, kada mu je rekla da ne leti u smrt, odgovorio je:
"moram, mama, šta je čovek ako izgubi domovinu"

Ime Zorana Radosavljevića danas nosi glavna ulica u Batajnici, jedriličarski klub u Nišu koji je osnovao njegov prijatelj Dejan Milosavljević, kao i najbrojnija regata koja se održavala svake prve nedelje septembra na crnogorskom primorju sve do 2010., a danas se održava na Dunavu kod Zemuna. Svetska srpska zajednica proglasila ga je srpskim vitezom za izuzetne zasluge učinjene za dobro sveukupnog srpskog naroda.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu