Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Evgenija Mihajlovna Šakovskaja

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Evgenija Mihajlovna Šakovskaja Empty Evgenija Mihajlovna Šakovskaja Pet Apr 06, 2012 7:35 pm

ljubasav

ljubasav
PRINCESS EUGENIE SHAKOVSKAYA
1889-1920
Evgenija Mihajlovna Šakovskaja 5yxdk8o50t5yjzpzekdp

PRVA ŽENA VOJNI PILOT (koja je učestvovala u ratu) bila je Eugenija Mihajlovna Šakovskaja, ruska kneginja. 1911.godine položila je pilotski ispit, a kad je buknuo prvi svetski rat, dobila je od cara Nikole njegovu ličnu dozvolu da se bori u ratu kao vojni pilot. Nakon revolucije pristupila je boljševicima i borila se u Crvenoj armiji.

Evgenija Mihajlovna Šakovskaja 478gna3wxrj78f3sfoc7
SHAHOVSKAJA EUGENIJA MICHAILOVNA 1889-1920

Evgenija Mihajlovna Šakovskaja 1r80toxdc8cs49l0h1ll
PRINCESS EUGENIE SHAKOVSKAYA

Još neki podaci:

Šakovskaja je rođena u Sankt-Peterburge u porodici bogatog trgovca Mihaila Petroviča Andreeva, koji joj je omogućio visoko obrazovanje, po uzoru na svetske norme.

16.avgusta 1911. Položila je pilotski ispit u Nemačkoj u Johannisthal nedaleko od Berlina. Ostala je nook vreme nakon položenog ispita i radila u istom gradu kao instructor letenja. 11.aprila 1913. došlo je do incidenta kojom prilikom je u avioudesu stradao poznati pilot Vsevolod Abramovič. Komisija je donole osluku da je odgovorna Šakovskaja, nakon čega je ona odlučila da prekine letačku karijeru i da se vrati u Rusiju.

U proleće 1914. kada je sve ukazivalo na velike svetske neprilike i sve jače zveckanje oružja, Šakovskaja se obratila Caru Nikolaju II sa molbom da joj dozvoli da postane vojni pilot i da se uključi u jedinice razmeštene prema potencijalnom frontu. Tako joj je Car udovoljio i u novebru 1914. Šakovskaja je postala vojni pilot u 1-voj “армейском авиаотряде” u činu potporučnika. Službovala je u Konvenskoj avijacijskoj jedinici.

Navodno: Kneginja je služila u 1st Field Air Squadron , ali je nepoznato da li je ona stvarno letela na borbenim misijama. Optužena je da je pokušala prebeg “neprijatelju” i osuđena na smrt streljanjem, ali joj je kazna preinačena na doživotnu robiju, odlukom cara. Oslobođena je tokom revolucije, prešla je na stranu "Crvenih" i postala je funkcioner. Takođe, tvrdi se, da je zbog nervnog rastrojstva, prouzokovanog narkoticima, počinila samoubistvo 1920.

Evgenija Mihajlovna Šakovskaja Bjngblj3pfvfvh86mvr1
Princess Eugenia Mikhailovna Shakhovskaya & aviator Abramowitsch

Evgenija Mihajlovna Šakovskaja Lm74xv9blz98fdido8mq

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu