Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Obaranje " N E V I D LJ I V O G "

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Empty Obaranje " N E V I D LJ I V O G " taj Uto Mar 27, 2012 11:49 am

Boris p


Malo sam u čudu, niko se nije setio da je danas dan pre 13 godina oboren NAVODNO nevidljivi bombarder, ispravite me ako grešim to je B I O F-117.

Malo ravničarsko mesto Buđanovci je ušlo u istoriju.

Moje je mišljenje da je taj dan podjednako važan kao i Ikarov let i kao prvi let braće Rajt.

Pozdrav Boris P.[b]

http://vrhunskinozevi.blogspot.com/    http://www.ipas.rs/

2Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Empty Re: Obaranje " N E V I D LJ I V O G " taj Uto Mar 27, 2012 1:52 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Ovo je LJUBINA VAZDUHOPLOVNA ENCIKLOPEDIJA koja je u stvaranju te do sada nije obrađeno,možda u budučnosti.Zašto ti na primer nebi obradio tu temu sa svim relevantnim elementima.Ukoliko bude dobra ostače kao trajna vrednost.

https://otpisani.niceboard.com

3Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Empty Re: Obaranje " N E V I D LJ I V O G " taj Uto Mar 27, 2012 6:15 pm

Boris p


Hvala za ponudu, ja sam ipak samo tenkista, Ljubin drugar.

Siguran sam da među vama "plavcima" ima stručnijih od mene.

U svakom slučaju pokušaću da nađem što vrednije informacije i da ih uobličim.

Ako smem da primetim, ostaje velika žal što "milosrdnog anđela" pilota nismo uspeli adkvatno da "ugostimo", sve po zasluzi.

Živi bili.

Boris P.

http://vrhunskinozevi.blogspot.com/    http://www.ipas.rs/

4Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Empty Re: Obaranje " N E V I D LJ I V O G " taj Uto Mar 27, 2012 7:30 pm

ljubasav

ljubasav
"Borise"
није заборављено, него сам данас био на неким "тужним" активностима, па ево тек сада сам стигао.

Догађај који си споменуо, је свакако историјски, и не само за нашу, већ и за светску "историју ваздухопловства":

"Обарање F-117" код Буђановаца је догађај током НАТО бомбардовања СРЈ који представља први и једини потврђени губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Авион америчког ратног ваздухопловства Локид F-117A Ноћни јастреб (Nighthawk) са серисјким бројем AF 82 806 HO (база Холоман, Нови Мексико) је оборен 27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО бомбардовања, а оборио га је 3. ракетни дивизион / 250. ракетне ПВО бригаде Војске Југославије, којим је командовао потпуковник Золтан Дани поготком из модификованог руског ракетног система С-125 Нева. Онеспособљен за даљи лет, авион се срушио у атару сремског села Буђановци код Руме".
Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Okglh2ycbp5179ajp3m1

Знајући,и уважавајући улогу команданта дивизиона, ипак сам дужан да исталкнем и остале учеснике овог важног (историјског) догађаја. Сходно томе, ево извода из Ратног дневника, 3.рд ПВО/250.рбр ПВО:

Запис у Ратном дневнику заменика команданта 3. ракетног дивизиона 250. рбр ПВО,- мајор Ђорђе Аничић.

"На ватрени положај стижем око 20:30 часова. Прилазећи средствима пролазим поред лансирне рампе. Ракете су на припреми, а угао нагиба велики. Лагани дрхтај тела, јер не знам шта се дешава у кабини. Улазим и седам на место помоћника руковаоца гађања уместо мајора Стоименова.Дани дрема ослоњен на блокове за управљање радом лансирних рампи. Нема близу циљева у ваздуху, има их на већим даљинама на разним азимутима. Одједном на показивачу осматрачког радара, на азимуту 195 уочавам циљ, на даљини од 23 километра. Кажем: "Дани, овај иде на нас"!Циљеви су се приближавали. На даљини 14-15 km и азимуту 210 степени руковаоц гађања потпуковник Золтан Дани је наредио тражење циља. Ја сам наредио "Антена"-укључено је зрачење нишанског радара. Тог момента почиње игра мачке и миша. Зрачимо више од 10 секунди неуспешно тражећи циљ. Наређујем:"Прекини тражење-еквивалент"! После неколико тренутака Дани наређује тражење циља на азимуту 230, а ја моменат зрачења. Веома брзо, за пар секунди, циљ је пронађен, точкићи су шкљоцнули више пута, али оператори ручног праћења нису могли да га прихвате. Циљ је ишао у маневар великом угловном брзином. Зрачили смо више од 10 секунди. Поново је време зрачења предугачко и поново наређујем:"Прекини тражење-еквивалент"!

Поново видим циљ на азимуту 240 степени и даљини од 14 km. Циљ врши маневар курсом, лепо се види на показивачима осматрачког радара. Покушавамо исти поступак трећи пут на азимуту 240. Точкићи официра вођења шкљоцају, оператори га губе. Таман сам мислио да ни овај покушај неће успети, када је старији водник Матић узвикнуо:"Дај га, дај га, имам га"! Точкићи су шкљоцнули и оператори су га прихватили. Стабилно праћење, азимут 242 степена, даљина 14,5 km (...) Официр за вођење извештава: Азимут 250 степени, даљина 13 km.

Циљ уништи, метод т/т, лансирај!, командовао је Дани. Потмула екплозија. Старт прве ракете, после 5 секунди и друге, Оператори стабилно прате. Посматрам екран оператора праћења. Светлосни бљесак и експлозија прве ракете на циљу. Циљ је уништен. Наређујем:"Скидај високи"! Даљина 10-11 km, азимут 270 степени-извештава официр вођења Муминовић. Гледам екран осматрачког радара. Паника у ваздуху. Сви су се разбежали, нигде ни једног циља.

После 20-30 минута добијамо команду Припрема за марш! Треба брзо напустити локацију лансирања. Преморен сам. Нисам спавао два дана и ноћи.

На радио-вестима у 22:00 часа чујемо да смо оборили F-117А. Олупина је пала у атар села Буђановци. Премештај на наредни ватрени положај је био врло брз. Еуфорија и морал знатно су порасли у јединици. Сви зову, честитају. Напетост је попустила. Нестало је грча. Повратила се вера да се нешто може урадити. Одушевљење је владало у народу околних села. Сви су нас посматрали са великим поштовањем."

То је то мајстортво. Као противавионац, још једном упућујем честитке свима у дежурној смени, који су учествовали у овом истиријском подухвату.
Такође, дужно поштовање руковаоцу гађања
за оспособљеност послуга и послужиоца на овом систему ПВО.


Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Ciksguenov7xwyl4gy6
ево тих мајстора.


Љуба

5Obaranje " N E V I D LJ I V O G " Empty Re: Obaranje " N E V I D LJ I V O G " taj Uto Mar 27, 2012 7:40 pm

Boris p


Red bi bio da deca ovo uče u školi.

Sramota što ovi ljudi nisu dobili makar po jedan sokak ako ne i ulicu.

Pozdrav Boris P.

http://vrhunskinozevi.blogspot.com/    http://www.ipas.rs/

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu