Vatra Svetog Elma... (a i dim St. Eola...)Urnisa kiša napolju.
Nije ovo baš proljeće kakvom se radujem ali daj šta daš.Bolje je od neke zimčuge, sasvim sigurno.
Razgulilo, ko ono birvaktile u Mostaru.Možda baš zato što su odlučili da i ispred naše zgrade postave finalni sloj asfalta.Trebalo im je samo petnaest godina od useljenja.Sića.
E sad, oni šahtovi i ventili koji su virili i obračunavali se godinama efektno sa našim poluosovinama, karterima i homokinetičkim zglobovima dotrajali ‘naki otkriveni pa se moraju stavljati novi.
Iskopali radnici rupe ali im ih kiša već par dana konstantno puni.
A mi seirimo.Ako.Zloba, ali retrogradna.Merak.
No, da ne gnjavim po običaju, hajmo na priču.Šta ako sutra prestane kiša pa budem mogo’ napolje a sve ovo ostane neispričano.
Ajd’ opet malko Wikipedi-u u pomoć.Oklen’ naslov?
Vatra svetog Elma (en. St. Elmo's fire ili Saint Elmo's light) je svetlosni efekat koji se javlja usled električnog pražnjenja u atmosferi. "Vatra" svetog Elma je zapravo plazma niske gustine i niske temperature. Efekat je vekovima poznat moreplovcima pošto se manifestuje na jarbolima brodova, uglavnom tokom nevremena. U moderna vremena efekat se manifestuje i na visokim stubovima dalekovoda i na isturenim ivicama aviona.
Naziv je dobio po svetom Elmu, zaštitniku moreplovaca. Električnu prirodu fenomena je prvi objasnio Bendžamin Frenklin.
A za Eola znate.
To je onaj zadužen za pirkanja, jača i slabija.Sva, komplet.
Eto naslova.Nisam neki mornar, pre će biti da sam pristalica one međunarodno-kopnene ,,’fali more, drž’ se kraja...,, pa će ovaj puta, biti o avionima.
A šta je neposredni povod?
Ovaj siroma’ Kalčinjski i njegova tužna svita.To jest, nekakav blagi, uravnoteženi, moj nastavak priče sa drugog dela foruma, o ličnim iskustvima po sličnim temama.U stvari o,,dinamičnim,, iskustvima.Od pre, skoro, dvadesetak godina.
Na transportnu avijaciju nisam došao dobrovoljno.O tome sam već pisao.Smatrao sam a i danas smatram, da takva vrsta avijacije i nije neka sreća za mladog čovjeka.Više bi se mogla nazvati ,,utješnom nagradom,,.,, A još kada na istu stigneš u takvim decenijama.Ali i o tome sam već,
da ne gnjavim.
Kolege koje su došle pre nas imale sreću da se malo i uživa.Inostranstvo, fudbalski klubovi i slično.A mi samo kašika i septička.Kašičica malecka al’ zato šahta povelika.I puna.
E ovo će biti priča o dva moja ,,sportska,, iskustva.
U stvari bavio sam se sportom slično ko u onom vicu ,,Kako Crnogorac o’će da oslabi? Pa gleda atletiku na TV-u.Višeboj.,,
Ovo je priča o prevoženju dva različita sportska kluba u mojoj režiji.Kao spoljnjeg saradnika.Čitaj, posmatrača i držača za ,,rogove,, (volan...)
Prvo ću malo kraće.Da mi ostane mjesta i za drugi deo.
Wind shear...
Neđe ono davno, pred samu šorku u BiH, odbojkaši Vojvodine idu na neku vrlo važnu utakmicu sa Jedinstvom u Bijaću.
Batajnica, došli odbojkaši, a došli i mi.
Ja na preobuci u delu za navigacijsko letenje.Spremio se poručnik sve po ps-u.Znam pročitati i meteo a i popuniti i plan.Pravi badža.
Imam izvrsnog nastavnika, ali pošto ću o njemu još puno priča ovde nekada kasnije, hajde da sada ne spominjem imena.Biće prilike, a i zaslužio je čovjek.Veliki deo onoga što sam naučio o letenju na An-u i transportnoj, naučio sam baš od njega.
Vrijeme, naravno loše.
Kiša pljušti, oblaci nisko.Ali iznad QGO-a.Moći će se.
U Bijaću je malko rutavije, ali i tamo za sada može.Samo, tamo i vjetar.Roka i razvaljuje.Sreća ima više pista pa ćemo valjda ubosti neku.Prognoza je da će kiša stati, oblačnost se unekoliko podići ali se zato vjetar pojačati.Plješevica, majka.
Put do tamo bez veće frke.Oblačnost prihvatljiva.Osam osmina ali ne prenisko.
Sletimo, recimo korektno.Ko na nosač.Na četvrti kabal, traverza i drk.Bez ravnanje.Ič
Pojasevi zategnuti skoro maksimalno a putnici upozoreni da sjede vezani.i ‘nako su dugajlije samo nam još fali da ,,ripaju,, po teretnoj kabini.
Gluvarili po aerodromu nekoliko sati dok se utakmica igrala.Otišli i na klopu, a od tolike kafe me skoro stomak zabolio.Ajd’ konačno dođoše.
Pobijedili.
Stručni štab se već u autobusu uroko’.Flaše na sve strane.Buteljke i viskići već sve po pedalj odmaljeni.Slavi se.
Mi gledamo i sumnjičavo vrtimo glavama.Ako ne bude bljuvačine do Begiša biće super.
Vjetar razvaljuje, mijenja pravac i po šezdeset, sedamdeset stepeni.Na granici, a pođe i zeru preko.Samo malkičak, čisto za dileme.
Vođa ode na toranj.Vraća se ubrzo i kaže ,,Ajmo odmah.Ako ne krenemo uskoro vjetar je u pojačanju, poslije nećemo moći...,,
Popne se na otvorenu rampu i ,,veselim,, odbojkašima zapovednim tonom naredi da spakuju flaše i po dolasku u avion sednu napred prema pilotskoj kabini i što čvršće se vežu.
Biće tarapane.
Uđoše, sedoše.Kao vezaše se, torbe na sredinu.Ja već seo na sedište i zategao pojas da skoro jedva dišem.Čekam i gledam barice na stajanci.Talasići, ko’ za jahanja na istim.
Kaže onaj vic ,,Otvorio Mujo školu jahanja na talasima.I poslije tri dana zatvorio.Što?Pa podavili mu se svi konji...,,
Ako uskoro ne poletimo ni mi nećemo bolje proći.Ko fol gledam neku divlju odlaznu proceduru a krajičkom oka posmatram vođu dok se vezuje i izdaje naredbe za ček liste.
Vidim ozbiljan, pogleda u mene i kaže otprilike ,,Ne sikiraj se, biće sve ok...,, Ne ide mu baš pokušaj da me oraspoloži ali nemamo ni vremena za razmišljanje.Odobrenje za voženje je tu a do piste kratko.
Na liniju poletanja, još jedna ček lista, gas na poletni, pogled prema sumornom nebu od koga se jedva naziru obronci planine, potvrda odobrenja poletanja i puštanje kočnica.Ode jedna pedala u stranu.Vođa drži pravac a mi guslamo u nekoj čudnoj traverzi. Vr i V1 minuše.Op, eto nas u vazduhu.Trese i tandrče, ali prihvatljivo.Recimo, uobičajeno.
Trap prođe, bezbedno odlazimo.E jel’ baš?
Šef ostavi pun gas i flapsove dosta duže i to se pokaza kao pun pogodak.
Taman na nekih manje od dvije stoje meteri, desi se.
Prvi put.
Puče nas nešto s’ lijeva.Skoro nas prevrnu od planine.Volan odleti ulijevo, mi udesno, a vođa dreknu ,,Drž’ i ti, šta gledaš...,,Spucam glavom u navigacijski komplet i ventilator iznad glave ali od tolikog adrenalina ne osjećam nikakav bol.Ufatim se za rogove.
Taman ispravismo nekako jedno šeset stepeni nagiba kad nas puče ponovo.Ovaj puta nekako nadole.Čini mi se, Izačić mi se nikada nije učinio bliži, ni veći.I manje drag.
Motori tutnje, krila škripe, prašina u kabini na sve strane, želudac kod trećeg krajnika, a mi ko ona mala plavušica u rukama ovog meteo King Konga.
Još smo ispod baze i srećom sa uglom penjanja.Čudnim načinima ali još odlazimo.
Roknu nas još jednom malo blaže i stade.Treska još povremeno, ali ‘nako standard.Ništa posebno.Na radaru sve čisto.
Uđosmo u oblake, uvukosmo flaps, vođa naredi mehaničaru da smanji gas za režim penjanja a mi se prvi puta pogledasmo u kabini i prodisasmo.
Uh, sunce ti Božije.Jel ovo to smicanje vjetra o kome govore?Mora da jeste, ovaj umal’ da nas smakne.
Okrenemo se prema teretnoj kabini.Vrata između se sama otvorila i njišu se.Ja na mah, između dva ljuljanja vrata, mogu da vidim dugajlije, neke, kako leže po podu, bliže repu nekako.Ispovraćali čitav avion, a želudačni sadržaj poprilično razrijeđen porazbijanim rizlingom, Balantajnom i Johnom ,,šetačom,,.
Srče po podu, ko u kafani kod željezničkog pristaništa u Bojićima, poslije fajronta.
Vođa pogleda.
Pogleda u mene, pa u mehaničara.Sačeka nepun minut da dospijemo do hiljadarke, uzviknu ,,Drži ti, preuzmi...,, a mehaničaru naredi ,,Ustaj da prođem...,, i ode u teretnu kabinu.
Sad ne mogu da se okrenem a volio bih više no pare.Dobro ne baš neke velike pare, ipak sam potkupljiv, prilično.Držim ugao penjanja, kurs i brzinu.Tolko’ zasad, znam.
Izgleda da je progazio između onih flaša i održo im takvo slovo da su do Bataje sedili ko bubice.Niko da mrdne.A i otreznili se u momentu.
Kad ne slušaju.Posle poletanja, odvezali se neki i krenuli da nazdravljaju.A onda im nazdravio Eol ili slavenski pandam, Pohvist.Sve porazbijo’ i isprevrto ko stogove đedinog sijena po mojim Kablovima, krajem ljeta.
Bogovi vetra su ovaj puta ipak bili na našoj strani.
Vođa se vrati na mjesto.Ne zna bil’ se smijo ili se nastavio ljutit’ ?
Pogleda u mene, nasmija se, zapali, otpuhnu dim i reče ,,Kako je?Jesil’ se prepo’?Eto vidiš, nije bilo strašno...,,
Tek tad se sjetih da pipnem tjeme.
Dobro je, suvo.I ja se kiselo nasmijem i odgovorim ,,Nije, nije...,,
Dalje do Bataje bez frke.ILS nas lako uvede u prilaz a ne bi ni vjetra, pa ko po ulju.
E sad, ni kod odbojkaša, osim ugruvanih, ne bi ni posječenih ni ozbiljnije povređenih.Samo štrokavih.Platili su poslije i pranje aviona.Platili, platili.
A mislim da se i danas u životu vezuju i u autu, čim pirne onaj proljećni.
Tijak...
Mrčo, zemo, Elmo...Moram ići šmrknuti malo kafe.Umori me ova odbojka.
Al’ ne sikirajte se.
Sledeća priča je nekako fudbalska.I na drugom kraju Juge.
A da je lakša, e to ćemo viđi, tek viđeti.Meni, Bogumi, ne bi.
E oduži mi se ova kafa, pa priču nastavljam tek sledeće jutro.Ovi završili asfaltiranje ali kiša još nije prestala.Roka li roka.Cema, što bi rekli Mostarci.
Na šta li će taj asfalt ličiti Boga pitaj.Verovatno na ove moje priče ili na skoro sve na ovim meridijanima.Drži vodu...
Nastavak priče je nekako logičan.Nastavlja se sledeće godine u kasno proljeće.Na marš ruti Niš i tada već Podgorica.Operacija ,,Sprečiti let,, je odavno već počela pa su jedine destinacije magični trougao Batajnica-Podgorica-Niš i ponekad prometne metropole Kraljevo i Priština.Avioni skoro sami znaju put.Samo ga napujdaš ,,Aport mali...,, i on sve sam.
Jes’ kad bi se šalili.
I jednog vikenda poručnik dobije premiju.Dobro, recimo šesticu.Treba da se vozi FK ,,Radnički,, Real sa Nišavu na prvenstvenu utakmicu protiv Budućnosti u Podgoricu.Kraj prvenstva pa ni Džarovski to ne bi raspetljao.Tekma kao mlogo važna, možda ostanemo i cijeli vikend.Idemo i u civilu.
Ha, lijepo baš.Svratiću kod kumova, tamo prenoćiti, biće baš dobro.
Sve isplanirao, Mirko S’ Kojotovski, genijalčina i naučnik.
Vrijeme nekako ko ovih dana.Nisu ovi slojasti oblaci.Više su gomilice.Ali ima ih puno i kiša često loži.Ma nema tu neke muke.Podgorica ima odličan ILS.Surdukneš se do VOR-a, a onda preko jezera, u zaokret i zalaz.Ništa lakše, ja još skoro đak, ,,preobukčanac,, a radio to sto puta.
Tako i bi.
Skupili se svi na civilnom delu.Došli fudbaleri, uparađeni tupsoni i gledaju nas nekako sa visine.Šta ću, pogledam one svoje izlizane farmerke i jaknu što mi je buraz poslo, valjda njemu dosadila (lijepa ‘93 ća ej.) i pomislim, bolje da smo išli u kombinezonima, u njima mogu i pred cara a i bar me ovi trećeligaški sportaši ne bi ‘vako rentgenisali i begenisali, u svojim trenerkama od oko aproksimativno dvjesta marona.Svaka.
Ajd uđemo u avion, sad da po ‘vakom danu ne vraćam i sebi takva sjećanja.Na te ,,uspješne,, godine.
Let do Podgorice kao što sam i očekivao rutina.Vedro samo malo oko Sjenice.Taman da šmeknem zavičaj.A onda u kanjon, od Mojkovca nizbrdo i očas posla sletimo na odredište.Oblačno i tamo, ali ne pada.Još.
Javim se nastavniku da ću kod kumova, neću na utakmicu.Volim fudbal ali ne bih baš da se smaram gledanjem takvih velemajstora.Draža mi je kumina baklava.
Srećom, šef mi reče ,,Nemoj ništa piti kod kumova, znam Vas obojicu.Možda ćemo se morati vratiti večeras.,, Dobro ajde.Neće biti jednostavno odbiti mog kuma, ali služba je služba a...
I ja ne pijem na dužnosti, nema veze uniforma.
Odosmo.U bus, oni na stadion a i ja u grad.Predsednik kluba i vođa posade su kućni prijatelji.I komšije, valjda.
Kod kumova super.
Nismo se dugo vidjeli pa priči nikada kraja.Tad nije bilo mobilnih pa me iznenadi kad se kum predveče javi na telefon i reče da mene traže.Broj sam ostavio samo šefu.
,,Ajde, dođi odmah kod motela Ljubović.Idemo nazad...,,
To mi blizu, samo preko parkića i ulice, ali đe ćemo sada?Već se mrači, a kiša i vjetar razvaljuju.Pozdravim se sa kumovima, dođem tamo.Bus samo mene čeka.Svi sede unutra.Ovi Mesiji i ostali maheri, veseli a izgubili utakmicu.Šta je ovo?
Drugar mehaničar mi objasni da im to i nije bilo baš bitno za plasman a važno za Budućnos’ pa im svejedno.Jedan, nula.U kešu ...
Upitah, što se sada vraćamo, a on mi pojasni da su se vođa i predsednik kluba dogovorili da ne plaćaju večeras hotel pa da odmah pođemo.A vrijeme?
Videćemo kad dođemo na aerodrom.Stigli.
Parkirali se na centralnu stajanku, na pedesetak metara od aviona.Ali kiša toliko pljušti i sjeverni vjetar razvaljuje da pada skoro horizontalno.Ne možeš ni pretrčati do aviona mlogo suv.Sad mi je drago što kod kume bi limunada.Ajd i ručak i baklava, što cjepidlačite.
Vođa uze onog bijelog stojadina, inventar svake vojne stajanke i ode na toranj.Mi pretrčasmo do aviona, a ja uze fasciklu sa procedurama da vidim, ko fol, kuda ćemo.
Kroz prozor vidim munje koje tuku okolinu.Nekako simetrično.Ne bih baš mogao dati prednost ni primorju ni sjeveru.
Vođa se dugo zadrža na tornju.Vidim i fudbalerima nije više do smijeha.Sad će se morati osloniti na nas ,,odrpance,,.Trenerke im ovde ne koriste.Ni kopačke.Pregled igre, posed lopte i inicijativa su trenutno na našoj strani.
Stučni štab je nekako posebno istraumiran.Sa blago kiselim smijehom (ko pavlaka), posmatram kako ekonomu nude sto maraka da samo pogleda kroz prozor.Ne pada mu na pamet.Drži glavu među rukama i ponavlja neku svoju mantru za specijalne prilike.
Biće veselo.
Dođe i vođa.Odluka, idemo.
Niko ništa ne progovara.Ček liste i pokretanje bi za tren gotovo.Brisači ne pomažu.Anuška ima čudan brisač, na ‘idrauliku.Samo otvoriš slavinu a on ubrza.Ali ovde ne može dovoljno.Svjetla na stazi za voženje i samoj pisti se skoro stopila jedna sa drugima.
Ispred nas poleti JAT-ov ATR i zaputi se pravo prema Mojkovcu.
Mi gledamo u vođu a on samo promrsi ,,Ne brinite, čuo sam se sada sa šefom.Moći će u Nišu onaj ,,naš, niski krug,,.
Ajd’ kad ti kažeš.
Radilo se u ratu svašta.Probiješ do VOR-a na dole, pa ako je jak sjever onda nisko preko željezničke i centra grada zavrneš jednu kraću imitaciju kruga.Veći nagib u trećem i četvrtom pa onda kratko u final.Isprariraš sjeverac i to je to.Zvuči jednostavno.Pasuljče.
Ali do toga ima još da guslamo.
Na liniji poletanja vođa upita ovoga iz otišlog ATR-a, ,,Kolega može li jedna meteo?,, a iz šušteće veze čuješ samo ,,Ne mooože saaada.,, Uh, oni otišli pravo prema Mojkovcu pa im je sada poslednje bitna naša molba.
Odlučimo da posle poletanja radimo zaokret iznad aerodroma.Da malo ufatimo visine.
Jeste li nekada radili zaokret sa oko pet stepeni nagiba?E ja jesam, tada.Poletimo i konfiguraciju uvučemo nekako.Lomi, krši i razvaljuje.Na vođin zahtjev obojica držimo volan.Ili se bar držimo za njega.Gde god ti pogled dopire kao usred dana.Iznad aerodroma mala čistina i u njoj se mi vrtimo.I tada ugledam.Malu munju koja piči po našim brisačima.Treperi i osvetljava lice vođe i mehaničara, a verovatno i moje, samo ga ja ne vidim.A možda je tako i bolje.Ko zna šta bi ugledao.Došo’ nam Elmo u goste.Sletio na brisač da nas pričuva.Potraja nekih petnaestak sekundi pa ode.Ima pametnija posla.
Lovćen, Rumija, brda iza Tuza, prema Albaniji i dalje a i Komovi bukvalno gore.Svako malo se pojavi vijugava svetlost.A radar kao kinseki lampion.Svuda svijetli.Jezgra više ne možemo ni izbrojati.Anuška škripi i trese se, ali gura.
Odluka da uradimo zaokret se pokazala kao pun pogodak.Prema Mojkovcu smo okrenuli relativno visoko i mnogo mirniji.Radar majka.Ko ga izmisli u dupence meko da ga ljubim.Provlačimo se ali sada i nije tako strašno.
Pređosmo ispred Sjenice, na Oblasnu i čujemo prijatan ženski glasić koji nam saopšti ,,Kolega vojni da li znate da je niški aerodrom zatvoren već dva sata?Hoćete li na Batajnicu, tamo može?,,
,,Nećemo, nećemo, čuli smo se sa našima, probaćemo kući.,,
Dobro, po želji.Kontrolor verovatno misli, ko će izać na kraj sa ovom vojskom?
Vođa me pogleda i da li zbog mene ili i zbog ostalih članova posade reče otprilike ,,Ne brini.Biće sve ok.Radili smo to više puta.Ti samo ne diraj ništa i radi samo ono što ti ja kažem,, Pa nisam ja izgorio po ušima da probavam sam nešto.Ufatim sebe samo kako me malo noge zabolile od dužeg upiranja u pod.
Opustim se, šta bude biće.Sa pravim sam majstorima, neće biti problema.
Za razliku od odbojkaša, fudbaleri ko drage baje.Ne čuje se ni da dišu.Teret ko teret.
Prilaz do petnaeste milje prilično miran.Dole malo rutavije a na VOR izbismo na malo preko dvesta metara.Brda okolo, noć prozirna od gradskih svetala, ali majstor zna.Malo veća snaga i zaokret u pravac od oko četres’ stepeni nagiba.Pravo preko zgrade TV5.Skoro smo u studiju.Uživo.
Vjetar malte ne potpuno bočni, sa moje strane.Pistu vidim samo kroz vođin prozor.Kako lijepo svijetli, brate rođeni.Vođa, maher, drži traverzu skoro do samog dodira.I to kakvu.Neviđenu.Tj. ja skoro ništa ne vidim.A nogama bi mogao izbit’ zakovice na podu.Gas povelik do praga.Dodir negde kod T, kontra noga neposredno pre i po mokroj pisti spusti nos, elise sa upora i RUD 0.
Eto nas.
Ni nepuna tri četiri minuta od oblaka do junaka.
Pozadi tada aplauz kakav ni pre ni posle nisam čuo.Uzvici i radost.Preko ramena vidim Johny opet krenuo u šetnju.Od ruke do ruke.Stadosmo.Čak i ekonom pogleda kroz prozor.
Flaša uđe u kabinu a vođa odbi, kao kasnije ćemo.
Meni se usta osušila ali ćutim.Mali karijerista.
A vojnik, kurir, pametan dečko.Za najmanje sedam dana nagradnog.Čuo elise i turio džezve.
Pokupimo slušalice, ,,Džepsone,, i ostale andrmolje i dok smo došli do aneksa i kafe gotove a i u viskiću led.
Mokri ko čepovi a duša nam suva.Fudbaleri i ostali nas sve tapšu po ramenima a ja mislim o nezasluženoj slavi.Kofer se proslavio.
Samo pogledam u vođu i pružim mu ruku.On se nasmeši i stisne moju.
Dobro je, kući smo.
Fali nebo ali se nekad’ i majčice drži.
Sjede nam kafa a i resto, ko budali šamar.
I tako što se sporta tiče, to bi moj višeboj.Umal’ ko u Smolensku, gluho bilo.
Porodicama stradalih Poljaka iskreno saučešće pa ne bih da zvučim morbidno ali moram citirati jednu babu sa mog jučerašnjeg boravka na pijaci.
Kupujem neke jabuke i čujem krajičkom uha zabrađenu babu koja jaranici sa susjedne tezge kaže otprilike ,,E, jadni ljudi.Kad li će ovi naši na neku turneju...?,,
Ćuti baba, to ti je za najmanje tri mjeseca Padinjaka.
A sezona krompira je tek počela.
Tako ja ni kriv ni dužan prođoh ,,obuku u realnim uslovima,,.Bilo je toga još.Mislim ovakvih letova, i priča o njima.A sportisti su mi narednih godina ređe zapadali za vožnju.Valjda i oni osiromašili.Ovi iz Radničkog danas nemaju ni za autobusa a i trenerke im progledale na kolenima.
Ako ovo nisu letovi koji se pamte e ja onda ne znam šta su.
Pozdrav raja, do sledećeg kišnog dana i neke nove priče.
Vaš, pokisli...
Cvetko Điđimilović.