Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Flying Seven

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Flying Seven Empty Flying Seven taj Sre Jun 18, 2014 5:41 pm

ljubasav

ljubasav
The Flying Seven - Letećih SedamFlying Seven X296ofze6hevaaaawt3f

Tog hladnog i maglovitog jutra u novembru 1936. na pisti aerodroma u Vancouveru, poređana je  šarena kolekcija malih aviona - par Fairchild dvokrilaca, jedan Golden Eagle, dva Fleets i dva Gypsy Moths. Stojeći pored njih i drhteći od hladnoće i gledajući u nebo, sedam žena čekaju prvi bledi trag svetlosti koji se pojavljuje na istoku, a onda neko kaže: "Pa , da počnemo" Bilo je 6:16 sati ujutru.

Tosca Trasolini škljocne na patent svoje letačke kacige, penje se u kokpit na Fairchild, viče “Kontakt” i vozi se niz pistu a onda se penje gore u maglu.

Počinje letenje prvih kanadskih žena “patrola od svitanja do sumraka ".

Za nešto manje od 11 sati, u naizmeničnim letovima od 25 minuta svaka, od njih iz grupe – "The Flying Seven Club" - će obići Vancouver područje u svojim malim avionima. One žele da izvedu tačku, kaže jedan od njih: "Ženama je mesto u vazduhu."

Ideja koja stoji iza ove patrole je da u vazduhu, ceo dan od jutra do mraka budu avioni, sa najmanje jednim članom kluba van zemlje u svakom trenutku.

Pored Toske, u klubu je Margaret Fane, 22 -godišnji knjigovođu; Rolli Moore, kojoj je časove letenja davao njen Burnaby, i koji je izazivao porodične strahove tokom učenja trikova u letenju; Jean Pike, “beba” grupe,  dvadesetogodišnjakinja sekretarica u kancelariji aerodroma; Betsy Flaherty, prodavačica na odeljenju odeće za devojčice u Spencer’s Department Store; Alma Gilbert, supruga komercijalnog pilota i ujedno je bila predsednik kluba, zatim i Elianne Roberge, stenograf i jedan od dva člana tog kluba, koja takođe poseduje komercijalnu licencu Margaret (Fane) Rutledge.

U 1940 njih četiri, člana kluba, će organizovati prikaz "let" nad Vankuverom, sa izbacivanjem 100.000 letaka od New Westminster do English Bay, na kojima je napisana poruka “SMASH THE NAZIS! And GIVE DIMES OR DOLLARS TO BUY OUR BOYS MORE PLANES” tj, poruka za prikupljanje novčanih sredstava za nabavku aviona (našim momci)! Kako su leci padali prema zemlji, tako su sirene za vazdušnu uzbunu zavijale nad gradom.

Kasnije, tokom rata, Letećih Sedam, će dati vidan doprinos ratnim naporima, sponzorisanjem prvog centar za obuku žena pilota u Kanadi. One obučavaju u letenju, ali i padobranstvu, posebno u pakovanju padobrana. Neki diplomci s tog kursa, naći će posao u Boingu, a neki u drugim fabrikama aviona u istočnoj Kanadi.

Da bi se neko pridružio klubu  Flying Seven, morao je da ima leteću licencu. One ne drže učenike. "Sve devojke su iskusni piloti.”

Klub je počeo sa radom u 1929. U 1980. sa izuzetkom Betsi Flaerti, koja je umrla nekoliko godina ranije, svi članovi kluba  bili su živi.

I dalje postoji klub "Letećih Sedam"


Flying Seven V1xso96bhzav6i37xdyb

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu