Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Empty J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Sre Jul 04, 2012 8:23 pm

ljubasav

ljubasav
J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT


J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Charles

Jacques Alexander Cesar Charles i L.N.ROBERT (Žak Šarl i Robert Louis-Nicolas). desetak dana nakon prvog uspešnog slobodnog leta balonom fizičar J.A.C.Charles zajedno sa braćom Robert pronašao je novo sredstvo za punjenje balona. Bio je to vodonik(Hidrogen). 1.decembra 1783.godine njihov balon je u prisustvu velikog broja Parižana poleteo iz centra grada. Ostao je u vazduhu gotovo dva i po sata, a zatim se lagano, preletevši Senu, spustio na jednu livadu pored Pariza, gde je iskrcao svog putnika Roberta. Profesor se tada ponovo podigao i opijen slavom, pustio da ga balon podiže sve više i više, do tada na fantastičnu visinu od 9.840 stopa!?.


J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Tn-1

J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Tn-2


J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Tn-3

Charles, (Jacques Alexandre César.) né Beaugency-sur-Loire, le 11 novembre 1746, élu en 1793


J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Balloon-charles

J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT Balloon-charles-sketch

Braća: Anne-Jean Robert (1758-1820), i Nicolas-Louis Robert(1760-1820), (ponekad poznati i kao Marie-Noel Robert i Robert le Jeune , a ponekad i pogrešno se opisuju kao l'Aine , stariji). Braća su bili inženjeri koji su izgradili prvi u svetu balon na vodonik za profesora Jacques Charles, koji je poletio iz središta Pariza . 27.avgusta 1783. Učestvovali su u izgradnji prvog u svetu balona punjenog vodonikom za nošenje posade, let je obavljen 1. decembra 1783. Izradili su i barometar i termometar, tako je nastao prvi balon za pružanje meteoroloških merenja u atmosferi iznad površine Zemlje.

J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT 328px-Early_flight_02562u_%285%29

Braća su naknadno eksperimentisali sa izduženim balonom eliptičnog oblika sa vodikom, pokušali su sa njim upravljati pomoću vesala i suncobranima. U septembru 1784. braća su letela 186 km od Pariza do Beuvry i postavili prvi svetski rekord letenja više od 100 km.
J.A.C. CHARLES & L.N.ROBERT 640px-WasserstoffballonProfCharles

Balon pariskog profesora Charles, nakon pada u jednom selu, izazvao je pobunu među stanovnicima. Vođeni sveštenstvom, seljaci su se bacili na Vražji instrument, pokušavajući da mu zadaju "konačni udarac". Pamflet iz godine 1783.


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu