Jos uvijek nemam odgovor
Neznam dali je dobro osvjezavati neke uspomene iz onih nasih tuznih dana kada si mislio da ti je cak i komarac u letu neprijatelj, ali moram da pisem o ovome i da zahvalim bogu i momcima koji su tu vece odlucivali o mojoj sudbini i sudbini par mojih klasica. Moram da pisem jer me vec nekih sesnaest godina muci jedno te isto pitanje ko su bili ti momci koji su nas to vece mogli izbusiti kao kante, a nisu. a Zasto nisu to stoji negdje u zvijezdama. Pa da pocnemo.
Nekako na samom pocetku rata dok su vec u okolini trajale neke borbe i dok su razni konvoji i kasarne napadane i branjene po dragoj nam BiH, mi pitomci SVS u Rajlovcu bili smo dio masine na putu bez povratka, masine bez kocnica, a iskakanja nema. Vec su i prvi metci prozundali iznad nasih glava i prve izbjeglice pristigle iz okolnih sela, neke zene od njih i bez cipela, samo u vunenim carapama. Tuga, jad , bol. Ja kao osamnaestogodisnjak, naprasno istrgnut iz zivota kao i svi mi mladici kojima je vojni poziv znacio mnogo, zakletva, drugarstvo i sve sto se stice u ustanovama kao sto su bile vojne skole bio sam u trenutcima uplasen, a onda ponosan na sva ta prijateljstva i jedinstvo koje smo osjecali izmedju nas. A nije bilo nimalo lako gledati profesore, komandire vodova i klasice kako svakim danom odlaze i nestaju u nekim novim zivotima noseni svako svojom sudbinom i svojom nafakom. Proljetni dani mamili su na frisak zrak nosen borovom i jelovom sumom sa Igmana i dani okupani suncem kako to nekako posebno barem meni samo u Sarajevu znaju biti. Nestajanje vode i struje polako postaje normalna stvar, odlazak na jelo u vojnicki restoran postajao je sve opasniji tako da smo dolazili na ideje da stavljamo plave gumene kape za kupanje na sljemove i odlazimo na rucak ili do kantine na pivkana. A stvarno gledajuci sa strane izgledasmo kao mnogo populjar u to vrijeme plavi sljemovi iliti plave kacige. No o njima drugom prilikom, ali osobno sam znao gdje oni dodju bice krvi do koljena. Elem kao istaknuti muzicar moje klase imao sam neke povlastice kod dragih nam komandanata pa se moglo jos cigara, kafe i ostalih mirodjija naci preko stele. Posto nebih kruzio i opisivao zivot tih dana u Rajlovcu da nebih skretao sa moje teme pocecu pricu koju vam zelim ispricati.
Jedno slobodno popodne kratio sam skacuci na trampolini postavljenoj iza jednog od objekata i izazivajuci vjerovatno poglede snajperista sa obliznje visoke zgrade bivseg Upija. Kako to znam? Znam jer sam ih svojim ocima pratio gledajuci kroz optiku Pam-a cisto iz dosade i radoznalosti. a taj Pam bio je udaljen svega desetak metara od doticne trampoilne. Kad odjednom cujem poznati glas mog komandira voda iz daljine vicuci Vucko, Vule imam jedan zadatak za tebe. Krenem mu u susret i on onako sav zadihan kaze, slusaj: Ti, taj, taj ,taj i taj odmah da se spremite, natovarite instrumente i picite za Busovacu. Hebote patak ja onako baf niti znam gdje je ni sta je ta Busovaca upitah ga.. Normalno svi odlaze ili dolaze sa naoruzanjem u i iz kasarne, a vi nas saljete sa instrumentima. Vule nista se ne sekiraj imacete obezbjedjenje i idete svirati vojsci u kasarnu u Busovaci. Moj dragi porucnik, nazovimo ga cigo, meni izuzetno drag i topao lik preskoci najvazniju recenicu koju mi je trebao reci tog trenutka. Sve sam to saznao kasnije, ustvari tu vece..
Bez nekih vecih pitanja odjurih da sakupim ekipu i da se pakujemo. da ne otkrivam prave identitete ljudi koji su isli samnom dacu im sledece pseudonime.. Zuti, Rudar, Hodza. Dodjem kod Zutog u sobu, on onako oko dvice visok, nijedan mu krevet nije pasao lezi poprijeko na krevetu i zmari Drinu sarajevsku. O Oglo kojim dobrom jesi nabavio pivkana, pita me?
Bice reko pivkana nista ne sekiraj, a garant i meze kazem mu. Odkud, kako, kuda seretljivo se smijuci ustade i poceh da mu objasnjavam da picimo za neku Busovacu da sviramo. Na trenutak nam pogledi zasijase kao da je van kruga najnormalniji mir i mi idemo da sviramo, dernecimo i cugamo kao toliko puta do sada. Bezbrizni i veseli, uz poneku travku kao pravi rokeri, a o alkoholu da nepricamo . Elem cijela ekipa bjese sastavljena od Muslimana, Srba, Hrvata bas kao i raspadajuca nam drzava, samo sto smo mi sve to gledali kroz zajebanciju sto ja cinim i dan danas. Odemo ja i Zuti do Rudara i Hodze i objasnimo situaciju. U medjuvremenu dolazi dole kombi bas onaj zeleni Tamic sa tablicama JNA bas kao porucen za ovu situaciju.
Odem do naseg sefa capt. Rajcice i pitam ga jel se to zajebavaju i da nemisle ozbiljno da cemo krug kasarne napustiti
u ovom kombiju kao glineni golubovi!? Kaze Rajcica, ma Vule nista se ne sekiraj imate pratnju jednog porucnika koji je naoruzan!! Vidim ja nema hibreta besjediti sa njim i pocnemo mi instrumente pakovati. Ja postavim cinele od bubnjeva nazad sa tri strane kao da nas malo stite ako se nedaj boze pripuca ( eh pameti). Potrpamo se tako mi i kao niko se ne boji, a vidis da svakom od nas guza radi. Dolazi naoruzani porucnik i jos dvoje troje instrumentalista i pocinje neizvijesna odiseja i putesevstvije kroz bosanske gudure. Kombijem napustamo kasarnu i vidim iskopane rovove iznad puta, a neko izvuce flasu stoka iz torbe i flasa poce da kruzi polako. Prolazimo pored mnogih naselja, cesta prazna nigdje ziva roba, ali stock radi svoje i odgoni i najmanju truncicu straha iz nasih guza, ali neki cudan osjecaj u vazduhu lebdi. Lebdi kao Demaklov mac iznad nas i naseg kombija kojeg iz Banja Luke mozes prepoznati kome i cemu pripada.
Silazimo sa nekog glavnog puta na sporedni i vec polako sunce zalazi na zapadu, a u kombiju raspolozenje kao da idemo na eskurziju, svi nesto veseli, cavrljamo o glupostima kad na pedesetak metara ispred nas iskoci lola u crnoj uniformi, nezaobilaznim rejbankama i puskom Heckler und Koch u rukama. Za njim drugi, treci, cetvrti. Vozac zaustavi kombi i mi se blijedo pogledasmo kao da svi imamo isto pitanje sta nam je ciniti. Nas sedam, osam u kombiju i jedan automat sa dva okvira municije. Pogled uprt u sumu pored puta i razmisljanje koliko ih jos ima pored puta sto nas drze na nisanu!?
Vozac otvara vrata, a lola iz sveg glasa vice.. napolje, napolje izlazite svi!! Mi jedan po jedan kao da nam je zadnji put nekako tromo i polako izlazimo na cestu koja je pusto prazna, a necuje se ni ptica, ni sum vjetra, nista. Lola nas postroji dok ostali drze puce pripravne i osmatraju svakog od nas pojedinacno da se nebi neko drznuo da nesto uradi, a sta da uradis
osim da se pomolis onom ciki gore ako ga ima ili nema svejedno jer si bacen lavu pred celjust i cekas odgovor dali je lav gladan ili sit. Lola nam trkelja dzepove, trazi dokumenta, postavlja deset pitanja u sekundi. a mi kao svi nesto odgovaramo, ukenjali se od straha. U glavi ti samo pice price o Zengama u crnim uniformama. Pokusavam da se priberem od soka i gledam na rukave nebi li nasao neki amblem bilo sta po cemu bi ih mogao odrediti kome pripadaju. Ali nigdje oznaka, uniforme crnje od najcrnjeg mraka. Na glavama crne beretke, puske poznate, ko ih posjeduje, situacija opasna da nemoze biti opasnija. skoro mrak, suma, osama, nigdje nikoga... mozda poslednji put da smo bili tako ludo hrabri i krenuli na taj put.
Mi stojimo kao jedan, a dvojica rove kombi i vide instrumente. Jedan od njih kao malo da oraspolozi situaciju poce da se smije i pita pa gdje ce te vi sa ovim stvarima!? Pa eto posli u Busovacu u kasarnu da sviramo na poziv. A lola sto je drzao dokumente naglo se namrsti i kaze.. Pa jeste li vi normalni!? Ta kasarna je vec treci put napadana u roku desetak dana i vi idete tamo da svirate!? Mi se pogledasmo, a stvarno nismo znali da je tako crno i pokusavamo nevjesto da opravdamo istinu.
A istina je vec odavno pokojna i dzaba sav trud i objasnjenja, vidim ja da nece na dobro izaci i pocnem nekako pateticno da im objasnjavam da smo mi mladi ljudi koji nemaju veze sa ovim sto se dogadja vec samo da idemo i sviramo sto nam je posao. Povuci potegni, moli, objasnjavaj i nekako se mrki lola smilova i rece.. Mozete proci, a dali cete do tamo doci ili se eventualno vratiti to niko nezna! Mi kao presretni, a ja bih ga najradije zagrlio i izljubio sto nas pusta, a i neshvatamo da smo od tog trena samo pokretna meta i zavisimo od dobre volje svih ostalih strazara, barikadista usw..
Upadamo u kombi, isprepadani i uzbudjeni i po gasu samo sto dalje od tog mjesta, sto dalje iz te hebene zemlje, po gasu pa ako moze ikako vertikalno nebu pod oblake samo sto dalje od svega ovoga..
Krivina lijevo, krivina desno.. Niko nista ne progovara, niti se mozemo vratiti, niti bi dalje. Jednostavno prepusteni sami sebi i sudbini svojoj. Nekako dodjosmo do slavne Busovace (neka mi Busovcani oproste i halale) i kod prvih kuca na fasadama obiljezja neprikladna nekadasnjoj nam zajednickoj domovini i skontasmo gdje smo upali. Niko nezna tacno gdje je kasarna i motaj se malo po ulicama i vidimo jednu nenu pored puta, stanemo i upitamo je za kasarnu. A nena k'o iz topa.. E djeco moja djecete tamo, tamo se svaku noc puca, nalet vas bilo.. Al nam nena ipak objasni kuda da vozimo. Osjecamo gorku atmosferu mjestana dok prolazimo prema kasarni i primjecujemo na izrazima lica dobrodoslicu upucenu samo nama.
I tako stigosmo pred kasarnu i kapiju, a tamo zica rastegnuta, rovovi, u njima vojska pod PRO, maskirni sljemovi prekriveni liscem.. A jooj... Gdje ovo dodjosmo, a pogotovu koji nam je razlog dolaska! Cijevi vire iz rovova, direktno uprte u nas.. Izadje porucnik i poce da doziva da nebi pripucali. Izadje jedan vojnik i nekako sa strahom pridje kapiji da provjeri ko smo.
Pustise nas unutra, a meni se vise ne izlazi napolje dok ne posalju helikopter po nas
Okupi se nesto vojnika oko nas u krugu i nemogu se cudom nacuditi kako i zbog cega smo dosli, a pogotovu da smo zivi i neogrebani stigli. Poce prica i tad saznadoh da je kasarna vise puta napadana i to zestoko sto se vidjelo i po fasadama.
A to nam niko nespomenu na polasku iz Rajlovca. Al' sta ces, gdje si, tu si..
Dodjosmo u neku ovecu prostoriju, a tamo stolovi puni tanjira, casa, raznog pica... I oficir koji nas uvede u istu rece da nadjemo najpogodniji cosak za instrumente i da ce nam vojnici pomoci istovarati. Ali sve nekako odurno i nabudzeno da mi je bilo doslo da strajkujem i uopste nesviram.. Moje misljenje podijelise i Rudar i Hodza i Zuti.. Ali ova druga ekipa sto je bila sa nama, medju njima harmonikas M. poce vec iznositi instrumente, kao da se nista oko nas ne desava ..
Ja bih najradije istog momenta nazad, ali kako nazad kad oni cekaju u sumi.
I polako pocese da se okupljaju oficiri, podoficiri GL i slicne face, a nigdje nijednog vojnika u sali. E to mi se bas smucilo, mi cemo da im sviramo narodne i opstenarodne, oni ce da maste brke i izvaljuju debele i masne stomacine, a jadne momcine od osamnaest, devetnaest godina ce da came napolju po hladnoci i cekaju novi napad. Eto sto ti je zivot, i nasto smo mi bili spali. Muka da te uhvati i proklinjem taj dan kad sam posao tamo da sve to gledam i vidim. Ali sta ces, vojnik si i slusaj i dalje slijepo naredbe pa taman da kazes crno je, oni ce bijelo je, bijelo je i suti. Pocnemo mi sa svirkom, ali meni djavo neda mira, inace sam buntovnik po prirodi i ja odvrnem svoj instrument najjace sto sam mogao i prasim kao lud. Zuti vidje o cemu se radi i on napravi isto tako, Rudar je svakako bio dovoljno jak, a Hodza nas skonta u sekundi i on se pojaca
Pocnemo namjerno da falsiramo i svako pici nesto svoje. Svirka ne lici ni na sta, muzika preglasna, ali matorci nista ne kontaju i razmastili brke pecenjem i cugaju li cugaju. Pocese pjevati, porucivati, a mi sve glasniji i nesinhronizovani namjerno, ali nista .. dernek picli li pici. I vidimo mi da smo porazeni na bojnom polju i nekako izguramo do kraja, sjednemo kao da klopamo, a nikome nije ni do cega. Vec se prihvatili flase da razbijemo tugu i pripremimo se za puta jer nam ovdje spavanja nema. Trpaj instrumente kako znas i umijes, drpi koju flasu za puta i preko vrata po mrkloj noci kroz Busovacu pravac Rajvosa. Sjedimo u kombiju i najradije bi se uvukli jedan drugom u dzep i prespavali do Rajlovca, al' neide.
Negdje oko pola dva po noci, u Busovaci nigdje ziva roba, poneko ulicno svijetlo zmirka, a nama svaki predjeni metar kao kilometar i tristo. Izlazimo na onaj put kroz sumu, vozac po gasu, a mi napregli sva cula i ocekujemo sad ce,samo sto nije..
Kad lole zapletu iz mraka, molim boga samo da ne osinu po nogama (fudbalerskim)
Sekunde prolaze kao vjecnost.. A sve krivina na krivinu. Osmatramo noc pod farovima i u tisini svako za sebe postavlja imaginarnu zasjedu sebi u glavi iza svake krivine. Al neko nas sacuva tu noc..
Prodjosmo cijeli put bez zaustavljanja i upadosmo u kasarnu vise ukoceni nego odkoceni
Nista istovaranje, nista prica.. Svako u svoju sobu da razmota gotovi film iz glave i da ga izradi u milion slika i vizija.
Moje slike su samnom jos i dan danas i ponekad se sjetim toga i razmisljam kako je nekad smrt pored tebe i drzi ti ruku na ramenu, a ko zna zbog cega i zasto spusti tu ruku i produzi dalje.
Ovo je jedna od hiljade slicnih prica gdje je nasa mladost gurana u balegu iz koje mnogi ne izadjose nazalost, a sve zbog nepromisljenosti i neodgovornosti onih iznad nas.
Momci u Black uniformama koji ste tu vece mogli da sa nama radite sta ste htjeli, hvala vam sto danas mogu da pisem ovo.
Bilo ne ponovilo se.
The End
Vucko_1
http://www.avijacijabezgranica.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=11502&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Poslednji put izmenio cyber fulkrum dana Sub Jan 03, 2009 5:21 pm, izmenio ukupno 2 puta