Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Canadair CL-215 Protiv pozarni avion

3 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Sre Jan 21, 2009 9:33 pm

muzaferija

muzaferija

Kanader (Canadair) je kanadski amfibijski zrakoplov namijenjen za gašenje požara. Vodu u svoje rezervoare puni slijetanjem na vodenu površinu gdje se ne zaustavlja, nego nakon punjenja odmah uzlijeće. Teret ispušta iznad područja zahvaćenog vatrom.

Canadair CL-215

CL-215 je protupožarni amfibijski zrakoplov s dva Pratt & Whitney R-2800 turbo-elisna motora. Sposoban je s vodene površine preuzeti 5.455 litara vode u 12 sekundi. Prvi let imao je u 23. listopada 1967. a prva isporuka za French civil protection agency bila je u lipnju 1969. godine. Tijekom 1989. kompanija je isporučila dva zrakoplova oznake CL-215T i počela daljnja rad na modifikaciji s oznakom CL-215Ts. Rezultat je nova inačica CL-415.

Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Canadair_CL-215s

Slika 1 Canader

Slika 2 Canader

Slika 3 Canader

Ove zadnje tri su moje slike koje su slikane u Zemuniku 1984.god

http://www.vranjak.info/forum

2Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Re: Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Ned Feb 22, 2009 2:57 am

ZuluDelta

ZuluDelta

Canadair CL-215  Protiv pozarni avion 11vlzbz131982
Canadair CL-215  Protiv pozarni avion W1409

Sikano 1.3.1982. sva 4 kom. iz kolekcije tadasnjeg k-danta baze Viktora Lenarcica

3Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Re: Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Sre Feb 25, 2009 12:04 am

muzaferija

muzaferija

Vrlo dobra fotografija,šteta samo što se jedan srušio 1983 god prilikom trenažnog leta, tada je pogino pilot zaboravio sam ime samo znam da je po činu bio major. U to moje vrijeme Kom je bio Radovan Katanič, a za službu održavanja veliki čovjek sa dobrim srcem kojeg nikada neču zaboraviti Major Štajner Mirko, veliki stručnjak i poznavalac avio motora . Sječam se jedne anegdote kada se jedan motor u zraku ugasio, te je Kap Matulović sletjeo sa jednim motorom bezbjedno, bez i jedne greške. Kada smo privukli platformu ispod motora da vidimo u čemu je problem, skinuli zaštite sa motora, tada je došao Mirko , rekavši mi da provjerim gorivo u krilnom rezervuaru,kada sam provjerio mehanički rezarvuar je bio prazan iako su istrumenti u kabini pokazivali da ima goriva

4Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Re: Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Čet Feb 26, 2009 1:04 am

ZuluDelta

ZuluDelta

Problem tog koji se srusio, jest cin majora, naime taj major koji je dosao mislim na preobuku nije uvazavao iskustvo, sto njemu kao majoru ima soliti pamet iskusni kapetan cini mi se i tako preveliki kut poniranja za uzimanje mora i kasno ispravljanje CL-212 je zaronio, nesjecam se tko je tada bio komandir, mislim da je Radovan Katanic kasnije preuzeo, ali mozda se varam.
Za Štajnera se zna da je bio maher, tu mi stanuje u susjedstvu.

5Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Re: Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Ned Jun 21, 2009 9:13 pm

muzaferija

muzaferija

i SaznanjeKanaderi koje je Matulović oteo 1991. sa Zemunika prodani u bescijenje Grčkoj 15.02.2008 Svijet Iako se radi o starim tipovima kanadera, za pretpostaviti je koliko bi ti zrakoplovi pomogli u u gašenju požara svih ovih godina Beogradska "Politika" objavila je priču o Milanu Matuloviću, posljednjem zapovjednikom protupožarne eskadrile na tadašnjem aerodromu Zemunik. Kanader YU Danas umirovljenik u Tivtu, pukovnik nekadašnje JNA Matulović, kako piše Politika, tvrdi da je Zadranin koji se nije mogao pomiriti s raspadom Jugoslavije i građanskim ratom 1991. pa je s vojnog aerodroma Zemunik sa svojom postrojbom kanadera sletio na podgorički vojni aerodrom Golubovci. Matulović objašnjava kako su kanaderi, kupljeni većim djelom novcima tadašnje SR Hrvatske, prodani u bescijenje Grčkoj. "Tadašnje vlasti smatrale su da se sa šumskim požarima mogu nositi vatrogasne jedinice, ali kao što to i obično bude, život ih je demantirao u praksi, što je pokazala prošla sezona i u Srbiji, a tako i u Crnoj Gori", govorio je Matulović Milan Matulović .Navodno se Matulović zalagao da kanaderi ostanu na području bivše SRJ, ali četiri protupožarna aviona, s 13 rezervnih motora i svom pratećom opremom sredinom 1995. poletjeli su posljednji put s aerodroma Golubovci prema Ateni gde su prodani jednom grčkom biznismenu. Jednim od četiri zrakoplova upravljao je tada "svježe" umirovljeni zapovjednik eskadrile, pukovnik Milan. Matulovića navodno, prema pisanju Politike, su u mirovinu poslali u studenome 1991. Koliko je poznato, zbog prebacivanja hrvatskih kanadera, najprije u SRJ, a potom u Grčku za Matulovićem nije raspisana nikakva tjeralica. Iako se radi o starim tipovima kanadera, za pretpostaviti je koliko bi ti zrakoplovi pomogli u u gašenju požara na hrvatskoj obali svih ovih godina. Nažalost, prema nekim navodima, stari kanaderi, prema sukcesijskom sporazumu o bivšoj SFRJ, ne potpadaju pod zajedničku imovinu koju potražuju zemlje sljedbenice

Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Yukanader

Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Milanmatulovic

6Canadair CL-215  Protiv pozarni avion Empty Re: Canadair CL-215 Protiv pozarni avion Čet Jul 24, 2014 8:54 pm

DULE67

DULE67

Sponsored content

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu